Holly Smale: Geek Girl

15-vuotias Harriet on pesunkestävä nörtti. Hän rakastaa nippelitietoa, pukeutuu Nalle Puh - puseroihin eikä voisi vähempää välittää muodista tai tyylistä. Mutta kun Harrietin paras ystävä, mallinurasta haaveileva Natalie raahaa hänet muotimessuille, käy hullusti. Ison mallitoimiston kykyjenetsijä nappaa Natin sijasta haaviinsa Harrietin, josta tulee maailmankuulun muotisuunnittelijan uusi kasvo. Sydämentykytyksiä aiheuttaa myös vastustamattoman komea mallipoika Nick.

Ennen kuin kömpelöstä ankanpoikasesta kuoriutuu täysiverinen joutsen, täytyy Harrietin kuitenkin selvitä monista ihmissuhdekiemuroista, mm. isän ja äitipuolen aviokriisistä sekä nörtti-ihailijastaan Tobysta...


Holly Smalen Geek Girl - Matalalentoa mallitaivaalla on tullut monesti vastaan kirjastossa, mutta en ole oikeastaan koskaan ajatellut lukevani kirjaa. Rehellisesti sanottuna se ei vaikuttanut kiinnostavalta. Kuitenkin kesällä kesätöiden ohella satuin kaipaamaan ''pientä välipalaa'' ja Geek Girl sattui olemaan saatavilla lähikirjastossa tuolloin.

Aikaa ei kulunut paljon tätä kirjaa lukiessa, sen luki yhdessä päivässä ja osittain siksi, että teksti oli todella helppolukuista ja kevyttä kuin myös siksi, että sen pariin oli helppo jäädä. Geek Girl kertoo 15-vuotiaasta sosiaalisesti kömpelöstä Harrietista, jonka matka kohti mallimaailma lähtee käyntiin hupaisasti nörtti -sanan merkityksen selvittämisestä sekä nolosta sattumuksesta.

Tarinassa mukana kulkevat tyypilliset sidekick hahmot kuten Harrietin paras ystävä Natalie, höpsö isä ja perheen pomon aseman ottanut äitipuoli sekä muutaman maininnan saanut päähenkilöä ihaileva ''stalkkeri'' Toby, mean girl Alexa ja pään pyörälle saava mallikomistus Nick. Tämä hahmopaketti tuo mieleen paljon MTV -kanavalla näkyviä komediasarjoja, kuten Awkward tai muita teinien tilannekomedioita.

Silmiinpistävintä melko häiritsevällä tavalla oli puolestaan Harrietin muodin pyörteisiin vienyt Wilbur, joka jaksoi joka lauseessa lässyttää Harrietille käyttämällä mitä oudoimpia hellittelynimiä. Koko ajan mietin, miten tuollaisia pystyy edes keksimään saati tunkemaan niitä joka lauseeseen ja jos niitä minulle heitettäisiin, olisin kieltämättä vaivaantunut ja pitkään jatkuttua ärtynyt. Siinä tilanteessa näen itseni pyörittelemässä silmiäni ja mikäli minulla olisi sanat hallussa, sanoisin jotain nokkelaa.

Tulikin mieleeni, että minua naurattaa/ketuttaa aina esimerkiksi kun olen lopettanut vanhingossa vastatun pitkän puhelun/keskustelun inttävän puhelinmyyjän tai sähkönmyyjän kanssa, koska keksin vasta silloin ns. hiljentävät ja nokkelat vastaväitteet...


Typerältä tuntuvan olon jälkeen sitä sitten yleensä totean: ''No perhana'' :D Joskus lamppu syttyy hitaasti. Jaaa takaisin kirjaan. 

Geek Girl on niitä harvoja humoristisia kirjoja joita olen lukenut ja kyllä voin nyt sanoa, että voisin tarttua tämän tyyppisiin kirjoihin vähän useammin. Ihan vaihtelun vuoksi. Aikaa tulee vietettyä niin paljon omalla mukavuusalueella eli fantasian ja scifin parissa. Geek Girl ei ollut superhauska, mutta piristävä kyllä.  Ehkä kuitenkin tämän kirjan huumori puree enemmän nuorempia lukijoita.

Sivuja: 358
Suomentaja: Kaisa Kattelus
Kustantaja: Tammi (2013)
Alkuperäinen teos: Geek Girl (2013)

Kommentit