Rick Riordan: Salamavaras

Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi…

”Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet.” Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota. Ilman itsepäistä Annabethia ja satyyri Groveria Percyllä ei ole toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään.


Aloitin Rick Riordanin Salamavarkaan lukemisen Ystävänpäivän lukumaratonin aikana ja melkein sain sen luettua loppuun. Montaa sivua ei kuitenkaan jäänyt jäljelle ja ahmin loput sivut heti maratonin jälkeen. Salamavaras oli ihastuttavaa luettavaa ja tunsin itseni hyvin nuoreksi tytöksi lukiessani tätä ja innostuttuani tästä niin paljon.

Kreikkalainen sekä roomalainen mytologia on kiinnostanut minua pitkään kirjoissa sekä elokuvissa, vaikka en niiden pariin aina heittäydykään. Ne ovat minusta historiallisuutta parhaillaan ja erityisesti pidän näistä jumalhahmoista, hirviöistä ja sankareista ja niihin liittyvistä taruista/legendoista/myyteistä. Tykkään monista muistakin historiallisista aiheista, mutta nämä ovat yksiä parhaimpia.

Jennifer L. Armentroutin Covenant -sarja ei ole vielä onnistunut vakuuttamaan kreikkalaisella mytologiallaan, mutta Rick Riordan on aivan toista maata. Salamavaras on Percy Jackson -nimisen nuorten kirjasarjan ensimmäinen osa, joka pursuaa fantastisesti kreikkalaisen mytologian aineksia sekoitettuna innostavaan nuorten seikkailuun. Tarina on varmasti kaikille sen verran tuttu, joten siitä minun tuskin täytyy kovin montaa sanaa sanoa. Mutta jos vähän omin sanoin.

Minua innostava kreikkalainen mytologia on sijoitettu nykyaikaan, jossa nuori poika Percy Jackson tuntee itsensä riittämättömäksi elämässään. Hänen elämänsä tekee äkki käännöksen kun hän joutuu outojen tapahtumien keskelle luokkaretkensä aikana, jotka eivät suinkaan pääty siihen. Percy kuulee olevansa puolijumala, hänen hyvästä ystävänsä onkin satyyri ja pian hän löytää itsensä Puoliveristen leiristä, mikä vie hänet kohti seikkailuja ja vaaroja.

Salamavarkaan tapahtumat eivät olleet minulle täysin uusia, sillä olen katsonut kirjaan pohjautuvan elokuvan ennen kirjan lukemista. Pienenmoisia eroja löytyi kirjan ja elokuvan välillä (esim. Percyn ikä) ja täytyy sanoa, että kirja päihittää elokuvan helposti, vaikka pidinkin Percyä näytelleestä Logan Lermanista. Tosin ehkä elokuva olisi toiminut paremmin jos päähahmoja olisivat näytelleet kirjanmukaisesti 12 -vuotiaat tai ainakin sen ikäiseltä näyttävät näyttelijät.

 
Juoni tuntui kirjassa mielenkiintoisemmalta ja kirjan tapahtumat innostivat minua paljon enemmän kuin elokuvassa. Riordan vei  lukijat hyvää vauhtia moniin eri tilanteisiin (esim. pihatonttukauppa, Lotus -hotelli, Manala), joista ei voinut kuin nauttia. Ne tarjosivat kivasti jännitystä, vauhtia ja Percy hahmona ei olisi voinut olla ihastuttavampi. Hänessä on paljon piirteitä joihin on helppo samastua ja minut hän voitti puolelleen samalla tavalla kuin esim. Harry Potter silloin aikoinaan: tavallisesta ja  tylyistä oloista tulleesta pojasta tuleekin paljon, paljon enemmän.

Jos olisin viettänyt pienenä enemmmän aikaa kirjojen parissa, olisin löytänyt Percy Jacksonin aiemmin (aika varmasti Harry Potter kirjojen kautta), ihastunut siihen täyttä päätä ja lukenut jo kaikki osat plus monet muutkin Riordanin teokset. Vielä ei ole tietenkään myöhäistä, mutta minua harmittaa vain se, etten ihastunut tähän aiemmin. Harry Potteritkin pitäisi uudelleen lukea.

Salamavaras oli todella nopea- ja helppolukuinen, innostava ja seikkailuhenkinen nuorten kirja, mikä ei jätä kylmäksi vaan jättää janoamaan lisää. Toiseen osaan, Hirviöidenmereen on pakko päästä niin pian kuin mahdollista ja tällä kertaa aion lukea kirjan ennen elokuvaa. Elokuvasta en tiedä millainen ja kuinka hyvä se on, mutta täytyy se ihan uteliaisuudesta ja Lermanin takia katsoa. Kirjan jälkeen siis.

★ ★ ★ ★ 
Sivuja: 362
Suomentaja: Ilkka Rekiaro
Kustantaja: Otava (2011)
Alkuperäinen teos:  The Lighting Thief (2005)
Kirjastosta 

Kommentit

 1. Siitä on hetki, kun olen Percy Jacksoneita lukenut mutta täytyy sanoa, että tylsää ei hänen kanssaan tullut. Minuakin kiehtoo se, kuinka antiikin mytologia ja nykymaailma sulautuvat yhteen. Elokuvista syntyi aikamoinen haloo, kun ne ilmestyivät mutta Lermania katsoo pääosassa ihan mielellään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tylsä tämä ei todellakaan ollut ja juurikin hyvin toteutettu mytologia sai minut hullaantumaan tästä. Ja kyllähän se Logan miellyttää silmää kovasti ;) Toisaalta kyllä ymmärrän haloon, olisin varmaan itsekin ollut hieman pettynyt elokuvaan jos olisin lukenut kirjat sitä ennen.

   Poista
 2. Oi, ihana Riordan ja Percy on paras <3 Riordan tosiaanki tietää, miten saa lukijan koukkuun, mistä ei muuten pääse irti. On mun yks lempikirjailija :)

  Percy Jackson elokuvat lähinnä ärsyttää ku on niin erilaisia ku kirjat.. mut se johtuu siitä, etten osaa olla vertaamatta kirjaa elokuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä menolla hänestä voi tulla minunkin lempikirjailija :) Katsotaan miten käy.

   Ja se on totta tosiaan joskus hyvin vaikeaa olla vertaamatta kirjaa elokuvaan tai toisin päin, tiedän tunteen :D

   Poista

Lähetä kommentti