Tahereh Mafi: Shatter Me & Destroy MeJuliette hasn’t touched anyone in exactly 264 days.

The last time she did, it was an accident, but The Reestablishment locked her up for murder. No one knows why Juliette’s touch is fatal. As long as she doesn’t hurt anyone else, no one really cares. The world is too busy crumbling to pieces to pay attention to a 17-year-old girl. Diseases are destroying the population, food is hard to find, birds don’t fly anymore, and the clouds are the wrong color.

The Reestablishment said their way was the only way to fix things, so they threw Juliette in a cell. Now so many people are dead that the survivors are whispering war – and The Reestablishment has changed its mind. Maybe Juliette is more than a tortured soul stuffed into a poisonous body. Maybe she’s exactly what they need right now.

Juliette has to make a choice: Be a weapon. Or be a warrior.

Tahereh Mafin Shatter Me on ollut jo pitkään lukulistallani, mutta nyt ilmaisen Scribdin kokeilulla ajattelin lukea tämän alta pois. Kirja tai oikeastaan koko sarja herätti huomioni enimmäkseen todella kauniilla kansillaan ja mikäpä sen mielenkiintoisempaa kuin tarina tytöstä, jonka kosketus tappaa. 

Alku oli lupaava, Mafin tyyli kirjoittaa oli kaunista ja omaperäistä ja kieltämättä innostuin nopeaa siitä mitä tuleman piti. Vaarallisen kykynsä takia Juliette on vangittu ja vuoden verran hänen seuranaan on ollut vain hiljaisuus, neljä seinää ja menneisyyden aaveet. 

Noh, valitettavasti alamäki tuli yllättäen ja nopeaa vastaan ja herkän ja periksiantamattoman Julietten ääni muuttui lässytykseksi kun lapsuudestaan tuttu Adam ilmaantui mukaan. Alkuun hahmon ilmaantuminen vaikutti lupaavalta käänteeltä Julietten tilanteen vuoksi kunnes kyseinen käänne haihdutti sen mikä teki Juliettesta mielenkiintoisen. Sitä mukaan hypättiin nopealla tahdilla rakkauden tunnustuksiin, karkumatkalle ja yllätykseen ettei Juliette olekaan ainoa erikoisen kyvyn omaava henkilö.

Tarina kulki turhan nopeaa eteenpäin ja siksi käänteet tuntuivat tuulesta temmatuilta ja oudolta. Dystopiamaailma katosi olemattomiin eikä sille tarjottu selityksiä, kysymyksiä kasaantui vailla vastauksia ja ainoa selvä asia tuntui olevan Julietten ja Adamin jo lapsuudessa herännyt rakkaus. Tosin minulla on epäilykseni Adamista, sillä hän vaikutti liian kunnolliselta. Warner jonka hulluus jätti minut sanattomaksi ja kiinnostuneeksi jatkosta oli ainoa hahmo ja asia joka toi jännitystä kehiin, vaikka se oli mielettömän hullua.


Destroy Me on lyhyt jatko kertomus Shatter Me.n tapahtumien jälkeen Warnerin näkökulmasta ja tarjosi esimakua tulevasta ja syventyi itse hahmoon paremmin. Destroy Me oli mielenkiintoinen ja hyvä täydennys ensimmäiselle osalle, vaikkei kovin suuria tunteita herättänyt.

Shatter Me on vasta saman nimisen sarjan ensimmäinen osa ja selityksiä ehkä tarjotaan enemmän jatko-osissa, mutta silti tämä oli mielestäni heikko ja pinnallinen aloitus. Unravel Me on sarjan seuraava osa ja sen verran uteliasuutta löytyy, että aion sen lukea. Suuria odotuksia minulla ei kuitenkaan ole.

★ ★
(1,5-2 tähteä)
Sivuja: 464
(sis. Destroy Me)
Kustantaja: HarperCollins (2011)
Mistä minulle: Scribd
YA haaste: Kirjassa naiskertoja

Destroy Me
★ ★
(2,5-3 tähteä)
Sivuja: 111
Kustantaja: HarperCollins (2012)
Mistä minulle: Scribd
YA haaste: Kirja, jonka voit lukea päivässä

Kommentit