Hugh Howey: Siirros

Päätä huimaava scifitrilleri Siilon maailman alkuvaiheista ja maanpäällisen elämän tuhosta

Nuori kongressiedustaja Donald Keene saa tehtäväkseen valvoa jättimäistä maanalaista rakennushanketta, ja vähittäin rakennuksen todellinen tarkoitus alkaa selvitä hänelle. Keene aikoo paljastaa siilon salaisuuden, jota Yhdysvaltain hallitus tarkoin varjelee, mutta joutuu maksamaan aikeistaan kalliin hinnan.

Aluksi minä niin pelkäsin tämän kirjan lukemista, sillä Siilo oli kerrassaan upea teos ja yksi viime vuoden parhaimmista kirjoista, joita luin. Epävarmuutta loi hieman jakautuneempi vastaanotto kuin Siilossa ja tietysti aloin turhan painokkaasti pohtimaan tulisiko Siirros miellyttämään minua vai ei. Pitkän tovin jälkeen kirosin itseni ja lähdin ottamaan siitä selvää.

Siirros ei jatka Siilon tarinaa, jossa seurattiin Julesin matkaa vaan se on hyppäys tapahtumiin sitä ennen. Siihen miten kaikki sai alkunsa ja miten ihmiset joutuivat jättimäisten siilojen asukkaiksi. Aluksi olin hiemna epäileväinen, koska halusin jatkaa Julesin matkassa, mutta myöhemmin huomasin syventyneeni todella hyvin Donald Keenin sekä Troyksi kutsutun miehen matkan kulkuun.

Suurin osa kirjasta koostuu kahdesta eri ajasta, monta sataa vuotta ennen Siilon tapahtumia, jossa Donald saa eteensä salaperäisen tehtävän sekä aikaan vuosia myöhemmin, jossa Troy oli mukana hieman sekavassa olotilassa. Molemmat ajat tarjosivat henkeäsalpaavia hetkiä, surullisia että järkyttäviä, toinen välillä mielenkiintoisempia kuin toinen. Jokaisen kappaleen jälkeen oli kuitenkin jännittävä siirtyä toiseen kun totuutta lähestyttiin pala palalta kun samalla tuntui, ettei tiettyihin hahmoihin eikä omiin olettamuksiin ollut oikein luottamista.

Alun stressailut olivat siis turhia, sillä Howeyn kerronta veti heti mukaansa. Siirros ei ollut yhtä sykähdyttävä kuin Siilo, mutta Hugh Howey on osannut luoda jälleen hyvin rakennetun ja ahdistavan kertomuksen maailman tuhosta ja ihmisistä, jotka haluavat selviytyä siitä millä hinnalla hyvänsä. Siirros tarjosi kivasti lisää tietoa miten siilossa toimitaan ja miksi sekä kirja selkensi Siilossa tapahtuneita asioita.

Saaga jatkuu vielä yhden osan verran ja Kohtalo on Siilo -saagan kolmas ja viimeinen osa, joka puolestaan jatkaa siitä mihin Siilo jäi. Kirja saapui myyntiin syyskuun 12. päivä ja aion varmasti hankkia kirjan itselleni. Saapi nähdä miten sarja päättyy. Minusta tuntuu, että mitä tahansa voi tapahtua.

Toista kertaa miettimättä Howeyn Siilo -saagan kirjat ovat yksiä parhaimpia dystopia kirjoja, joita olen tähän asti lukenut. 

★ ★ ★ ★
Sivuja: 528
Suomentaja: Einari Aaltonen
Kustantaja: Like (2014)
Alkuperäinen teos: Shift (2014)

Omasta hyllystä

Kommentit