Cassandra Clare: Luukaupunki

15-vuotias Clary Fray joutuu outojen tapahtumien todistajaksi, kun nuori poika surmataan newyorkilaisella klubilla. Clary huomaa näkevänsä asioita, joita muut eivät näe - ei edes hänen paras ystävänsä Simon.

Kun sitten Claryn äiti katoaa mystisesti, alkaa tapahtua. Clary tutustuu varjometsästäjiin, jotka hallitsevat yliluonnollisten olentojen maailmaa New Yorkin arkitodellisuuden laitamilla: maallikoilta näkymättömissä elävät, juhlivat ja taistelevat haltijat, vampyyrit ja ihmissudet.

Häikäisevän komea ja ylimielinen nuori varjometsästäjä Jace Wayland oppaanaan Clary sukeltaa alamaailmaan etsimään äitiään ja Muutoksen maljaa, yhtä kolmesta voimaesineestä, jonka joutuminen vääriin käsiin olisi kohtalokasta. Samalla hän saa tietää itsestään ja äidistään asioita, jotka muuttavat hänen elämänsä lopullisesti...


Olen lukenut sarjaa ennenkin, muutama vuosi ennen blogejani ja ajattelin hypätä takaisin  ja palauttamaan muistiin kolme ensimmäistä osaa, jotta minun olisi helpompi jatkaa viimeisimpien osien kanssa, joita en ole siis vielä lukenut. Tämä on ollut aikomuksenani jo pitkään, mutta luulen että kirjoihin pohjautuvan televiosarjan myötä alkoivat kirjat kiinnostaa nyt kaikkein eniten. Myös Cassandra Claren muut tähän samaan maailmaan kuuluvat sarjat kuten The Infernal Devices ja The Dark Artifices, jonka ensimmäinen osa Lady Midnight onkin saamassa suomennoksen (Keskiyön valtiatar), kiinnostavat tällä hetkellä paljon.

Luukaupunki tarjosi aikalailla samantuntuisen lukukokemuksen kuin ensimmäisellä kerralla. Viihdyin kirjan parissa hyvin loppuun asti, juoni oli todella mielenkiintoinen ja kaikista eniten pidin tästä synkähköstä Varjometsästäjien maailmasta. Tämän lisäksi mielenkiintoa pitivät yllä menneisyyden salaisuudet, joilla oli paljon painoarvoa tämän kirjan tapahtumissa ja jotka tulevat kummittelemaan seuraavissa osissakin. Tai niin ainakin muistelen. En aio avata juonta tämän enempää, koska uskon, että monet ovat jo aika hyvin tai vähänkin perillä mistä tässä kirjassa on kyse.

Hahmot olivat yhtä aikaa huvittavia että ärsyttäviä teinejä, joiden tilanteita ja seikkailuja oli jännittävää seurata, vaikka hahmojen vanhat ja uudet ihmissuhde kuviot saivatkin välillä kulmat koholle ja kurttuun. Jase saattoi huvittaa ja ihastuttaa minua enemmän muutama vuosi taaksepäin, en kuitenkaan tällä kertaa lämmennyt hänen ilkikuriselle esitykselleen yhtä voimakkaasti. Sitä oli mielestäni liikaa. Claryn suhteen en oikein osannut sanoa juuta enkä jaata. Hän oli melko väritön eikä hän jaksanut olla paljoa muuta kuin järkyttynyt. Asiassa kuin asiassa.

Toisaalta taas mitäpä teini-ikä olisi jos ei tunteita ja tietämättömyyttä eikä heistä ei kuitenkaan loppujen lopuksi voiniut olla piittaamatta. He jäivät piirteillään ja persoonallisuuksillaan hyvin mieleen (hyvänä esimerkkinä Magnus Bane) ja heistäkin jännittävien tapahtumien lisäksi halusi tietää enemmän, kerta  Clare oli heittänyt pienen yllätävän käänteen mukaan. Itse yllätyin tästä positiivisessa mielessä, tosin olin osannut odottaa toisen osan täyskäännöstä tähän samaan asiaan liittyen.

Cassandra Claren kehittelemä Varjojen kaupungit on innostava nuorten fantasiasarja, jossa yhdistyvät tutut yliluonnolliset olennot kuten vampyyrit, ihmissudet, keijut sekä enkelit. Mukaan mahtuu tietty omaperäisiä tapahatumapaikkoja (esim. Luukaupunki), hahmoja (esim. Hiljaiset veljet) sekä maagisia ominaisuuksia (esim. riimut) ja näillä Clare on mielestäni on onnistunut tarjoamaan hyvää, kevyttä ja viihdyttävää nuortenfantasiaa.


★ ★ ★
Sivuja: 443
Suomentaja: Terhi Leskinen
Kustantaja: Otava (2010, pokkari)
Alkuperäinen teos: City of Bones (2007)
Kirjastosta

Kommentit

 1. Oon ite junnannut 4 osan kanssa monta kuukautta, meinaa olla tylsin osa tähän mennessä omasta mielestä :D tosin enää ei taida olla kun ehkä sata sivua jäljellä! Ja luotan edelleen siihen, että viimeiset osat ovat parempia!
  Ja ihan huikeeta! En tiennyt,että Lady Midnight ollaan suomentamassa, onko tietoa milloin pitäisi ilmestyä?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on jokin muistikuva, että aluksi sarjan olisi pitänyt loppua 3 osaan ja kun se jatkui ja jatkui niin epäilys heräsi jaksanko jatkaa muihin osiin. Nyt tilanne muuttui ja olen kuullut paljon hyvää muista jatko-osista, että pakko se on sarja lukea loppuun :D

   Tosiaan suomennos on tulossa ja tämän vuoden lokakuussa taisi olla alustava ajankohta ;)

   Poista
  2. Oon tosiaa ymmärtäny kanssa, että piti olla aluksi trilogia! Ja oon ymmärtänyt, että 5 ja 6 osa olis parhaita.. :D niitä odotellessa.

   Ja mahtavaa! Oon kuullut Lady Midnightista paljon hyvää!

   Poista
  3. Sama juttu myös! :D Toivon myös todella että viimeiset osat yltävät 3 osan tasolle ja miksi ei vielä pidemmälle. Toinen osa oli melko plääh mutta mielestäni kolmas osa ylsi kolmesta ensimmäisestä parhaimmaksi. Tai jälleen taas, niin muistelen ;D

   Poista

Lähetä kommentti