Lauren Kate: Fallen

What if the person you were meant to be with could never be yours?

17-year-old Lucinda falls in love with a gorgeous, intelligent boy, Daniel, at her new school, the grim, foreboding Sword & Cross . . . only to find out that Daniel is a fallen angel, and that they have spent lifetimes finding and losing one another as good & evil forces plot to keep them apart.

Get ready to fall . . .
 

Jatketaan nuorten fantasian parissa ja tällä kertaa luvassa on pitkään pohtimani Lauren Katen Fallen. Sen perusteella mitä olen kuullut, Fallen on saanut kirjavan vastaanoton. Toiset rakastivat, toiset vihasivat ja sitten toiset ovat olleet ''ihan ok'' kannalla. Aluksi olin enemmän innoissani tästä (siitä on jo vuosia), mutta rip-off aavistukset työnsivät minua pikku hiljaa kauemmas.
Vastikää uskaltauduin lainaamaan kirjan kirjastosta, mikä aika ekstemporeesti ja sen kummempia ajattelematta lähti mukaani. Aika rauhallisesti lähdin selvittämään millainen on suurta huomiota, elokuvasovituksen ja suomennoksenkin saanut kirja (suomennettua versiota ei ole vielä julkaistu eikä elokuvastakaan ole paljon tietoa). Fiilikset kirjan luettua?
Sanotaanko näin alustavasti, etten lämmennyt Fallenille.

''Seksikäs, kiehtova ja pelottava'' sanoo eräs kirjailija kirjan kannessa. Niin mikä? Tämä kirjako? Ja pyh. Tylsä melkein alusta loppuun enkä voisi sanoa tätä mistään hinnasta pelottavaksi saati seksikkääksi. Harmittelin hetkisen asiaa, koska (enkelit!) kirjan kansi sekä Sword & Cross sisäoppilaitos antoi aluksi pienenmoista toivon kipinää vähän synkemmistä tapahtumista, mutta niitä jäinkin sitten odottamaan. Ei kovin suuri yllätys, pettymys silti.

Harmittelu alkoi vaihtua huokailuun kun tapahtumat lähenivät kliseitä pahimmillaan. Kappaleet olivat täynnä Lucen "selittämätöntä" pakkomiellettä Danielia kohtaan, jonka yhtäkkinen ja synkkä katse ja töykeä välttely kohdistui tietysti Luceen. Pakkaa ilmestyy sekoittamaan toinen komistus sekä ilkeyksien kuningatar ja apua tarjoaa ilopilleri ns. side kick hahmona. Pakostakin tässä tulee haukotelleeksi muutamaan otteeseen.

Luce nyt oli niin väritön hahmo, ettei mitään järkeä ja eniten minua ärsytti hänen tapansa reagoida tilanteisiin olan kohotuksella. Ei mitään vastaansanomista kun hänet jätetään keskelle ei mitään KAHDESTI näin yhtenä esimerkkinä. Camin rooli oli niiiin ilmiselvä, ettei hänen kiltin pojan asenne onnistunut tekemään mitään kuin nostamaan niskavillat pystyyn ja ajattelemaan ''Mene pois ellet tee jotain mitä en jo tiedä, ole kiltti''. Danielin kohdalla näin puolestaan Houkutus elokuvan Edwardin ''häikäisevän'', ''tumman'' ja ''seksikkään'' katseen sekä asenteen. Valitettavasti.


Lähtökohdat ovat tosin erit se täytyy sanoa, mutta kunpa tähän olisi keksitty edes vähän terävämpää twistiä, mikä olisi sellaiselta myös tuntunut. Potentiaaliset jo alussa tappavat varjot Lucen näkökentässä osoittautuivat mitäänsanomattomiksi hetken huumiksi eikä Kate tarjonnut sisäoppilaitoksellaan kuin laimean tapahtumapaikan, mikä olisi yhtä hyvin voinut olla normaali koulu. Puhetta oli hahmojen epämääräisistä taustoista ja että sisäoppilaitoksella oli silmät joka paikassa, mutta niillä tiedoilla ei pitkälle pötkitty. 

Ei oteta tätä ihan vakavasti, kirjahan tämä vain oli. Ärsytti vain hieman.. no koko kirja. Ja muutenkin tällainen paranormaali romantiikka oli siihen aikaan (2005-2009?) melko kuumaa kamaa, että pakostakin näitä rip-off kirjoja löytyy pilvin pimein ja itsehän minä tämän halusin lukea pahoista aavistuksestani huolimatta. Kevennetään siis tunnelmaa kuvalla, mikä liikkuu samassa hengessä kuin aiempi kuva.

Hehee he he. Hyvät ne on halvatkin huvit.

Enpä tiedä. Huono aloitus sarjalle eikä loppu ei onnistunut herättämään minkäänlaista kiinnostusta jatkoon. Ehkä jonain tylsänä päivänä ja ilman odotuksia? Jotenkin tuntuu, että kuviot pyörivät samoissa tunnelmissa, voin toki olla väärässä. Siksi täytyykin heittää kysymys teille, jotka olette jatko-osat lukeneet; onko niissä mitään järkeä? Tarkoitan siis, että tuleeko juonessa tapahtumaan Lucen ja Danielin tähtiin kirjoitetun romanssin (ylä- ja alamäkineen) lisäksi mitään mikä saattaisi minua kiinnostaa?

Sivuja: 452
Kustantaja: Delacorte Press (2010)
Suomennos Langennut tulossa lokakuussa (2016)? 
Kirjastosta

Kommentit

 1. Olen kuullut tästä kirjasta juuri samanlaisia ajatuksia mitä sinulla on ja ne vähätkin kiinnostuksen rippeet, joita minulla on ollut tämän suhteen, ovat haihtuneet kokonaan.

  Mikähän tuossa suomennoksessa on. Muistaakseni sitähän on siirretty koko ajan vain eteenpäin (piti ilmestyä kai jo viime vuonna), joten saa nähdä tuleeko tämä nyt ollenkaan suomeksi. Ainakaan itselleni ei olisi suuri menetys jos ei tulekaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen itsekin käsittänyt, että suomennos on siirtynyt jo moneen otteeseen, mutta minkähän takia? Halutaanko siihen nyt niin kunnolla panostaa vai odotetaanko tässä jollain tapaa elokuvasovitusta? Sekin on ollut melko pimennossa, mutta eipä nyt kirjan lukeneena se hirveästi enää kiinnosta :D

   Ja ei ole tosiaan suuri menetys minunkaan mielestä jos jätät kirjan lukematta ;D

   Poista
 2. Aika lailla samaa mieltä olin tästä kirjasta; ikävä kyllä olen todella huono keskeyttämään tylsiäkään sarjoja, joten kahlasin läpi vielä jatko-osankin. Olisi pitänyt käyttää sekin aika jonkin muun tarinan parissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tunnustan että saman olen tehnyt itsekin :D Tässä tapauksessa en jatkoon koske ainakaan vähään aikaan. Helposti kuitenkin annan toisen mahdollisuuden, katsotaan jos se jonain päivänä tapahtuu tämän sarjan kanssa ;-D

   Poista
 3. Minä olen ilmeisesti ainoa, joka piti tästä kirjasta. :D En tiedä, jokin vaan klikkasi oikein. Annoin 4/5 tähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä joillekin iskee, siitä ei ole epäilystä :D Luulen, että olisin lämmennyt Fallenille enemmän jos olisin lähtenyt lukemaan ilman minkäänlaisia odotuksia. Yli 2 tähden se ei kuitenkaan olisi yltänyt pahoin pelkään :D

   Poista
 4. Minulle jäi tästä juuri sellainen "ihan ok" olo. Kaiken kaikkiaan koko kirja oli laimea eikä onnistunut herättämään oikein minkäänlaisia tunteita. Ihan hyviä aineksia, mutta kaikki jää vajaaksi ja koko homma pursuaa kliseitä. Pitäisi blogissa kirjoittaa tästäkin kirjasta joskus... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hyviä aineksia oli hivenen mutta toteutus on puutteellinen :| Omaperäisyyttä tuskin ollenkaan.

   Kirjoitahan ihmeessä niin pääsen lukemaan vähän enemmän ajatuksistasi :D

   Poista
 5. Eeei hele tämä kirja :D Niin raivostuttava ja typerä ja twilightmainen ja argh! Piti laskea yhdestä tähdestä nollaan kun niin karmea lukukokemus tämä minulle oli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele ollenkaan :'D Juonessa ja hahmoissa oli Twilightia aivan liikaa ja se sattui ärsyttämään paljon. Olisi Lucessa ollut enemmän asennetta tai olisi jokin tapahtuma edennyt pidemmälle niin ehkä se olisi muuttanut tunnelmaa. Who knows :D

   Poista

Lähetä kommentti