Erika Vik: Hän sanoi nimekseen Aleia


Corildon on seleesi, aisteiltaan ylivertaisen lajin edustaja, joka kykenee käskemään tuulia. Hän on eristäytynyt, viskiä suruunsa pahoina päivinä kiskova herrasmies, joka ennen rakasti naisilta saamaansa huomiota. Hän on myös seleesien Seuran kartografi, joka on havainnut tuulten muuttuneen ja aavistaa, että maailman voimasuhteet ovat horjahtamaisillaan.

Eräänä talvi-iltana Seuran pihalle tuupertuu ihmistyttö. Asenteet seleesejä kohtaan ovat koventuneet, ja Corildon pelkää tytön menehtyvän Seuran tiloihin; se lietsoisi vihaa entisestään. Herättyään tyttö ei kykene kertomaan itsestään muuta kuin nimen, Aleia. Corildonin pahat aavistukset vahvistuvat, kun myös Aleia aistii huonot tuulet, vaikka sen pitäisi olla ihmiselle mahdotonta. Mitä luonnottomiksi muuttuneille tuulille on tapahtumassa? Kuka Aleia on ja miksi hän on täällä juuri nyt?

Olen aina ollut fantasian suuri ystävä niin kirjoissa kuin elokuvissa ja tv-sarjoissa, mutta jotenkin tuntuu, että tänä vuonna YA ja erityisesti YA fantasia on kiinnostanut ja kolahtanut meikälaiselle lujaa. Elina Pitkäkankaan Kajon lisäksi Erika Vikin esikoisteos Hän sanoi nimekseen Aleia on minulle yksi odotetuimmista kirjoista tänä vuonna. Viime aikoina olen myös  kiinnittänyt huomiota muihin kotimaisiin uutuuksiin kuten Elina Rouhiaisen Muistojenlukijaan ja Katri Alatalon Käärmeiden kaupunkiin.

Hän sanoi nimekseen Aleia aloittaa Erika Vikin Kaksosaruringot -sarjan, mikä alkaa heti jännittävissä western tunnelmissa ja tutustuttaa ensimmäiseen päähahmoon, seleesiin nimeltä Corildon Ma'Bathae. Tarina jatkaa matkaansa empimättä ja vie koko ajan lähemmäksi Vikin kuvitteellista maailmaa (ja sen hahmoja), mikä oli hämmästyttävän suuri ja tuntematon. Se kiehtoi minua ärsyttävän paljon. Olen näiden suhteen joskus hyvin malttamaton ja tahdon tietää nyt heti kaiken, mikä pahimmassa tapauksessa vie minut spoilereiden pariin. Oli siis hyvin vaikea olla tutkimatta Erika Vikin kotisivuja ja muiden arvosteluita lähemmin vielä kun kirja oli kesken.

Hurmioiduin mielettömästi Corildonista. Hänessä oli niin vetovoimaista herkkyyttä ja katkeruutta, mikä on lähtöisin miehen traagisesta ajankohdasta hänen menneisyydestään, että meni tunteisiin. Ja ne hiukset! Miten näinkään hahmon silmissäni kun luin kirjaa ja tietysti Erika Vikin hienojen luonnosten ansiosta. Aleiakin oli miellyttävä. Corildonin rinnalla tosin hän ei vielä tässä osassa onnistunut vakuuttamaan kovin suuresti. Odotan toisaalta eniten mitä jatko-osat tuovat ilmi juuri hänen kohdallaan. Mateo puolestaan.. Ai että! Mikä herttainen pikku rikollinen. Haluaisin kaapata hänet itselleni. 

Edellä mainittujen lisäksi  tarinaa vie eteenpäin Corildonin vanha ystävä Arata Erren, voimakastahtoinen ja Esme, ihastuttava siniturkknen fennekki, mielenkiintoinen amargundi ja muut seleesit sekä vielä nimeltä mainitsemattomat hahmot, jotka herättävät pahoja aavistuksia. Erinomainen ja värikäs hahmokaarti tämä.

Seleesit, seleesien oma kieli ja kulttuuri,  maailman historia, hahmojen salamyhkäiset(!) menneisyydet ja vielä arvaamaton tulevaisuus saivat minut lujaan koukkuun enkä päässyt maailmasta pois hevillä. Tahdoin tietää kaikesta kaiken ja kun kirja tuli luettua loppuun jäin suorastaan janoamaan lisää vesi kielellä. Hämmästyttävää mielikuvitusta! Ja ne ovat tuottaneet tulosta. Uppouduin kirjan sisälle for good.

Kokonaisuudessaan kirjasta huokui lämpimästi vuosien mittainen työ ja vakuuttava mielikuvitus. Western, steampunk ja fantasia toimivat yhdessä mainiosti ja kerronta oli mielekästä, rauhoittavaa ja jännittävää. Tietyssä kohtaa kirjaa sain ihastuttavat Aarreplaneetta piirretyn vibat (Fay, Närhi). Erika Vik onnistui kertomaan paljon, mutta samaan aikaan tuntui, että hän jätti kertomatta kahta kauhiammin.

Onneksi toinen osa on jo ilmestynyt! 

Voi siis sanoa, että tykkäsin!

★ ★ ★ ★
Sivuja: 532
Kustantaja: Gummerus (2017)
Mistä napattu luettavaksi: Kirjasto

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Heh, saa nähdä olenko ihan mennyttä naista kun pääsen toiseen osaan käsiksi ;D

      Poista

Lähetä kommentti