Stephanie Garber: Caraval

" TERVETULOA, TERVETULOA CARAVALIIN! Maiden ja merten mahtavimpaan esitykseen. Sisällä koette enemmän ihmeitä kuin useimmat ihmiset koko elinaikanaan.
Saatte juoda taikuutta pikarista ja ostaa unia pullossa. Mutta ennen kuin astutte maailmaamme, painakaa mieleenne, että kaikki on vain peliä."


Scarlett asuu pienellä saarella sisarensa Tellan kanssa. Scarlettin unelmana on päästä mukaan maagiseen Caraval-peliin, joka järjestetään vuosittain tyttöjen kotisaaristossa, mutta nyt hänellä on edessään julman isän järjestämä avioliitto.

Sitten sisarukset saavat yllättäen kutsun peliin. Caravalin saarella Tella kaapataan. Pian käy ilmi, että tällä kertaa koko pelin voittaa se, joka löytää Scarlettin sisaren.

Scarlett uppoaa pelin maagisen värikkääseen maailmaan, jossa unohtuu, että koko Caraval on näytelmä. Mikä on totta ja mikä ei? Ehtiikö Scarlett pelastaa sisarensa ennen kuin peli päättyy ja tämä katoaa lopullisesti?


Minulle Stephanie Garberin Caraval on ehdottomasti ollut yksi odotetuimmista kirjoista tänä keväänä ja kun vihdoin pääsin sen kimppuun en aikaillut. Idea oli mielestäni jännittävä, salaperäinen, maaginen ja todella puoleensa vetävä. Juoni lähti käyntiin ja kulki nopeasti eteenpäin, ehkä välillä liian kiireellisesti, mutta kiinnostus sivu sivulta vain kasvoi. Garbar tarjosi seikkailumielisen aloituksen eikä ollut vaikeaa pysytellä mukana salaperäisten asioiden ilmaantuessa ja kasaantuessa. Tämän suhteen olin innoissani. 

Tykkäsin mielettömästi Garberin luomasta maagisesta maailmasta. Erityisesti muuntuvat puvut ja mekot, salaiset käytävät, taikaa sisältävät juomat ja poikkeavat kaupan teko tavat toivat mieleeni Disneyn piirrettyjen ihastuttavaa tunnelmaa. Jäin kuitenkin kaipaamaan lisää Caravalin ihmetystä, sen taikoja sekä vaaroja, sillä tapahtumille annettiin mielestäni liian vähän huomiota. Oli toisaalta hyvä, että juoni pysyi joutevana, mutta kerran kyseessä on täysin kuvitteellinen maailma, ei olisi ollut pahitteeksi pysähtyä ja tarkastella sitä lähemmin.

Hahmoista en osaa sanoa kunnolla mitään. Niin kirjava kuin Caraval oli tapahtumillaan, hahmoista en voisi sanoa samaa. Scarlett oli sankarittareksi liian epävarma. Hän olisi voinut ns. kantaa itseään luotettavammin ja jättää turha murehtiminen taka-alalle. Caravalin luoja Legend jäi pitkälti vielä mysteeriksi, Tella oli siskonsa Scarletin vastakohta ja alun mysteeripoju oli tyypillisesti salamyhkäinen ihastuksen kohde, jonka rooli tosin loppua kohden kasvoi.

Garberin kirjoitustyyli myös hämmensi. Hän antoi tunteille ja tuntemuksille mitä eriskummallisimpia hajuja ja makuja sekä värejä, joista ei aina jäänyt niin uskottava olo. Se oli erikoista, outoa ja takuulla mielikuvituksellista. En vain välillä tiennyt mitä minun pitäisi ajatella kun paikka tuoksuu naurulta. Pahan hajuista hengitystä? Minttupastilleja? Tai jos sinut valtaa smaragdin vihreä aavistus? Entä miltä valheiden pitäisi maistua?

Uskon myös, että Caraval olisi toiminut jopa paremmin jos romanssi olisi siirretty myöhemmäksi, jonka avulla saisi mahdollisesti enemmän odotuksia jatko-osiin. Kuitenkin Caraval onnistui jättämään minut janoamaan lisää sen kutkuttavan jännittävällä lopullaan. Ja ehkä tällä kertaa oman tarinansa kertoo Tella. Oman tietämykseni mukaan tästä sarjasta tulee kaksiosainen ja tulevaa viimeistä osaa saakin odottaa ensi vuoteen.

Tykkäsin, mutten älyttömästi.

★ ★
(3-3,5 tähteä)
Sivuja: 359
Suomentaja: Kaisa Kattelus
Kustantaja: WSOY (2017)
Alkuperäinen teos: Caraval (2017)
Kirjastosta

Kommentit

  1. Minä päättelin, että Scarlettin vahvat väri-, ääni- ja tuoksukokemukset johtuivat synestesiasta. Minulla on nimittäin itselläni ollut ihan vähän synesteettisiä kokemuksia. Esimerkiksi tiedän, että olen yöllä ollut kuumeinen sillä näen aina oransseja painajaisia silloin ja kämmenissä tuntuu kuin olisi hiekkaa ihon alla ja tunne tulee uneenkin. Tässä on hyvä artikkeli aiheesta ja ihmisestä, jolla on sattumalta sama juttu tuon minun oranssin kokemukseni kanssa: http://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000002913864.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole aiemmin kuullutkaan tästä, kiitos siis tiedosta ja linkistä! Mielenkiitoinen juttu, täytyy perehtyä tähän lisää :)

      Poista

Lähetä kommentti