Sergei Lukjanenko: Yöpartio

Moskovassa elää ihmisten joukossa Muita - noitia, velhoja, vampyyreja ja ihmissusia - jotka kuuluvat Valon tai Pimeyden voimiin. Ne ovat riippuvaisia ihmisistä ja toistensa vihollisia, mutta tulevat toimeen, koska noudattavat Sopimuksen ehtoja. Sopimus laadittiin pitkän, tuhoisan sodan päätteeksi. Sen noudattamista valvomaan perustettiin kaksi partiota: Valon palvelijoiden Yöpartio ja Pimeyden
palvelijoiden Päiväpartio.

Anton Gorodetski on keskitason velho, Yöpartiossa työskentelevä Valon palvelija, joka osaltaan pitää yllä maailman tasapainoa. Eräänä iltana Anton havaitsee metrossa nuoren naisen, jonka päälle on langettu niin voimakas kirous, että se uhkaa koko Moskovaa. Anton joutuu mukaan Valon ja Pimeyden valtataistelun ytimeen, peliin, joka ylittää hänen kykynsä.

''Tähtien sota kohtaa Moskovan vampyyrit.. sen pirulliset käänteet pursuavat sairasta, lihanhimoista riemua.''

''Yöpartio on ensimmäinen osa viisiosaisesta sarjasta, joka on omaperäinen sekoitus vampyyritarinaa, fantasiaa ja kauhua. Sarja on Venäjällä kulttimaineessa - suositumpi kuin Taru sormusten herrasta tai Harry Potter.

Alle viivattu vetosi minuun niin voimakkaasti, että uteliaisuus nousi sarjaa kohtaan huimasti. Itse nimittäin pidän näistä kirjoista, etenkin Taru sormusten herrasta kuuluu kaikkien aikojen parhaimpiin lukemiini kirjoihin. Ensimmäiseen lainaukseen minun on puolestaan vaikea sanoa mitään, sillä Tähtien sota on minulle vielä tuttu vain nimeltä. En siis ole katsonut yhtäkään elokuvaa. Se on työn alla!

Siitä on aikaa kun Yöpartio -sarjan olen huomannut ensimmäisen kerran näillä vetonauloilla ja oli aika lähtä selvittämään onko niissä mitään perää. Ja vasta luettua kirjan loppuun, pystyin ymmärtämään Venäjän suuren innokkuuden kotimaista kirjasarjaa kohtaan, mutta uskoisin, että ymmärrykseni kasvaa enemmän mitä pidemmälle luen tätä sarjaa. En nimittäin tuntenut oloani yhtä lumotuksi kuin Harry Potterin ja Taru sormusten herran kanssa. Siitä huolimatta luin ehdottomasti ainutlaatuista  fantasiaa.

Yöpartion maailma oli minulle kiehtovan uusi ja tuntematon ja minä kun aina olen innoissani uudesta maailmankuvasta! Sergei on vienyt lukijan heti maagiseen ja synkkään Moskovaan, jossa ihmiset eivät tiedä mitä varjoissa oikeasti liikkuu. Näitä varjoja pitävät kurissa Valon palvelijoiden Yöpartio sekä Pimeyden palvelijoiden Päiväpartio, jotka pitävät huolen myös siitä, että osapuolet pitävät kiinni heidän välisen sovun sopimuksesta.

Sergei Lukjanenko on kivasti johdatellut lukijaa eri suuntiin kolmen tapauksen kautta, ettei vastauksia tuntunut saavan tai arvaavan ihan heti: Ketä oikeasti jahdattiin, kuka oli tämän takana, mitkä olivat motiivit ja kuka tiesi enemmän kuin tahtoi sanoa. Mikä oli hyvä, vaikka välillä se laski juonen napakkuutta. Mielenkiinto pysyi kuitenkin yllä läpi kirjan ja minulle tuli tunne, että saan kunnolla pohtia tapahtumia ja hahmojen sanojen merkityksiä.

En päässyt vielä täysin sisälle näihin Yö- ja Päiväpartion menetelmiin, selitykset jäivät mielestäni hieman vajavaisiksi, jonka takia minulle jäi muutamia epäselvyyyksiä. Ne eivät olleet kuitenkaan niin suuria, että se olisi haitannut lukemista pahasti.

Yöpartio oli virkistävää luettavaa pimeän olennoista kuten vampyyreistä ja velhoista sekä valinnoista hyvän ja pahan väliltä, mikä ei ole niin mustavalkoista. Todella lupaavaa ja värikästä kauhufantasiaa. Suosittelen tutustumaan! Jatkan siis ehdottomasti sarjan parissa, Päiväpartio on sarjan toinen osa ja odotan mielenkiinnolla mitä Lukjanenko tarjoaa seuraavaksi!

★ ★ ★ ★
Sivuja: 414
Suomentanut: Arto Konttinen
Kustantaja: Into (2012)
Alkuperäinen teos: Ночной дозор (1998)
Kirjastosta

Kommentit

  1. Kivaa, että pidit tästä. Minä olen aivan koukussa tähän sarjaan, ja tekisi mieli ottaa uusintaluku alusta asti. Olen lukenut hieman hotkimalla sarjaa, ja rauhallisemmalla tahdilla ehtisi ehkä syventyä paremmin juonenkulun hienouksiin. Sarjan maailma vain syvenee ja muuttuu mielenkiintoisemmaksi jatko-osissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota, en malta odottaa mitä kaikkea muuta jännää onkaan luvassa! Yllättävän hyväksi kirjaksi osoittautui tämä ja kivaa vaihtelua minulle ottaen huomioon millaisen fantasia kanssa olen tähän asti suurimmaksi osaksi kulkenut (nuorten fantasia, romanttinen fantasia). Tästä on hyvä jatkaa, toivottavasti voin sanoa koko sarjasta samaa ;)

      Poista

Lähetä kommentti