Pintip Dunn: Forget Tomorrow

Imagine a world where your destiny has already been decided…by your future self.

It’s Callie’s seventeenth birthday and, like everyone else, she’s eagerly awaiting her vision―a memory sent back in time to sculpt each citizen into the person they’re meant to be. A world-class swimmer. A renowned scientist.

Or in Callie’s case, a criminal.

In her vision, she sees herself murdering her gifted younger sister. Before she can process what it means, Callie is arrested and placed in Limbo―a prison for those destined to break the law. With the help of her childhood crush, Logan, a boy she hasn’t spoken to in five years, she escapes the hellish prison.

But on the run from her future, as well as the government, Callie sets in motion a chain of events that she hopes will change her fate. If not, she must figure out how to protect her sister from the biggest threat of all.

Callie herself.

Ihana kansi! Osaavat nämä YA kannet sitten olla niin super hienoja. Juuri Forget Tomorrowin kansi herätti uteliaisuuteni heti eikä tiivistelmäkään kuulostanut yhtään pahalta. Maailmankuva oli mielenkiintoinen, jännittävä ja raikaskin verrattuna edellisiin lukemiini YA dystopioihin. Eletään maailmassa, jossa seitsemäntoista vuotiaat saavat näyn tulevaisuuden minältään näyttönä siitä missä he kulkevat päivien, kuukaisien tai vuosien päästä. Callie on odottanut näkyään paljon, kuitenkin näky ei vastaa hänen unelmiaan ja hän joutuu lain kouraan ja niin vangituksi. Kauhuissaan Callie yrittää selvittää miten välttää tämä odottamaton painajainen ja saa apua yllättäen pojalta, jonka kanssa ei ole puhunut vuosiin.

Forget Tomorrow kulki mielestäni hieman Outolinnun hengessä kuitenkaan sitä kopioimatta. Ihmiset ovat kuin kategoroitu urallaan, taidoillaan menestyneisiin, kohtaloaan paenneisiin sekä rikollisiin, joiden kohtaloa ohjaavat vaikutusvaltaiset ihmiset ja lait. Ja niin kuin sanoin, asetelma oli mielestäni karulla tavalla tosi hieno ja minulle tuli tunne, että mitä vain voi tapahtua sivujen aikana. Kuitenkaan upean kannen lailla sisältö ei ollut aivan yhtä loistokas.

Tällä kertaa ei ollut kyse ennalta-arvattavuudesta, kliseistä tai ärsyttävistä hahmoista vaan paikoin tylsästä juonen kulusta, mikä latisti tunnelmaa kappale toisen jälkeen. Callie haluaa pelastaa siskonsa itseltään voimakastahtoisesti heti näynsä jälkeen, mutta alkoivat ajatukset vaihtua vuosien takaiseen ihastukseen, Loganiin häiritsevän nopeasti. Toiminnallisesti ei edetty oikein minnekään jos ei oteta huomioon alun kutkuttavia ja jännittäviä tilanteita vaikka tapahtumapaikkoja ja tilaisuuksia löytyi.  Forget Tomorrow rakentui enemmän Callieta piinaavista kuvitelmista mitä tulisi tapahtumaan mitä hän ikinä päättääkin kuin että hän tekisi asialle jotain.

Callie ja Logan olivat ihan maittavia hahmoja. He jäivät liian söpöiksi ja jotenkin se ei tuntunut niin sopivalta tässä tapauksessa. En tuntenut negatiivisia tunteita heitä kohtaan vaan oloni oli rauhallisen neutraali. Callie astui täysin uudelle ja tuntemattomalle tielle tietämättään salaisuuksista itsestään ja läheltään ja mielestäni maailmaa selitettiin Callien näkökulmien kautta hyvin, joten sen takia en tuomitse juonta tai kyseisiä hahmoja täysin tylsiksi tai mitäänsanomattomiksi. Sisua tytöstä löytyi epäilyksien ja pelkojen alta, kuitenkin olisi ollut huimaa nähdä reilumpi annos päättäväisyyttä ja uskallusta ryhtyä toimeen haikailun sijaan.

Se miten tämä dystopiamaailma toimi ja mitä mysteerejä, kykyjä ja salaisuuksia sen ympärille on kertynyt piti minut kiinni kirjassa loppuun asti. Syyt näkyihin ja muihin tapahtumiin alkoivat paljastua mitä lähempänä Callie oli missionsa loppua ja jos johonkin niin tähän olin tyytyväinen. Salaperäisyys nyt kun sattuu vieläkin kiehtomaan hurjasti. Kirjan kenties tärkein paljastus kerrottiin hyvässä kohtaa enkä minä hoksannut ajatella sitä juuri lainkaan ja lopun (ei nyt ihan puskista tullut) käänne toi kirjalle pisteitä vielä lisää.

Forget Tomorrow oli tyydyttävä ja mielenkiintoinen sarjan aloitus, vaikka yhtä räjähdysmäiseksi se ei osoittautunut mitä odotin. Alkuun ja loppuun saatiin hyvää vauhtia, mutta näiden välille kertyi hamittavan tylsähköä ''menoa''. Olen kuitenkin innoissani jatko-osasta Remember Yesterday, sillä tiivistelmän mukaan hypätään vuosia eteenpäin Forget Tomorrowin tapahtumista, mikä sattui vähän yllättämään ottaen huomioon miten tämä osa päättyi. Palan halusta tietää mitä hahmoille on oikein tapahtunut niin monen vuoden jälkeen, etenkin Callielle ja mihin suuntaan kirjan maailma on kenties muuttunut.  

 ★ ★
Sivuja: 400
Kustantaja: Entangled Teen (2016)
Ei ole suomennettu
Omasta hyllystä

Kommentit