Marie Lu: Prodigy

Injured and on the run, it has been seven days since June and Day barely escaped Los Angeles and the Republic with their lives. Day is believed dead having lost his own brother to an execution squad who thought they were assassinating him. June is now the Republic's most wanted traitor. Desperate for help, they turn to the Patriots - a vigilante rebel group sworn to bring down the Republic. But can they trust them or have they unwittingly become pawns in the most terrifying of political games?

Ensimmäinen osa Legend tuli luettua vuosia sitten, tarkalleen kolme vuotta sitten ja muistan että tykkäsin lukamastani enemmän kuin vähän. Legendin tapahtumat eivät ole kadonneet täysin, mutta pieniä aukkoja on. Esimerkiksi selitykset Amerikan kahtia jakoon eivät herätä muistikuvia ja taisikin olla, että mielestäni syitä ei edes riittävästi tarjottu tai sitten en vain ollut Legendiä lukiessa kovin tarkkana. Mikä on hyvinkin mahdollista.

Aika vain vierähti enkä ole tarttunut toiseen osaan, Prodigyyn vasta kun nyt. Ja voi että kirja vetäisi mukaansa heti! Olenkin tällä hetkellä liimautunut ulkomaisten YA:n kirjojen pariin ja vaikeaa sitä on päästä näistä eroon. Varsinkin kun niin monta hyvää on tullut vastaan. Ja Prodigy jatkaa tätä mahtavaa YA putkea täydellisesti.

Day ja June ovat pakosalla edellisten traagisten tapahtumien johdosta ja nyt henkisesti sekä fyysisesti haavoittuvina he kävelevät kohti uusia suunnitelmia. He liittoutuvat yhteen kapinallisen ryhmän Patriosin kanssa, joiden tavoitteena on saada Amerikka loistamaan. Tietenkään asiat eivät ole aivan sitä miltä ne näyttävät ja June sekä Day kulkevat järjen ja sydämen äänten johdattamina sodan keskellä.

Prodigy paikkasi aiemmin pohtimiani aukkoja hienosti. Selitystä tarjottiin heti hyvään tahtiin ja olin enemmän kuin tyytyväinen saamiini vastauksiin niin hirvittäviä kuin ne olivatkin. Mutta mitäpä muuta sitä odottaa hyvältä dystopialta? Dystopinen maailmankuva laajeni hallitsevasta Republiceista valtaa havitteleviin Patriotseihin sekä jo aiemmassa osassa mainittuun ja haaveiltuun Coloniesiin. Palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen vakuuttavasti ja tiedonhaluni kasvoi sivu sivulta enemmän.

Minulla oli epäilyni kenellä ei ole puhtaat jauhot pussissa ja eniten minua mietitytti Patriotsien johtajan Razorin aikeet. Kieltämättä hänen puheet paremmasta Amerikasta kuulostivat liiankin hyviltä, mutta entäpä uuden Republicien johtajan laita? Luottamuksen herättämistä ennen todellista takaiskua? Kieltämättä en voinut olla ajattelematta, että joutuivatko Day ja June kenties molempien vedättämiksi, mutta silti Razor huudatti hälytyskelloja eniten.

Meno ei lopahtanut hetkeksikään. Koko ajan tapahtui jälleen Junen ja Dayn näkökulmista katsottuina ja Marie Lu on pitänyt yllä piinaavaa jännitystä läpi kirjan. Koko ajan minua vaivasi tunne, että kohta jotain kamalaa tapahtuu niin kuin Legendissä ja niinhän siinä kävi.  Se meni tunteisiin. Huh että meni. Hahmojen luottamuspula oli raastavaa luettavaa ja pakosta se sai mahan muljahtamaan. Ja loppu. Itkuiksi meni. Marie Lu on kirjoittanut todella henkeäsalpaavasti ja sydäntäsärkevästi, etten voinut kuin istua paikallaan luettuani kirjan loppuun. Halusin hypätä heti sarjan viimeisen osan, Championin kimppuun kun taas toisaalta halusin pienen hengähdystauon. Pelon, surun ja jännityksen sekaisin tuntein lähden, tosin vähän myöhemmin sarjan viimeisen osan pariin. Ja mitä kaikkea viimeinen osa tarjoakaan?!

Mahtava, täydellinen ja niiiin tunteikas jatko-osa! Suosittelen lämpimästi tutustumaan sarjaan, mikäli et ole sitä vielä tehnyt.

★ ★ ★ ★ ★
Sivuja: 356
Kustantaja: Penguin Books (2013)
Ei ole suomennettu
Kirjastosta

Kommentit