Paulo Coelho: Alkemisti

Alkemisti on kertomus nuoresta andalusialaisesta paimenesta Santiagosta, joka lähtee toteuttamaan unelmaansa ja etsimään maailman hienoimpia aarteita. Hän suuntaa Espanjasta Tangerin markkinoille, matkaa halki Egyptin aavikon kohti pyramideja, kunnes tapaa alkemistin. Tarina Santiagon matkallaan löytämistä aarteista opettaa meille viisauksista tärkeimmän: kuuntele sydäntäsi, opi tulkitsemaan elämän tiellä olevia merkkejä ja - ennen kaikkea - kurkota kohti unelmiasi.

En ole kovin kummoinen pohtija tai mietiskelijä. Totta kai esimerkiksi ajankohtaiset asiat, laulun sanat, kirjat, elokuvat tai vaikkapa aforismit herättävät minussa ajatuksia ja mielipiteitä, mutta ne ovat yleensä hyvinkin pintapuoleisia. En erityisesti analysoi tai tulkitse kirjojen teemoja tai syvenny niiden opetuksiin (koska olen aika kehno siinä ja siksi se on hyvin työlästä minulle), vaan keskityn enemmänkin siihen, millaisia tunteita kirja tai elokuva minussa herättivät ja selvittelen miksi pidin siitä tai en. Minusta on kuitenkin silloin tällöin mielenkiintoista lukea tai kuulla hieman syvällisempiä pohdintoja, sillä on mahdollista, että ne innostavat minua jollain tapaa, vaikka sitä vähiten saatan odotaan.

Lukiessani brasilialaisen Paulo Coelhon tunnetuimpaa teosta, Alkemistia, oli  mahdotonta olla miettimättä hieman elämää ja omia unelmiani, sillä tarina kertoi elämäntiestä, unelmista ja niiden seuraamisesta käyttäen viisaita ja ehkä vähän suurieleisiäkin toteamuksia, joista ehkä toistuvin meni näin:  
Kun haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen.
Minulla ei ollut hirveästi ennakko-odotuksia Alkemistia kohtaan, sillä halusin lähteä lukemaan kirjaa niin tietämättömänä kuin mahdollista, joten en lukenut mitään, mikä liittyisi kirjaan muuta kuin kirjan takakannen tiivistelmän. Sen luettuani ajattelin, että luvassa on yksikertainen ja voimakas tarina, joka on valloittanut monien lukijoiden sydämet, mutta pienelle epälyksellekin jäi tilaa kysymyksen muodossa. Pitäisinkö minä siitä?

Teksti oli helppo- ja nopealukuista ja pystyin samaistumaan yllättävänkin moniin kohtiin kirjassa. Alla on muutama lainaus kirjasta, jotka saivat minut nyökyttelemään päätäni, sillä olen itsekin miettinyt samoja asioita kerran jos toisenkin. Etenkin aivan kirjan alussa Santiagolle herännyt ajatus lukemastaan kirjasta huvitti minua.
Hän alkoi lukea kirjaa jonka eräs tarifalainen pappi oli toimittanut hänelle. Kirja oli paksu ja kertoi hautajaisista heti ensimmäisellä sivulla. Henkilöiden nimistä ei tahtonut saada selvää. Jos minä kirjoittaisin jonain päivänä kirjan, hän ajatteli, toisin esiin yhden henkilön kerrallaan niin ettei lukijan tarvitsisi painaa jatkuvasti mieleen uusia nimiä. (s.29)
 Tuntematonta ei tarvitse pelätä, koska jokainen ihminen kykenee saavuttamaan sen mitä haluaa ja mitä tarvitsee. 
Pelkäämme menettävämme kaiken mitä meillä on, oli kyse sitten elämästä tai viljelmistä. (s. 85)
 ''Älä ajattele taakse jäänyttä'', alkemisti sanoi pojalle kun he lähtivät ratsastamaan pitkin aavikon hiekkaa. (s. 128)
''Ihminen unelmoi enemmän paluusta kuin lähdöstä'', poika sanoi. (s.129) 
Loppujen lopuksi, käänsin viimeisen sivun hymyssä suin ja pystyin vastaamaan epäilyksen herättämään kysymykseen: kyllä, minä pidin siitä. Ei Alkemisti erityisesti mullistanut elämääni, mutta se onnistui muistuttamaan minua pitämään päätöksistäni kiinni. Pidin erityisesti kirjan lopusta, sillä se oli maaginen ja onnellinen. En ole lukenut muita Paulo Coelhon kirjoja, mutta Alkemistin jälkeen tulen varmasti käyttämään aikaani lukemalla muitakin hänen kirjojaan.

Alkemistista on tulossa myös elokuvaversio ja on kerrottu, että Harvey Weinstein on ostanut oikeudet elokuvaan ja toimii sen tuottajana ja Laurence Fishburne toimii elokuvan ohjaajana. Elokuvan on tarkoitus ilmestyä tänä vuonna.

Tähän loppuun lainaan vielä suosikkinäyttelijäni suosituksen ja erään laulajan lyhyen ja todella osuvan kuvauksen kirjasta:
''Kun kuvauspaikoilla törmään nuoriin näyttelijöihin tai kun muutoin elämässä tapaan ihmisiä, joiden huomaan olevan vähän hukassa itsensä ja elämänsä kanssa, minulla on ollut tapana suositella kahta kirjaa. Toinen on Alkemisti. - Russell Crowe
''Alkemisti on kaunis tarina magiasta, unelmista ja aarteista, joita etsimme liian kauaa, vaikka ne ovat aivan silmiemme edessä.'' - Madonna

★ ★ ★
Haastekirja (2/27)
Sivuja: 171
Suomentanut: Sanna Pernu
Kustantaja: Bazar (16. painos, 2012)
Alkuperäinen teos: O Alquimista (1988)

Kommentit

  1. MInä en ole kauheasti Coelhosta innostunut, Veronika päättää kuolla taisi olla lukemani kirja, ja ainakin siitä jäi vähän väkisin ajatuksiaherättäväksi tehty olo. Tekstisi perusteella voisin kuitenkin kokeilla uudestaan, vaikka tätä Alkemistia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moni on ollut samaa mieltä tästä Veronika kirjasta, mutta ovat kokeneet Alkemistin vähän erilaisemmaksi, tai sanotaanko siedettävämmäksi :D Mietin tässä, pitäisikö minun kokeilla Veronika päättää kuolla -kirjaa ihan vertaillakseni sitä tähän? Saa nähdä mutta mukavaa jos tekstini saa sinut kokeilemaan Alkemistia! :)

      Poista

Lähetä kommentti