Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla

Nuori 17-vuotias Aria on elänyt koko elämänsä Reverien kaupungissa, jonne ruoka, vesi ja jopa hengitettävä ilma tuodaan ulkopuolelta. Suljetun kaupungin ihmiset elävät arkeaan virtuaalimaailmassa, jossa fyysinen läheisyys on harvinaista: kaikki elämykset kivuntuntemuksia myöten tuotetaan keinotekoisesti. Aria ei ole koskaan nähnyt oikeaa taivasta, aurinkoa, tulenliekkejä tai metsän puita.

Ulkopuolella elävä Perry sen sijaan on kamppaillut aina todellisten ja pelottavien haasteiden kanssa. Vaaralliset kulkutaudit, nälkä ja rajut eetterimyrskyt ovat arkipäivää sekä Perrylle että hänen heimolleen. Ekologisen katastrofin kokeneessa maailmassa jokainen taistelee olemassaolostaan, ja kun Aria onnettomuuden seurauksena häädetään omiensa joukosta, tulee Perrystä puolustuskyvyttömän tytön ainoa toivo. Odottamaton kohtaaminen muuttaa sekä Arian että Perryn elämän tavalla, josta on kiinni enemmän kuin on lupa toivoa...

Veronica Rossin Paljaan taivaan alla -trilogia on pitänyt lukea alusta jo jonkin aikaa. Minulta on lukematta sarjan päätösosa Yhä sininen taivas, mutta edellisten osien tapahtumat ja mieltymät olivat vähän hukassa ja siksipä palasin takaisin alkuun. Muistan heikohkosti sen, että pidin lukemastani enemmän kuin hyvin, mutta tarkalleen ottaen miksi ja mitä juonessa oikein tapahtui?

Juoni palautui sivu sivulta paremmin muistiini ja nyt muistan paremmin miksi pidin kirjasta. Pääasiassa kirjan hahmot olivat the thing ja saivat aikaan suurta ihastusta. Aria, Perry sekä Roar olivat vahvoja suosikkejani. Roar jaksoi naurattaa ja ilahduttaa rennolla ja hassulla luonteellaan, Perry sekä Aria vakuuttivat puolestaan jatkuvalla henkisellä kasvulla.

Lempihahmoni mukaan lukien myös dystopinen, kahtia jakautunut maailma oli itselleni yhtäaikaa karua ja kiinnostavaa luettavaa. Varsinkin asukkien ja villien väliset erot tietämyksissään toivat hullunkurisia tilanteita kun lukijalle ne ovat melko itsestään selvyyksiä.

Aisti yliherkkyys oli oiva, kiehtova ja ahdistava ominaisuus. Miltä tuntuisi kun joku kuulisi sinut kilometrien päästä tai pystyisi haistamaan mitä tunnet? Kyky ajatusten lukemiseen on aika tutuksi tullut piirre nuorten fantasioissa, mutta Paljaan taivaan alla -kirjassa tämä tuntui jotenkin todellisemmalta kahden näkökulman kautta, joissa kuullaan kyvyn omaavan sekä niiden joilla ei kyseisiä kykyjä ole tuntemuksia ja mitä se saa heissä aikaan. 

Sekaan ripaus salaperäisyyttä, romantiikkaa, uusia uhkia ja niistä selviytymistä, juuri nämä tekevät Paljaan taivaan alla -kirjasta miellyttävän, jännittävän ja ihastuttavan. Tästä minä tykkään. Hyppäsin heti tämän luettua toisen osan kimppuun!

★ ★ ★ ★
Sivuja: 359
Suomentanut: Inka Parpola
Kustantaja: WSOY
Alkuperäinen teos: Under the Never Sky (2012)
Kirjastosta

Kommentit