Neal Shusterman: Unwind

Connor, Risa, and Lev are running for their lives.

The Second Civil War was fought over reproductive rights. The chilling resolution: Life is inviolable from the moment of conception until age thirteen. Between the ages of thirteen and eighteen, however, parents can have their child "unwound," whereby all of the child's organs are transplanted into different donors, so life doesn't technically end. Connor is too difficult for his parents to control. Risa, a ward of the state, is not enough to be kept alive. And Lev is a tithe, a child conceived and raised to be unwound. Together, they may have a chance to escape and to survive.


Jatketaan keskeneräisten postauksien kanssa (7 vielä jäljellä..) ja nyt vuorossa olisi lisää dystopiaa, nimittäin Neil Shustermanin Unwind, mikä on samannimisen dystopiasarjan ensimmäinen osa. Unwind päätyi lukulistallani vakuuttavien mielipiteiden kautta ensin täällä Bloggerissa ja sittemmin Goodreadsissa. Viime vuoden marraskuussa luin kirjan ja olin sanaton.

Hyrr. Saan vieläkin kylmiä väreitä kun ajattelen kirjaa ja sen tapahtumia. Huh. Jotakin järkevää sitä pitäisi sanoa, mutta se on osoittautunut hieman työlääksi. Neal Shustermanin Unwind oli järisyttävää luettavaa ja tällaista dystopian kuuluukin olla.

Eletään sodan jälkeistä aikaa, jossa ikuinen elämä on mahdollista, mutta vain jos luovutat elimesi jollekin toiselle. Vanhemmilla on valta lähettää lapsensa (13-18 vuotiaat) elinluovutuksiin, joihin nuorilla itse ei ole päätösvaltaa. Connor, Risa ja Lev ovat kirjan keskeisessä osassa ja he ovat tämän kamalan kohtalon edessä.  Eri olosuhteista lähteneenä heidän tiensä kohtaavat ja yhdessä he ajautuvat maailman vietäväksi.

Minä pidin Connorista, Risasta ja Levistä paljon. Shusterman on onnistunut luomaan heistä ja muistakin hahmoistaan erilaisia sekä todentuntuisia. Connor on vähän kiivasluonteinen ja sellainen do before think poika, mutta ei pahansuopa. Heistä Risalla on selvästi hallussaan järjen ääni ja Lev on hieman naiivi ja ylhäinen nuori kunnes alkaa tilanteestaan johtuen kasvaa ja itsenäistyä.

Heidän kaltaisistaan hahmoista en ole lukenut aikoihin ja heidän selviytymistään tässä julmassa ja karussa maailmassa oli tunteikasta luettavaa. Tunsin paljon sääliä, myötätuntoa ja halusin hahmoilla olevan kaikki paremmin kuin myös inhosin esimerkiksi lapsiaan luovuttavia vanhempia. Ja olen sitä mieltä ettei kirja olisi tuntunut yhtä hienolta jos tarinaa olisi kerrottu vain yhden tai kahden hahmon näkökulmasta. Connorin, Risan ja Levin lisäksi ääneen pääsivät monet muut mielenkiintoiset hahmot kuten aluksi mystinen hahmo nimeltä Cyrus ''CyFi'' Finch. 

Shustermanin kammottava ajatus kirjassaan kohtaa huippunsa eräässä tiettyssä kohtauksessa kirjan loppu puolella. Se sai minut värisemään kauhusta.  Se oli kamalaa luettavaa ja kun tämä kammottava tilanne eteni siihen, että alettiin puhumaan aivojen osista ja ****** ollessa edelleen hereillä ja kun se jatkui ja jatkui...

Täsmällinen reaktio.

Ajatuskin koko tilanteesta hirvitti ja silti minä luin tämän kohdan moneen kertaan. En vain voinut uskoa sitä. En oikeastaan uskonut tämän menevän siihen, wonder why, mikä teki lukukokemuksesta todella, sanotaanko julmalla tavalla raikkaan ja hyvän muiden mielettömien asioiden lisäksi. Se kirjan kohtaus sai minut vakuuttumaan kirjailijasta ja tästä sarjasta kuin myös jälkeenpäin tähän tapaukseen liittyvä pöyristyttävä käänne.

Shusterman on onnistunut luomaan hienojen hahmojen lisäksi kammottavan ajatuksen nuorten kehon osien luovutuksista, jota varten lapsi voidaan jopa kasvattaa. Unwindissa nähdään näiden hurjien tapahtumien rinnalla valintoja, onnistumisia, epäonnistumisia, päättäväisyyttä, ystävyyttä ja rakkautta, joiden toteutumisista en olisi voinut olla tyytyväisempi.

Kaikin puolin yllättävä, sykähdyttävä ja hieno nuorten selviytymistarina sodan jälkeisessä maailmassa, mikä vielä jatkuu 3 osan verran. Kauhean, hirvittävän, älyttömän ja niin pirun hyvä kirja. Suosittelen.

★ ★ ★ ★ ★
Sivuja: 335
Kustantaja: Simon and Shuster (2012)
Ei ole suomennettu
Kirjastosta

Kommentit

 1. Aaaa rakastan tätä sarjaa ja Connoria ja Risaa niin paljon! Connor tuli minulle niin lähelle, sillä hän oli tavallaan täysin perustyyppi, joka joutuu hankaluuksiin mutta jolla on kuitenkin niin kultainen sydän. En oikein pysty edes sanomaan miksi tarkalleen ottaen hullaannuin hänen hahmostaan niin perusteellisesti, mutta hän vain on niin ♥ Levin kehityskaari on pelottava näiden kirjojen aikana ja hän ansaitsee kaiken kunnian aivan eittämättä. Toivottavasti jatkat sarjan parissa, sillä upeita ovat muutkin osat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heihin kaikkiin oli mahdoton olla ihastumatta, Connor niin kuin sanoit oli pohjimmiltaan hyvä sydäminen ja Lev voitti todellakin puolelleensa henkisellä kasvullaan. Risa ilahdutti mahtavalla asenteellaan ja voi kuinka sydämeen pisti lopussa. Aivan mieletön kolmikko.

   Niin hurjaan loppuhuipennukseen en voi jäädä joten aivan varmasti jatkan parissa! :D

   Poista
 2. Tämä pitäisi minunkin lukea!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti