J.R. Ward: Varjot

iAm on yrittänyt estää veljeään Treziä tuhoamasta itseään, mutta epäonnistunut. Trez ei kuitenkaan koskaan ole luottanut kehenkään muuhun kuin veljeensä.

Trez on lapsena myyty kuningattarelle, jonka luona häntä on odottanut seksiorjan kohtalo. Hän on paennut sieltä ja alkanut sutenööriksi. Myöhemmin hän kohtaa Serenan, johon hän rakastuu. Nyt hän olisi valmis muuttamaan elämäntapaansa, mutta aika on täyttynyt ja kuningattaren tytär vaatii osaansa. Enää ei ole pakotietä. Trezin täytyy päättää, vaarantaako hän itsensä ja toiset, vai joutuuko eroon rakkaastaan. Häntä kohtaa kuitenkin uskomaton tragedia ja hän on vaarassa menettää itsensä ja sielunsa. Mutta hänellä on veli iAm, joka on valmis äärimmäiseen uhraukseen.

Tarkalleen ottaen yli vuosi sitten luin J.R.Wardin Kuninkaan, mikä on tunnetun Mustan tikarin veljeskunta -sarjan 12 osa. Sarjan 13 osaa pitävää Varjot -kirjaa (engl. The Shadows) olen kieltämättä odottanut jännittäen yli vuoden, ja varsinkin vielä siitä lähtien kun minulle paljastui, niin itse kirjailijan ja lukijoiden kautta, että tämä osa tulee olemaan surullinen. Hyvin paljon Varjot sitä olikin, mutta olisin sen lisäksi halunnut tähän osaan samanlaista puhtia kuin Kuninkaassa, eli vähän enemmän toimintaa juonen kannalta.

Pääpaikkaa pitävät varjoveljekset Trez ja iAm sekä Valittu Selena, johon aika selkeästi edellinen osa jo viittasi. Trez ja iAm ovat olleet minulle aikaisemmin ''ohi meneviä tuttavuuksia'' kun he ovat esiintyneet tämän sarjan aikaisemmissa osissa vähäisesti (paitsi Kuninkaassa) kuin myös Wardin toisessa sarjassa Langenneet enkelit. En ole erityisemmin ollut kiinnostunut heistä hahmoina, kuitenkin samoin kuin Rehvengen ja Xhexin sympath puoli, Trezin ja iAmin varjo-ominaisuudet (vai miten sen nyt sanoisin?) herättivät kiinnostusta. Edellinen osa kuitenkin veivät veljekset parempaan valoon ja heistä oli ihan jännittävä lähtä lukemaan lisää.

Varjot vie syvemmälle veljesten heimon kuvioihin, jossa heimon julma kuningatar on päättänyt naidattaa tyttärensä Trezin kanssa, mihin kirja pääasiassa keskittyy kuten myös Selenaan ja hänen kohtaloonsa. Tapahtumat heimossa olivat melkoisia, mutta samalla loppuun mennessä tietyiltä osin hätäisesti soviteltuja. Selenan ja Trezin henkiset ja fyysiset kamppailut Selenan sairaudensa kanssa olivat koskettavia, mutta varsinaisesti aivan lopussa itku tuli estoitta. Siihen vaikutti aika lailla oma menetykseni viime vuoden marraskuussa.

Sarjaan on tullut mukaan aika paljon uusia hahmoja ja heidän ongelmiaan ja rakkaussuhteitaan nähdään jatko-osissa yhä enemmän, minkä takia Veljeskunnan jäsenet ovat alkaneet hieman väistyä eikä sodasta lessereiden ja vampyyrien välillä eikä myöskään Band of Bastardsin uhkakuvasta kuule välillä kuin ohi mennen. Osa uusista hahmoista ovat todella mielenkiintoisia (Lassiter etupäässä), mutta minusta olisi aika jo edetä enemmän juonessa, mikä on oikeasti jännittävä.

Jo pitkään sivussa kulkeneet Layla ja Xcor setvivät edelleen suhdettaan eikä heidän asiat tunnu etenevän parempaan suuntaan ollenkaan. Tosin Layla saa kuulla iloisia uutisia raskauteensa liittyen. Eräs toinen uusimmista hahmoista pääsee jälleen mukaan ja Lassiterin lisäksi hän on noussut suosikikseni. Tämä vampyyri ei ole ollut mukana alusta asti, oikeastaan hän esiintyi ensimmäisen kerran Uudestisyntynyt rakastaja -osassa ja on pikku hiljaa saanut paikan ehkä yhdistä keskeisimmistä sivuhahmoista. Ja se on hänen luonteensa ja asenteensa Veljeskuntaa kohtaan, mikä tekee hänestä mielenkiintoisen hahmon. Ja hän on Assail.

Fritz, en ole tietääkseni vielä tähän sarjaan liittyvissä postauksissa maininnut tätä ihanaa hovimestaria, mutta nyt Varjot saa minut rikkomaan hiljaisuuden hänestä. Fritz on aivan alusta asti ollut Veljeskunnan intohimoinen auttaja ja hänen sydämensä vähintään särkyy ellei hän saa laittaa ruokaa asukkaille saati tiskata heidän astioitaan. Hulvatonta on myös hovimestarin rajattomat kuljettajakyvyt, joista saatiin jälleen makua Varjoissa. Tämän kaltaista toimintaa oli kuitenkin aika vähän  kun koko kirja keskittyi enemmänkin henkisiin kamppailuihin.

Ward on osannut jälleen viihdyttää omalla tyylillään ja tällä kertaa osa oli tosiaan surullinen ja synkkä eikä pelkästään Trezin ja Selenan kohdalla. Muutkin Veljeskunnassa  tuntuivat olevan vaikeassa tilanteessa ja nyt puhun Qhuinnista, Laylasta ja Rhagesta. Viimeksi näin paljon surua tunsin Herätetty rakastaja -osaa lukiessa, mikä pitää edelleen sarjan ykköspaikkaa. Ja vaikka kyseessä on hyvin surullinen tapaus, minusta on kuitenkin hienoa, että Ward on päättänyt vähän poiketa tyypilliseltä polultaan. Varjot ei kuitenkaan tuntunut yhtä vahvalta osalta kuin Kuningas tai Rakastaja - vihdoinkin, josta olin ihan vähäsen pettynyt.

Ja kerta Rhage tuli puheeksi, kerrotaanpa vielä, että tämä soturi ottaa seuraavan osan haltuunsa! Hän on yksi ehdottomista suosikeistani tästä sarjasta ja siksi mielenkiinnolla odotan tätä osaa. Rhage oli jonkin ongelman edessä ja sitä nähtävästi sitä lähdetään purkamaan tulevassa osassa nimeltä The Beast.

Varjot käynnisteli vähäsen Mustan tikarin veljeskunnan spin-off sarjaa nimeltä Mustan tikarin perintö, jossa keskitytään Wardin mukaan enemmän Veljeskunnan jäseniin ja parannetun harjoituskeskuksen tapahtumiin. Ensimmäinen osa on nimeltään Verisuudelma, mikä on jo saamassa suomennosta Basam Booksin ansiosta. Tässä ovat hyvät puolensa, kuten palaaminen Veljeskunnan jäsenten elämään, mutta tällä hetkellä en löydä siviili vampyyreista ja heidän ongelmistaan mitään kiinnostavaa. Aion ensimmäisen osan kuitenkin lukea vaikka kirjan nimi ei vedä puoleensa. Mielenkiinnolla tosin odotan kannen ulkoasua (kuin myös The Beast:in), koska Basam Books on tehnyt upeaa työtä MTVn parissa.

★ ★ ★½
Sivuja: 656
Suomentaja: Timo Utterström
Kustantaja: Basam Books (2015)
Alkuperäinen teos: The Shadows (2015) 

Kommentit