Libba Bray: Kauhun ja kauneuden valtakunta

Gemma Doyle on 16-vuotias, kun hänen lapsuutensa päättyy dramaattisesti. Perhe ja koti Intiassa vaihtuvat Lontoon liepeillä sijaitsevaan Spencen sisäoppilaitokseen. Viktoriaanisen ajan Englanti tiukkoine käyttäytymissääntöineen ja yhteiskuntaluokkineen saa Gemman tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi. Voimakkaat mielipiteet ja terävä kieli eivät kuulu vallitseviin hyveisiin, ja sisäoppilaitoksen tehtävä on muokata kasvattinsa ajan naisihanteen mukaiseksi. Menneisyydestä jäävät muistoksi vain piinaava syyllisyys äidin kuolemasta ja kuin tyhjästä ilmestyvät salaperäiset näyt.

Gemma kiinnostuu mystisestä salaseurasta, Neitokunnasta, johon hänen äidillään on ollut yhteys: hän löytää oven tuntemattomiin valtakuntiin, missä hän ystävineen on vapaa maanpäällisistä huolista. Mutta kun portit on kerran aukaistu, mahtavat voimat pääsevät valloilleen... Pystyykö Gemma hallitsemaan pelottavia kykyjään, joista hän ei ole ollut tietoinen? Ja antavatko ne vastauksia menneisiin tapahtumiin vai johtavatko kohti tuntemattomia vaaroja?

Libba Brayn Kauhun ja kauneuden valtakunta hyppäsi mukaani hetken mielijohteesta kun vierailin kirjastossa. Olen kirjan nähnyt aiemmin kirjastossa ollessani, mutta en ollut kuullut tai lukenut siitä oikeastaan mitään sitä ennen. Kirjastossa lukemani tiivistelmä vaikutti niin houkuttelevalta ja kansikin tällä kertaa veti puoleensa magneetin lailla, etten voinut vastustaa kiusausta ja olla ottamatta sitä mukaani.

Alku oli hyvin mielenkiintoinen ja eniten minut sai uteliaaksi salamyhkäisyys (millonka ei), jolla Libba Bray lähti kuljettamaan tarinaansa eteenpäin. Kahden maailman asetelma, vai sanontaanko mielummin ajatus valtakunnista, oli minulle suurta herkkua. Oi että! Tällainen mielikuvituksellinen ja mystinen fantasiamaailma kiehtoo aina. Ihan kaikkea siitä ei vielä mielestäni selitetty, mutta luotan, että jatko-osat paikkaavat nämä raot, jos ei täydellisesti niin ainakin kohtalaisesti. Toivon aiemmin mainitsemaani.

Se mistä pidin oli myös hahmojen eroavaisuudet ja etteivät he olleet täysin kliseiden peittossa. Heistä huokui sopivasti itsekkyyttä, herkkyyttä, sankarillisuutta ja inhimillisyyttä mitä voi odottaa 16 -vuotiailta tytöiltä.  Eräs hahmo kuitenkin jäi aika pintaraapaisuksi. Jotenkin minulla oli sellainen kutina, että hän osoittautuu merkittäväksi loppua kohden. Sen tapaista paljastusta ei kuitenkaan tullut tässä osassa, joten heitän luottamukseni tässäkin tapauksessa jatko-osiin. Ehkä tämä tunne selittyy niiden kautta tai sitten tunsin väärin ja sensorini mahtavat olla sekaisin. Odotan mielenkiinnolla mitä on luvassa. 

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen Gemma Doyle nimisen fantasiasarjan aloitus. Juoni kulki sopivaa vauhtia ja tökkimättä, mukaan mahtui jännitystä, hauskoja 1800 -luvun tunnelmia sekä maagisia elementtejä. Kaikista eniten nautin siitä miten Bray on sopivan salaperäisesti vienyt tarinaa viimeiselle sivulle asti ja saanut kokoon kevyen ja nautinnollisen teoksen. Suosittelen Kauhun ja kauneuden valtakuntaa fantasiasta ja erityisesti nuorille suunnatusta fantasiasta pitäville.

Harmi kun muita osia ei ole suomennettu. Täytyy etsiä englanninkieliset osat jostain käsiini. Niitä taitaa muistaakseni olla kaksi.

★ ★ ★½
Sivuja: 360
Suomentanut: Laura Honkasalo
Kustantaja: WSOY (2007)
Alkuperäinen teos: A Great and Terribly Beauty (2003)
Kirjastosta

Kommentit

 1. Minullekin tämä teos oli 3.5 tähden arvoinen, mutta jatko-osa, Rebel Angels, oli todella hyvä! Voi luoja kaikki ne ystävyyssuhteet kolahtivat suoraan tunteisiin. On aivan valtava sääli että jatkot jätettiin suomentamatta. Kolmas ja sitä myöten viimeinen osa taasen oli liian pitkä ollakseen napakka trilogian päätösosa, mutta mielellään ne 800 sivua luki kunhan vauhtiin pääsi. Toivottavasti jatkat tämän trilogian parissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahmojen välille kehittynyttä ystävyyssuhdetta oli mukava lukea ja on siis mahtavaa, että luvassa on sitä lisää! Taatusti aion palata sarjan pariin kunhan keksin mistä ne itselleni saisin. Ohhoh, että 800 sivua? Se on aika paljon :o

   Poista
 2. Olen itse lukenut pelkästään tämän ensimmäisen osan, mutta englanninkielisiin on tartuttava heti kun vain saatan.

  Kiva että pidit kirjasta! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, ehkä kirjastolla olisi hyvät mahdollisuudet hankkia trilogian englanninkieliset osat hyllyyn? Let's hope so ;)

   Poista
 3. Luin tämän silloin kun se ilmestyi ja äitini onnistui kastelemaan kirjastosta lainaamani kappaleen niin pahasti, että se piti korvata. Muistan, että tykkäsin kirjasta kovasti ja yllätyin, kun luin joskus joko Risingshadown keskustelupalstalta tai Goodreadsista, että tällä on jatkoakin. Ärsyttävää, kun monesta kiinnostavasta sarjasta, jopa trilogiasta otetaan vain yksi tai kaksi osaa suomennoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oho, taisipa hyvinkin kastua pahasti :o Joo se on niiiiin ärsyttävää ja alkaa vielä enemmän pänniä kun koko ajan tulee vastaan vain lisää ja lisää suomentamattomia, joita itse tahtoisi niin lukea :/ taitaa tätä tapahtua juuri eniten nuortenkirjallisuudessa ja nimenomaan fantasiassa?

   Poista

Lähetä kommentti