Historiallisten sarjojen parissa

Lukujumi on iskenyt pahasti enkä ole saanut luettua yhtään moneen päivään. Argh. Olen purkanut turhautumista Netflixiin, mikä onkin vallannut monet iltani ja eilisenkin päivän vietin TV:n ääressä suklaalevy sylissä.

Koska Outlanderin uusia jaksoja saa odottaa viikko kerrallaan olen innostunut tutustumaan muihin historiallisiin tv-sarjoihin. Minua kiinnostivat erityisesti Dowton Abbey, The Crown ja Frontier. Harmikseni Dowton Abbeytä ei löytynyt Netflixistä, vaikka muistaakseni se on siellä ollut eikä Yle Areenastakaan löydy jaksoja joten sen sijaan keskityin kehuttuun The Crowniin sekä jo minulle tuttuun Frontieriin.


Frontier sijoittuu 1700 -luvun Pohjois-Amerikkaan, jossa käydään kauppaa turkiksista. Hudson Bay Company tunnetaan turkiskaupan hallitsijana, mutta Kanadasta löytyy paljon kauppiaita ja metsästäjiä, jotka haluavat kaapata vallan itselleen. Yksi heistä on Declan Harp (Jason Momoa) ja häntä ajaa myös kylmäverinen kosto rakkaitensa puolesta, jotka hän menetti aivan liian aikaisin.
 
Ei sarja suosikkeihini yllä, mutta eri kulttuurien ja maiden törmäys, juonittelevat, kavalat ja ahneet hahmot sekä yllättävätkin käänteet viihdyttivät ja pitivät minut mukana niin ensimmäisellä kuin toisellakin kaudella. Jason Momoa mahtipontisen ja karun hahmon roolissa on aina maittavaa silmänruokaa, oli hän pelkät housut jalassa tai käärittynä turkiksiin.


------

The Crown on pitkään epäilyttänyt minua. Tämä johtuu siitä, että kuullut, että juoni kulkee hitaasti eteenpäin enkä nähnyt tätä hyvänä asiana poliittisessa sarjassa. Politiikka kun ei ole minulle niitä suurimpia mielenkiinnon aiheita ja etenkin lukioaika vaikutti tähän vahvasti sillä en ymmärtänyt siitä mitään ja yhteiskuntaopin opinnot menivät ihan penkin alle. 

Viime aikoina sarja on ollut paljon esillä ja onnistui viimein herättämään mielenkiintoni tarpeeksi, mutta täytyy tunnustaa, että  Matthew Gooden esiintyminen sarjan toisella kaudella oli osa syy sarjan aloittamiselle. Kyseinen näyttelijä tullaan näkemään Matthew Clairmontina Deborah Harknessin kirjaan perustuvassa televiosarjassa A Discovery of Witches ja palan halusta nähdä hänen muita roolejaan ennen the roolia.


Poliittista peliä The Crown nimenomaan on ja yllätykekseni monarkia ja miten kyseinen valtiomuoto toimii vetäisi minut koukkuunsa. Sarja perustuu tositapahtumiin ja kertovat nykyisen Englannin kuningattaren Elisabet II elämästä kuningattarena, äitinä, vaimona, lapsena sekä siskona. Sarja tuo kuningattar Elisabet II lisäksi esille ihmisiä ja tapahtumia hänen ympäriltään, niin perheestä kuin hallituksesta ja pitävät mielenkiintoa yllä.

Näyttelijät tekivät ihastuttavaa työtä ja toteutus on suorastaan kaunis. Kyllä, tarinaa kerrotaan rauhallisesti eteenpäin tunnin mittaisissa jaksoissa, mutta huomasin, ettei se häirinnyt minua ollenkaan. Samoin kuten Frontier, The Crown ei yllä suosikkeihini, mutta viihdytti tylsiä iltojani odotettua enemmän dramaattisilla tapahtumillaan ja sai minut kiinnostumaan toisesta kaudesta aiempaa enemmän. En voisi sanoa olevani hyvin tietoinen Englannin historiasta joten sarja tarjosi myös himpun verran sivistystä.

-----

Olen niin hurahtanut historallisiin sarjoihin joten minulle saa suositella lisää!  Black Sailsia saatan yrittää vuosien tauon jälkeen uudestaan (en muistaakseni päässyt kovin pitkälle) ja Viikingit -sarjaa pohdin. Taboo on myös käynyt mielessäni. Olisiko näissä sitä jotain? Valtiatarta on turha ehdottaa, vuosia sitten katsoin muutaman jakson eikä se iskenyt ollenkaan. 

Kommentit