Deborah Harkness: The Book of Life

After traveling through time in Shadow of Night, the second book in Deborah Harkness’ enchanting series, historian and witch Diana Bishop and vampire scientist Matthew Clairmont return to the present to face new crises and old enemies. At Matthew’s ancestral home at Sept-Tours, they reunite with the cast of characters from A Discovery of Witches—with one significant exception. But the real threat to their future has yet to be revealed, and when it is, the search for Ashmole 782 and its missing pages takes on even more urgency. In the trilogy’s final volume, Harkness deepens her themes of power and passion, family and caring, past deeds and their present consequences. In ancestral homes and university laboratories, using ancient knowledge and modern science, from the hills of the Auvergne to the palaces of Venice and beyond, the couple at last learn what the witches discovered so many centuries ago.

Tuntui yhtäaikaa sekä mahtavalta että haikealta lähtä lukemaan All Souls -sarjan viimeistä osaa, The Book of Lifea. Sarja nousi heti ensimmäisestä osasta, Lumotusta suosikkeihini ja on pitänyt paikkaansa vahvasti. Tähän osaan ihastuttava ja rikas matka noitien ja vampyyrien kanssa päättyisi (ainakin tietyiltä osin, siitä lisää myöhemmin), mutta oli jännittävää lähtä selvittämään miten.

Diana ja Matthew ovat palanneet takaisin menneisyydestä monta kokemusta rikkaampana. Diana oppi kyvyistään enemmän, sai selville Matthewin synkempiä taustoja, tutustui Matthewin sukuun ja heistä  merkittävämpään; Philippeen. Heidän tärkein päämääränsä oli löytää noitien, vampyyrien ja demonien alkuperästä kertova käsikirjoitus Asmole 782, mutta heidän epäonnekseen he eivät löytäneet käsikirjoitusta menneestä. Sen sijaan he saivat vihjeitä sen löytämiseksi nykyajasta. Kun Matthew ja raskaana oleva Diana palaavat nykyaikaan, heitä odottaa monta pulmaa ratkaistavaksi kuin myös traaginen uutinen, jotka työntävät heidät heti liikkeelle.

Juoni eteni rauhallisesti, Harkness ei ole pitänyt kiirettä asioiden etenemisessä ja ratkaisemisessa, hänellä on paljon yksityiskohtia kerrottavanaan (samalla tapaa kuin Diana Gabaldonilla Matkantekijä -sarjassa), mikä joko iskee, ihastuttaa ja vetää puoleensa tai työntää pois luotaan. Minua tämä ei niin erityisesti haitannut kun niin monta rautaa oli tulessa, mutta en kieltämättä säihkynytkään innosta läpi kirjan. Perinpohjainen pohdinta tuntui jättävän juonenkäänteet ohimeneviksi tuulahduksiksi, minkä koin kirjan ainoana huonona puolena.

Sarjan ytimenä toimii noitien, vampyyrien ja demonien alkuperään kohdistuva mysteeri, josta riitti jälleen paljon asiaa, mutta tällä kertaa DNA selostukset alkoivat herättää lähinnä kärsimättömyyttäni, varsinkin kun Dianan raskaus, sopimus jumalattaren (The goddess) kanssa sekä Dianassa heränneet voimat kiinnostivat minua enemmän.  Muussa tapauksessa en voinut kuin hämmästellä Harknessin tietotaitoja.

Tapahtumat olivat suurimmaksi osaksi strategisia tilanteita kuin spontaaneja toiminta pläjäyksiä. Eipä se mikään yllätys ollut kun kaksi aiempaa toimivat aika lailla samalla tavalla. Siitä olin kuitenkin innoissani kun henkiin heräävä talo haamuineen sai osansa ja kirja tarjosi magiaa syvällisemmin. Oli suorastaan mahtava lukea kuinka Diana pystyy käyttämään voimiaan  ja päästä ''näkemään'' Diana itse toiminnassa. Myös Matthewin veren kirous (the blood rage) sai sukat pyörimään jaloissa ja se toimi monella tapaa tunnelman tiivistäjänä.

Monista Harknessin hahmoista on helppo pitää ja heitä löytyykin vaikka millä mitalla, konnista sankareihin ja näiden välistä. Lumottu ja Shadow of Night on paljastanut keskeisimmistä paljon asioita, mutta The Book of Life paljastaa heistä vielä lisää. Etenkin Matthewin vampyyri äiti Ysabeau sekä Matthewin veljenpoika Gallowglass ovat paljon enemmän mitä aluksi ymmärsin. Dianan ja Matthewin lisäksi juuri Ysabeau ja Gallowglass sekä Sarah, Jack ja Miriam ovat voittaneet minut puolelleen. Heissä kaikissa on omanlaista karismaa ja tyyliä sekä sydäntä lämmittäviä ominaisuuksia, joita on pakko ihailla. Pidin etenkin Miriamista, luotettavasta ja sanavalmiista tutkijasta, joka erottui joukosta nörttimäisyydellään.

The Book of Life oli hyvä ja haikea päätösosa. Noidat, vampyyrit ja demonit (pääasissa noidat ja vampyyrt) toivat jälleen lumoavia, verisiä, jännittäviä ja tietyiltä osin mielenkiintoisia hetkiä, joihin olin kaiken kaikkiaan tyytyväinen. Harknessin kerronta on ollut rikkaan täyttävää ja hengästyttävää hitaasta etenemisestä ja pienistä paranormaalin romantiikan kliseistä huolimatta. Kirja ei pettänyt odotuksiani, mutta olisin ollut enemmän innoissani jos kirja olisi ylittänyt ne. Palaan kuitenkin vielä uudelleen tämän pariin, sillä minua tämä vetää puoleensa. Hyvin ainutlaatuinen noita- ja vampyyrisarja tämä.

Deborah Harkness ei aio vielä jättää All Soulsin maailmaa, sillä hänellä on parhaillaan työn alla The Serpent's Mirror niminen teos, jossa keskitytään Matthewin menneisyyden kuvioihin. Kirjan on tarkoitus ilmestyä vuonna 2017 ja tietysti minä sen aion lukea. Sitä sitten odotellessa ja ehkä siihen mennessä jotain merkittävää on tapahtunut sarjaan pohjautuvan televisiosarjan kohdalla. Aika hiljaista on ollut sen jälkeen kun uutinen kantautui minun luokse, eli yli vuosi sitten. 

★ ★ ★ ★
Sivuja: 561
Kustantaja: Viking Adult (2014)
Haastekirja: 11/40
(Omasta hyllystä)
 Ei ole suomennettu

Kommentit

 1. Ihastuin ensimmäiseen osaan. Minulle oli järkytys, että suomennoksia ei tullutkaan lisää. Olen päättänyt tilata nuo eng. Olisin halunnut samaa asua ja olenkin miettinyt, että tilaan sarjan ehjänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni juuri ensimmäinen osa on näistä se lumoavin, mutta toinen ja kolmas osa tulevat vahvasti perässä. Itsekin olen edelleen pettynyt suomentamisen loppumiseen :|

   Kiva kuulla! Toivottavasti pidät niistä ;)

   Poista
 2. Olisin haastetta tarjoilemassa :)

  http://ninankirjablogi.blogspot.fi/2016/05/unpopular-bookish-opinions.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti