Vera Vala: Kosto ikuisessa kaupungissa

Yksityisetsivä Arianna de Bellis saa toimeksiannon parlamentaarikko Anna Lucarellilta, joka epäilee sisarpuolensa olevan vaarassa. Kun Laura löytyy kuolleena, Arianna potee syyllisyyttä ja alkaa selvittää tapausta, vaikka Lucarelli kieltää. Laura oli sisarensa vastakohta: hymyilevä ja herkkä assyriologian professori. Hän oli myös ympäristöaktivisti ja kuului Italian ja Ranskan välistä luotijunaratatunnelia vastustavaan liikkeeseen.

Puhuttaessaan Lauran kollegoita Assyriologian laitoksella Arianna huomaa pian tiiviin yhteisön jännitteet. Pinnan alla hiertävät kateus, kostonhimo ja salatut halut. Selvittäessään Lauran yhteyksiä anarkistipiireihin Arianna pääsee myös pahamaineisen, jalkaansa ontuvan Marcon jäljille. Arianna huomaa joutuneensa keskelle vaarallista tapahtumaketjua, sillä kovilla panoksilla pelaava Marco suunnittelee jotain arvaamatonta.

Lukujumi piti minua otteessaan kesäkuun ajan ja olen hiljattain pääsyt takaisin vaihtiin. Kuitenkaan sen suurempaa kehua ei voi sanoa tilanteestani kirjoittamisen suhteen täällä blogissa, sillä kirjoittaminen on jumittanut kahta kauheammin. Not cool. Olen  sen lisäksi 38.. vai 39 kirjaa jäljessä Goodreadsin haasteesta, mikä naurattaa ja hävettää. Not cool at all! Taisin arvioida vähän mönkään suorituskykyni... Ei auta kuin muuttaa taktiikkaa.

Mielestäni ensimmäiseen kirjaan (Kuolema sypressin varjossa) verrattuna Vala on vienyt tarinaansa minua miellyttävään ja jännittävään suuntaan. Ariannan mysteeri sai kirjan myötä enemmän väriä ja se on suuntaamassa kohti kutkuttavaa totuutta ja alan olla käydä malttamattomaksi, koska kyseessä äärettömän mielenkiintoinen tilanne.

Myös Ariannan ja Bartolomeon suhde syvenee, mutta miehellä on salaisuus, josta hän haluaa puhua ennen kuin suhde etenee pitemälle. Minusta näiden kahden suhde on toteutettu ihan hyvin. Suhde ei ollut paljon esillä kirjan aikana, mutta niinä lyhyinä hetkinä kemiat kohtasivat ja kipinät lensivät kivasti. Ei liikaa eikä liian vähän. Bartolomeo kertoi lopulta salaisuutensa, mutta en oikein tiedä oliko siinä kaikki. Olisi tietenkin jännittävää, mikäli mies osoittautuisi vieläkin salaperäisemmäksi, mutta toisaalta salaisuuksia löytyy yltä kyllin Ariannan puolelta, joten mitäpä sitä lisäämään toista ja huonossa tapauksessa turhaa salaisuuksien verkkoa.

Ariannan etsivän seikkailut eivät ole kovin toiminnan täytteisiä eikä kerronta ole niin tiivistunnelmaista, mutta siitä huolimatta Vala on onnistunut tarjoamaan toimivan ja viihdyttävän dekkarin. Nimettömän syyllisen ajatukset toivat mukaan pientä psykologista jännitettä, mikä oli hyvä  lisä eikä sen ansiosta kirja jäänyt kovin pehmoksi.

Hyvää ja kevyttä viihdettä, etenkin kesän lämpimille päiville! Kolmas osa, Villa Sibyllan kirous onkin jo luettu, sillä tämä osa loppui sellaiseen kohtaan, että oli mahdotonta olla lukematta sen pari ensimmäistä kappaletta kunnes lopulta koko kirja oli pakko lukea nopeasti. Siitä lisää myöhemmin!

★ ★ ★
Sivuja: 350
Kustantaja: Gummerus (2013)
Kirjankansibingo: Rakennus

Kommentit