Susan Ee: End of Days

After a daring escape from the angels, Penryn and Raffe are on the run. They’re both desperate to find a doctor who can reverse the twisted changes inflicted by the angels on Raffe and Penryn’s sister. As they set off in search of answers, a startling revelation about Raffe’s past unleashes dark forces that threaten them all.

When the angels release an apocalyptic nightmare onto humans, both sides are set on a path toward war. As unlikely alliances form and strategies shift, who will emerge victorious? Forced to pick sides in the fight for control of the earthly realm, Raffe and Penryn must choose: Their own kind, or each other?

Minua jännitti aivan hirveästi End of Daysin lukeminen. Kaksi aiempaa olivat aivan mahtavia, henkeä salpaavia ja yllättäviäkin tietyiltä osin, mikä sai minut miettimään, että mitä tahansa voi vielä tapahtua. Tämä on sen lisäksi viimeinen osa Penryn & the End of Days -sarjasta, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki päättyy tähän. Pelkoa ei kuitenkaan ollut siitä, että End of Days pettäisi odotukset. Eikä se pettänytkään, vaikka loppua jäin miettimään pitkään kuinka paljon siitä pidin. Juuri lopun takia oli aiempaa vaikeampi antaa arvosanaa. Siitä lisää vähän myöhemmin.

End of Days vetäsi mukaansa moitteettomasti jatkaen siitä mihin World After jäi. Penryn, Raffe ja Paige Raffen siivet mukanaan ovat pakomatkalla ja etsimässä keinoa palauttaakseen Raffen takaisin enkeliksi, joka hän oli. Matkaa mutkistaa Uriel ja hänen kierot suunnitelmansa maailmanloppuun, mitkä ajavat Penrynin ja Raffen äärimmäisiin tilanteisiin ja paikkoihin, kuten esimerkiksi Helvettiin.

Huh hellettä. Vierailu Helvetissä oli kauhistuttavan jännittävä ja ehdottomasti paras kohta kirjassa.  Välillä huomasin pidättäväni hengitystä lukiessani Helvetin kuvioista, mutta se kertoi jälleen kuinka Susan Ee osaa viedä lukijansa maailmaan, jonne ei osaisi muuten kuvitella menevänsä. Ainakaan ihan niin helposti. Raffen soturikaverit (The Watchers) olivat hurmaavia. Olisi ollut mahtavaa tietää heistä vielä enemmän. Ja voi kun minua kaikista hänen tekemisistään huolimatta, minua alkoi surettaa Beliel. Jos jokin niin hänen kohtalonsa sai tipan linssiin. 

Maailmanlopun juonet järisyttivät,  hirviöt (hellions, locusts, irtopäät ja kädet) kauhistuttivat ja hahmot loistivat. Tosin yksi Penrynin ja Raffen kohtaus oli liian imelä, niin paljon kuin heistä pidänkin. Mutta Penrynin äiti yllätti minut positiivisesti. Suorastaan nauroin hänen yhtäkkiselle taistelija roolilleen, varsinkin tämän astuessa esiin haisten mädäntyneille kananmunille karkoittaakseen hirviöt Penrynin kimpusta sekä ajaessa autoa tuhatta ja sataa enkelit pahoinvoivina tämän kyydissä. Hah. Hänestä ei voinut olla pitämättä. 

End of Days oli kokonaisuudessaan lähellä Angelfallin ja World Afterin tasoa, mutta koska kyseessä on niin hienon trilogian päätösosa, odotin lopulta hieman enemmän. Jotain maata kaatavaa. Ei sillä, ettenkö olisi pitänyt lopusta ollenkaan. Pidin kyllä. Siinä olivat hienot hetkensä, kuten Deen ja Dumin hulvattomat esiintymislahjat, vaikuttavat toimintarikkaat taistelut sekä tietysti olin iloinen Penrynistä ja Raffesta. Eikä pidä unohtaa Penrynin äitiä ja hänen mädäntyneitä kananmuniansa. Oh my.

Mutta jotain olisi pitänyt vielä tapahtua, jotta loppu olisi ollut vielä täydellisempi. Tuntui siltä kuin loppu olisi vain pudotettu nopeasti paikalleen antamatta sille paljoakaan painoarvoa kaiken niin mahtavan jälkeen. Ja kamalaa kuin se onkin sanoa, ehkä lopun uhraus olisi pitänyt olla suurempi. Koski se sitten ketä tai mitä tahansa.  End of Days oli niin lähellä täydellistä täydellisyyttä. 

Kuitenkin Penryn & the End of Days on kaikilta osin yksi hienoimmista nuorten kirjasarjoista, joita olen lukenut. En edelleenkään näe syytä miksi tästä sarjasta ei voisi pitää. Juoni kulkee läpi kirjojen takkuilematta yllättävine käänteineen ja koskettavine hetkineen, varustettuna persoonalisilla ja vahvoilla hahmoilla. 

Odotan mielenkiinnolla mitä Susan Ee suunnittelee seuraavaksi. En ole löytänyt vielä tietoja hänen uudesta kirjastaan tai kirjasarjastaan jos sellainen on edes tulossa. Tiedättekö te?

★ ★ ★ ★½
Sivuja: 331
Kustantaja: Skyskape (2015)
Ei ole suomennettu 
Omasta hyllystä 

Kommentit

  1. Minäkään en pitänyt End of Daysista yhtä paljon kuin trilogian aikaisemmista osista. Isoin ongelma kohdallani oli Penrynin ja Raffen suhde, sillä se tuntui mielestäni viimeisessä osassa etenevän liian nopeasti. Ihana trilogia kuitenkin kyseessä, tekisi mieleni lukea joskus uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kieltämättä suhde kääntyi avoivemmaksi liian hätäisesti eikä se siksi niin hyvin toiminut kuin edellisissä osissa. Mutta kohdallani se ei kuitenkaan niin kovasti häiritsenyt. Ja takuulla uudelleen lukemisen arvoinen. Teen sen varmasti myös itse joskus ;)

      Poista

Lähetä kommentti