Stephen King: Carrie

Ujo kuusitoistavuotias Carrie huomaa, että hänellä on outoja voimia. Äidin ahdas uskovaisuus ja koulukavereiden pilkka ovat jo kauan rajoittaneet Carrien elämää. Mutta kumpi ohjaa kumpaa, tyttö vai voimat? Todistajanlausunnot johdattavat lukijan vähitellen kohti tapahtumien keskipistettä. Mitä kaikkea viha voi saada aikaan?

Carrie on toinen lukemani teos kauhun kuninkaalta Stephen Kingiltä.  Tätä ennen luin Mustan tornin, mikä oli oudolla tavalla jännitävä sekä kiehtova ja tuntui omalla kohdallani raikkaalta jos näin voi sanoa vanhasta teoksesta. 

Halusin pientä vaihtelua jo niin pitkään kestäneeseen fantasiaputkeen, tarkemmin vielä nuorten fantasiakirjallisuuteen  ja Carrie vaikutti oitis hyvältä vaihtoehdolta. Ei mennyt aikaakaan kun uppouduin Carrien armottomaan ja julmaan tarinaan ja valehtelematta se oli välillä hirvittävää ja surullistakin luettavaa. 

Tarina keskittyy nuoreen Carrie tyttöön, joka on joutunut koulukiusaajien silmätikuksi. Kaikki alkaa siitä kun Carrie joutuu koulussa julman kiusaamisen kohteeksi oman tietämättömyytensä vuoksi. Tämä laukaisee pelon ja vihan tunteita, jotka puolestaan herättelevät tytössä piileviä voimia, joita myöhemmin hyödyntää muita vastaan. Tarinaa kerrotaan useasta näkökulmasta, itse Carrien, muutamien oppilaiden sekä esim. haastattelujen avulla. Tapahtumat lähestyvät hyytävästi kohti kohtalokasta iltaa, johon viha, katkeruus ja ilkeys johtavat.

Carrie oli todella nopealukuinen ja kauhistuttava teos. Kirjan tapahtumat alkoivat tuntua hyvinkin tutulta mitä pidemmälle sitä luin, mikä sai minut pohtimaan olinko kenties katsonut kirjaan pohjautuvan elokuvan vuodelta 2013 joskus aikoja sitten vaiko vain elokuvan trailerin. En nyt yhtään muista. Kuitenkin kirja koukutti heti ensimmäisten sivujen jälkeen ja sai aikaan vilun väreitä kuumana kesäpäivänäkin.

Useat eri näkökulmat tekivät teoksesta mielenkiintoisen ja toivat tapahtumiin tunnelmaa toivosta kauhuun saakka. Silti en tämän erityisemmin vakuuttunut tästä, sillä totuttelen ja tutustelen vielä genreen, mutta ehdottomasti luettavaa tämä oli. Esikoisteokseksi tosin melkoinen kirja. Suuremmille kauhun ystäville Carrie saattaa tarjota enemmän. 

Uteliaisuutta löytyy vielä sen verran muihin Kingin teoksiin, etten hylkää kauhua saati sen kuningasta vielä. Musta torni -sarjaa aion ehdottomasti jatkaa ja klassikko Hohto sekä Se kiinnostavat myös aika paljon.

★ ★
Sivuja: 206
Suomentanut: Tuula Saarikoski
Kustantaja: Tammi (1987)
Alkuperäinen teos: Carrie (1974) 
Kirjastosta

Kommentit