Victoria Aveyard: Red Queen

This is a world divided by blood - red or silver.

The Reds are commoners, ruled by a Silver elite in possession of god-like superpowers. And to Mare Barrow, a seventeen-year-old Red girl from the poverty-stricken Stilts, it seems like nothing will ever change.

That is, until she finds herself working in the Silver Palace. Here, surrounded by the people she hates the most, Mare discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy the balance of power.

Fearful of Mare's potential, the Silvers hide her in plain view, declaring her a long-lost Silver princess, now engaged to a Silver prince. Despite knowing that one misstep would mean her death, Mare works silently to help the Red Guard, a militant resistance group, and bring down the Silver regime.

But this is a world of betrayal and lies, and Mare has entered a dangerous dance - Reds against Silvers, prince against prince, and Mare against her own heart...

Red Queen on Victoria Aveyardin aloitusosa samannimiselle dystopiasarjalle, mikä nappasi huomioni Goodreadsissä ensimmäisen kerran. En nähnyt mitään syytä olla lukematta kirjaa, sen kansi näytti upealta, tiivistelmä lupasi jännittäviä asioita ja mielentilani ja suodattimeni oli sopivasti tällaisen YA -kirjan kannalta hyvässä kunnossa, if you know what I mean (lue tiivistelmän viimeinen kohta, olin varma, ettei kovin mullistavaa siitä suunnasta ole tulossa).

Red Queenissä ihmiset ovat jaettu heidän verensä mukaan: Hopeaveriset (the Silvers) ovat yläluokan kansalaisia, joista osa omaa erikoisia kykyjä kun Punaveriset (the Reds) alemman luokan kansalaisia, joiden velvollisuus totella ja miellyttää Hopeaverisiä. Tiettyjen sattumusten johdosta, kirjan päähenkilö Mare löytää itsensä työskentelemässä Hopeaveristen joukossa eikä kestä kauaa kun, hänen kuin myös monien muiden suureksi yllätykseksi, Maresta tulee yksi heistä. Järjen ja tunteiden ohjaamina Mare lähtee koston tielle, mikä ei sujukaan aivan kuten hän suunnitteli.

Red Queenin parhaimpia puolivat olivat ehdottomasti tämä veren värin mukaan jaoteltu kansa sekä Hopeaveristen omaavat kyvyt.  Tämä oli vähän toisenlainen (ei kuitenkaan aivan uusi) dystopia ajatus, joka on tullut minulla vastaan, mikä toimi ja josta pidin. Juoni kulki hyvää tahtia eteenpäin, mielenkiintoni pysyi loppuun asti, vaikka se ei kovin yllättäväksi osoittautunutkaan. Kuitenkin vastaan tuli muutama kohta, joiden rakuus hieman yllätti.

Hahmotkin sopivat hyvin tarinaan, tosin he olivat aika tasapaksuja. Heistä kukaan ei noussut erityisemmin esille tai muiden edelle, vaikka moni siihen olisi kyennut. Mainittakoon vaikkapa hahmot nimeltä Evangeline ja Cal. He kuohuttaneet eivätkä herättäneet minussa niinkään negatiivisia tunteita tai vieneet jalkoja altani, mutta ehkä tässä tapauksessa se olisi toiminut paremmin kuin rauhallinen tunne jälkeenpäin. Evangeline oli tyypillinen päähenkilöä halveksiva hahmo kun Cal puolestaan tylsähkö ihastuksen kohde. Mielenkiinnolla tosin odotan mitä Cal päättää tehdä ajauduttuaan niin kauheaan tilanteeseen kirjan lopussa.

Kaikkein eniten ristiriitaisia tunteita minulla heräsi Marea kohtaan. Hänessä oli kivasti sisua ja hänen ihmevoimansa olivat maittava lisä ja hyvä keino viedä tarinaa eteenpäin, mutta hänen ailahtelevat tunteensa, niin sanotusti hänen marinansa kävivät tylsiksi. Toisaalta ne eivät olleet ihan aiheettomia, kuitenkin Maren keskittyminen tunnepuolensa ongelmiin, kun hänellä edessään oli isompiakin ongelmia, ei tehnyt hänestä kovin vakuuttavaa hahmoa. Sen olisi voinut työntää tuleviin jatko-osiin, jos niitä nyt tulee enemmän kuin kaksi.

Red Queenin kompastus kivi omasta mielestäni oli sen yritykset yllättäviin juonenkäänteisiin mitä ne eivät todellakaan olleet (tai ehkä olen vain niin hyvä arvaamaan?!). Alun jälkeen pystyin ennakoimaan muutamat tulevat juonenkäänteet, jotka tässä tapauksessa osoittautuivat niiksi merkittävimmiksi. Eikä siihen tarvittu kuin kaksi henkilöä, jotka olivat Maven ja Shade.

Red Queen oli vasta avausosa, joten kaikkea voi vielä tapahtua. Toinen osa on nimeltään Glass Sword ja kun kirjan kantta katsoo, niin ehkä Kneel or bleed on viittaus erääseen henkilöön ja ehkä hänestä paljastuu jatko-osan yhteydessä paljon pimeämpiä puolia. Jos kuviot menevät siihen suuntaan rohkesti eikä tämän äiti puuttuisi peliin, en voisi olla tyytyväisempi. Kyllä pahiksen pitää kunnon pahis olla. En malta odottaa.

Ihan hyvä ja viihdyttävä, kirjan maailmankuva oli mielestäni kiinnostava sekä jännittävä muistuttaen minua vähän väliä ihanan ihanasta Gladiaattori -elokuvasta, enemmänkin sen juonikuvioista kuin mieleenpainuvista ja näyttävistä hahmoista tai hengästyttävistä tunnelmista (nyt iski hinku katsoa elokuva..). Red Queen oli taatusti lukemisen arvoinen sen puutteista huolimatta.

Red Queen muistuttaa muiden lukijoiden mielipiteiden mukaan puolestaan Pierce Brownin Red Risingia ja olivat siitä syystä vähän pettyneitä kirjaan. En ole itse kyseistä kirjaa vielä lukenut, joten se ei vaikuttanut lukukokemukseeni enkä tiedä olisiko se vaikuttanut jos tilanne olisi toinen.

★ ★ ★ 
3-3,5 tähteä*
Sivuja: 401
Kindle Edition
Kustantaja: HarperTeen
Ei ole suomennettu  

Kommentit

 1. Tämä kirja on lukulistalla ja omanakin nimenomaan e-kirjana, joten en uskaltanut kuin silmäillä kirjoituksesi läpi. Pisti kuitenkin silmään tuo, että Red Queenin on sanottu muistuttavan Red Risingia.

  Pidin valtavasti Red Risingista, joten mielenkiintoista nähdä, että mitä tästä ajattelen kunhan joskus pääsen kirjan kimppuun. Luettavana olisi taas niin paljon kirjoja, että lukulista on sadan vuoden pituinen... Mutta ehkä kiilaan Red Queenin jossain vaiheessa listan kärkeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa päästä lukemaan toistenkin mielipiteitä tästä! Minulla taisi olla ihan hyvä suodatus kirjan puutteisiin ettei tuntunut niin pahalta lukea tätä. Red Rising on minulla lukulistalla ja nyt ihan uteliaisuudesta se pitäisi lukea vertailun vuoksi ja tietysti myös ilman sitä.

   Mielipidettäsi odotellessa ;)

   Poista
 2. Tämä on tullut nyt ihan todella paljon vastaan niin Booktubessa, kuin Bookstagrammissa. Pakko siis lisätä lukulistalle, tuntuu että tästä on tykätty ihan valtavasti. Kovasti vielä odottelen, että saataisiinko suomennosta kehiin lähitulevaisuudessa. Kansi on kyllä aivan upea niin tässä, kuin jatko-osassakin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olisi täysin mahdotonta saada tälle suomennosta, mikä olisi aika kiva juttu jos niin kävisi! Suosittelen lämpimästi, ei paha tämä :D

   Poista
  2. Kirjasta ilmestyy suomennos ensi syksynä, heti elokuun alussa: http://aulakustannus.fi/kirja/punainen-kuningatar/

   Poista
  3. Kirjasta ilmestyy suomennos ensi syksynä, heti elokuun alussa: http://aulakustannus.fi/kirja/punainen-kuningatar/

   Poista

Lähetä kommentti