R.J. Palacio: Ihme

"En aio kuvailla, miltä näytän. Kuvittelitte te mitä hyvänsä, minä näytän todennäköisesti pahemmalta."

August Pullmanin kasvot ovat pahasti epämuodostuneet. Kotikoulua tähän mennessä käynyt Auggie on nyt aloittamassa viidennen luokan oikeassa koulussa. Se kiehtoo ja pelottaa. Hän on ihan tavallinen nuori epätavallisten kasvojensa takana, mutta saako Auggie uudet koulukaverinsa uskomaan sen?

R. J. Palacio on kirjoittanut modernin klassikon - Ihme on hauska, rohkaiseva ja koskettava romaani, jota on vaikea päästää käsistään. Sen haluaa jakaa muiden kanssa ja sen tarina tarttuu syvälle lukijan mieleen. Monen kertojan äänellä etenevässä tarinassa on useita haavoittuneita henkilöitä, joiden taakka ei ole niin näkyvä kuin Auggien, mutta yhtä vaikea käsitellä. Heidän rinnallaan Auggiesta tulee helposti samaistuttava henkilö.

Tässä on kirja, mikä herätti paljon iloisia tuntemuksia, koska luin niin ihastuttavan kirjan kaikin puolin.  Ihme oli kevyttä lukemista, mutta silti herätti paljon ajatuksia ennakkoluuloista, paineista, huolista, anteeksiannosta ja ystävyydestä. P.J. Palacio on kirjoittanut todella vakuuttavasti aiemmin mainituista asioista eri lasten näkökulmista eikä se tuntunut pätkääkään raskaalta, vaikka aiheeltaan se oli syvällinen ja tietyiltä osin surullinenkin. Ihastuin heti ensimmäisten sivujen aikana ja ihastuin vielä enemmän mitä pidemmälle luin. Olin myyty.

August.


August oli yksinkertaisesti mahtava ja niin suloinen poika! Hän vei pisteet kotiin huumorintajullaan, ymmärtäväisyydellään ja rohkeudellaan. Olin pelkkää hymyä kun luin hänen näkökulmiaan niin itsestään, perheestään, koulusta ja ystävistään ja pakosta hymy hyytyi kun hänellä oli paha olla.


Muiden lasten näkökulmat olivat myös mielenkiintoisia, samaistuttavia ja ihastuttavia, mutta Augustin ajatuksia luin kaikkein mieluiten. Hän oli tarinan tähti. En itkenyt kirjaa lukiessa, mutta sydämeen pisti vähän väliä eikä pelkästään Augustin puolesta. Elokuvan haluan ehdottomasti nähdä, mutten voi luvata itselleni etteikö tässä tapauksessa tippa tulisi linssiin herkästi.

Ihme on puhdasta kultaa, hauska ja opettavainen tarina, mikä kannattaa kokea ja on ehdottomasti parhaimpia lukemiani YA kirjoja. En oikein tiedä miten voisin kehua tätä enemmän.  Suosittelen lukemaan, mikäli et ole vielä sitä tehnyt. Tämä on pakko saada omaan kokoelmaan!

★ ★ ★ ★
Sivuja: 336
Suomentaja: Inka Parpola
Kustantaja: WSOY (2017)
Alkuperäinen teos: Wonder (2012)
Mistä minulle: Kirjastosta

Kommentit

Lähetä kommentti