Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää

Louisa Clarkin elämä englantilaisessa pikkukaupungissa on läpeensä turvallista ja tuttua. Kun hän aloittaa olosuhteiden pakosta ja vailla aiempaa kokemusta onnettomuudessa halvaantuneen Willin henkilökohtaisena avustajana, hän joutuu kyseenalaistamaan koko entisen elämänsä.

Willin elämä on onnettomuuden jälkeen ollut harmaata – tai pikemminkin mustaa. Ennen hän eli kuin viimeistä päivää, ja nyt hän istuu katkeroituneena pyörätuolissa. Loulla ja Willillä ei ensin näytä olevan mitään yhteistä: Will haluaisi elää elämäänsä tyystin eri tavalla mutta ei voi, Lou taas voisi puolestaan tehdä mitä vain mutta ei uskalla levittää siipiään. Will on katkera, ylimielinen ja oikukas, mutta Lou ei suostu kohtelemaan häntä silkkihansikkain, vaan ottaa tehtäväkseen palauttaa värit ja ilon Willin maailmaan. Kun he vihdoin todella näkevät toisensa ja ymmärtävät mitä eläminen oikeastaan on, on aika tehdä suuria valintoja.

En ole hirveästi lukenut chicklitiä eikä sen genren kirjat ole kiinnostaneet kovin suuresti, mutta Jojo Moyes kirjoineen on ollut poikkeus (Bridget Jonesia ja Cecilia Ahernin kirjoja olen myös miettinyt silloin tällöin). Ainakin viime aikoina. Kerro minulle jotain hyvää on netin ihmeellisen maailman kuin myös elokuvamainosten ansiosta kantautunut tietooni ja muistutellut olemassa olostaan ahkerasti. Reaktiot tähän tarinaan ovat olleet myös melko varteenotettavia ja uteliaisuuteni heräsi oitis.

Mielenkiinnolla siis lähdin selvittämään miten Louisan ja Willin tarina vaikuttaisi minuun eikä sivuja ehtinyt kääntyä kuin muutama ja olin koukussa. Teksti oli hyvin vetävää ja tykästyin Louisaan kovasti. Hän oli todella ihastuttava hahmo kömpelyydellään ja rohkean persoonallisella olemuksellaan, joka selviytyy haastavasta työstä olemalla oma itsensä. Will oli vaikeaan tilanteeseensa nähden totuudenmukainen ja kaiken kaikkiaan ihailtava hahmo. Hän pysyi vahvana ja tietysti myös Louisan vaikutuksen ansiosta ja heidän kemiat kohtasivat vaikeista tilanteista huolimatta.

Willin tilanteen ja valinnan tuoma henkinen rasitus kosketti minua paljon enkä tahtonut tehdä muuta kuin lukea lisää tai hautoa pääni tyynyyn. Tiesin itkeväni lopussa ennen kuin tulin puoleen väliin mutta tuskailin sitäkin ennen. Kyllä kaikki kuviot osasi etukäteen ennakoida aina heidän suhteestaan Willin valintaan asti ja vaikka yleensä en tykkää lukea ennalta-arvattavaa kirjaa, tästä minä pidin ja paljon.

Rehellisiä nyt kun ollaan, välillä olo oli tällainen kirjaa lukiessa.


Täytyy todeta, etten odottanut niin suurta ja ehkä hieman hysteerista reaktkiota itseltäni, koska olin etukäteen osannut varautua surulliseen tarinaan. Saatoin olla myös vähän skeptinen, että eihän tämä nyt niin surullinen voi olla, mutta kappas vain. Surulliset kohdat itkettivät muitta mutkitta, mutta piru vie hauskat ja iloiset tilanteet vuodattivat kyyneleitä melkein yhtä pahasti varsinkin kun tiesi mitä tuleman pitää. Ei siinä, en voinut olla myöskään hymyilemättä ja nauramatta itkun ohessa. Tämä oli sellaista tunteiden sekamelskaa tämä.

Kerro minulle jotain hyvää tosiaan oli tunteikas enkä ihmettele kirjan saamaa suurta suosiota ja huomiota. Moyes on onnistunut kirjoittamaan raskaasta aiheesta aidon, hauskan ja surullisen rakkaustarinan, jollaisia ei löydä joka kulman takaa. Se antaa aihetta pohtia elämän raskaita valintoja sopivassa suhteessa tai ainakaan minä en tuntenut istuvani saarnatuolissa. Kerro minulle jotain hyvää oli minusta täydellisen kevyt ja raskas sekä surullinen ja absoluuttisen ihastuttava, jotka saivat minut pysymään kirjan parissa pitkään yhdellä kertaa. Ehdoton uusi suosikki!

Minulla on tarkoituksena lukea toinen kirjailijan kirja, nimittäin Ole niin kiltti äläkä rakasta häntä, jonka haalin itselleni viime vuonna Hulluilta päiviltä. Tässäpä minulle hieman tuntumaa millaista on kenties luvassa ja tämän perusteella uskallan toivoa lähes yhtä vakuuttavaa lukukokemusta.

★ ★★ 
Sivuja: 476
Suomentaja: Heli Naski
Kustantaja: Gummerus (2015)
Alkuperäinen teos: Me Before You (2012)
Omasta hyllystä

Kommentit

 1. Ostin tämän ihan muutama päivä sitten, mutta en tiedä vielä milloin on aikaa lukea. Elokuva oli aivan ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuin tältä erää olla katsmomatta elokuvaa ennen kirjan lukemista, jes! Emilia Clarke vaikutti tosi symppikseltä elokuvan trailerissa ja hirveästi tekee mieli katsoa elokuva right away :D

   Poista
 2. Jojo Moyesin kirjoista on tullut ihan must-luettavaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moyes buumi on vähän kyllä päällä :D Toivottavasti muitakin suomennoksia on tulossa piakkoin :)

   Poista

Lähetä kommentti