Danielle Trussoni: Enkelikaupunki

Enkeliopin älykkäät ja lumoavat mutta vaaralliset enkelit taistelevat ihmisten kanssa maailmanvallasta historian ja myyttien värittämässä trillerissä.

Enkeliopin tapahtumista on kulunut 10 vuotta, ja Verlainesta on tullut enkelinmetsästäjä, joka on omistanut elämänsä taistelulle nefilejä vastaan. Kohtaaminen entisen rakastetun Evangelinen kanssa saa hänet kysymään onko enkeliksi paljastunut Evangeline sittenkään täysin paha.

Keisarilliseen pääsiäismunaan kätketty koodi johtaa Verlainen Venäjälle ja Bulgariaan etsimään salaista enkelikaupunkia – ja Evangelinea. Vauhdikas ja älykäs jatko-osa yhdistää historiaa ja taruja, genetiikkaa ja jännitystä.

Jatketaan keskeneräisillä postauksilla ja pystytään vielä enkeleissä. Päätin lukea Danielle Trussonin Enkeliopin viime vuoden keväällä kun huomasin Enkelikaupungin kauniin kannen ja kiinnostuin sen sisällöstä. Enkelioppi osoittautui mielenkiitoiseksi, jännittäväksi ja uudenlaiseksi enkelikirjaksi, jonka olen lukenut, mutta tietyt kohdat kirjassa tuntuivat pitkästyttäviltä ja lukeminen hidastui. Onneksi kirja tempaisi taas mukaansa ja sain sanoa pitäneeni siitä loppujen lopuksi. 

Enkelikaupunki on jatko-osa Enkeliopille, jonka tapahtumista on kulunut 10 vuotta. Enkeliksi muuttunut Evangeline on ollut kateissa kaikki nämä vuodet, mutta  taideopiskelijasta ja historioitsijasta enkelinmestäjäksi ryhtynyt Verlaine pääsee häntä lähemmäksi kun hänet yhdessä esimiehensä Brunon kanssa kutsutaan raadellun enkelin murhapaikalle. Verlaine on päättänyt ryhtyä taisteluun nefilejä vastaan, mutta kohtaaminen Evangelinen kanssa sekä arvokkaan aarteen haltuun saaminen herättää kaipuun rakastettuaan kohtaan.

Alku oli todella lupaava, josta huomasin yllättyneeni. Ehkä siksi kun Enkeliopissa alku ei sitä ollut. Kyseessä oli Evangelinen ja Verlainen kohtaaminen kymmenen vuoden jälkeen enkä osannut odottaa, että luvassa olisi vauhdikasta menoa. Vauhdikas toiminta ei jatkunut kovinkaan pitkään, mutta siitä huolimatta olin aivan mielettömän innoissani. 

8)
Enkeliopissa huomioni kiinnittyi Trussonin luomiin enkeleihin, jotka olivat mahtavan omaperäisiä ja erilaisia, jollaisista en ollut vielä lukenut. He olivat ulkomuodoltaan kauniita, mutta sisäisesti verenhimoisia ja ylpeitä enkeleitä. Paholaisia toisin sanoen. Harmi vain, etteivät enkelit päässeet kovin suureen huomioon, kun sitä toivoin Enkeliopin luettuani ja vaikka tämän kirjan nimi mielestäni kertoo muuta.

Venäjän historia oli mielenstäni hienosti ujutettu tarinaan mukaan aarteiden metsästyksen hengessä. Enkelikaupunki sukeltaa kuuluisien Romanovien sukuun, mikä oli yksi mielenkiintoisimmista asioista kirjassa enkelitutkijoiden ja itse enkeleiden lisäksi. Vuosien takaiset mysteerit selviävät sivu sivulta ja ehkä tuskallisen hitaasti edetään kohti enkelikaupunkia, josta ei loppujen lopuksi jäänyt paljoa käteen. Kirja nimi johti minut kyllä harhaan. Kuvittelin pääseväni oikeasti jonkinlaiseen salaiseen kaupunkiin, jossa enkelit punovat juoniaan. Yhdenlainen pettymys se.

Kuitenkin tällä kertaa Trussonin kerronta ei tuntunut yhtä paikallaan pysyvältä mitä se oli Enkeliopissa. Siihen mahtoi vaikuttaa kirjan sivumäärä, mikä oli huomattavasti pienempi. Toinen pienenmoinen pettymys oli Evangelinen vähäinen esiintyminen kun minua olisi niin kiinnostanut hänen tilanteensa enkelinä ja mitä kaikkea hän oli tehnyt menneiden vuosien aikana. Tätä pettymystä kuitenkin hillitsi jo mainitsemani aarteiden metsästys, matkat kohti Bulgariaa sekä Venäjää, näiden aikana paljastuneet salaisuudet ja tunnelmaa vielä kohottava loppu. Jatkoa on siis tulossa.

Aika lailla samoilla linjoilla Enkelikaupunki meni verrattaessa Enkelioppiin. Oli enkelitutkijoita, pahoja enkeleitä, myyttejä ja mysteerejä, aarteiden metsästystä ja paikoin toimintaakin, jonka ansiosta kirja saa kolme tähteä. Kelvollinen paketti, mutta minun makuuni ei tarpeeksi vauhdikas kirjan tarjoamiin aineksiin nähden, jonka takia kirja ei yltänyt viiteen tähteen.

★ ★ ★
Sivuja: 266
Suomentanut: Turun yliopiston suomentajaseminaari
Kustantaja: Tammi (2014)
Alkuperäinen teos: Angelopolis (2013)
Kirjastosta

Kommentit