Thomas Harris: Uhrilampaat


Sarjamurhaaja, jota kutsutaan Buffalo Billiksi, hallitsee lehtien otsikoita ja saa etenkin kookkaat nuoret naiset kauhun valtaan. Nuori ja viehättävä Clarice Starling saa tehtäväkseen haastatella tohtori Hannibal Lecteriä, ''Hannibal kannibaalia'', terävää, mutta pahaa psykiatria ja hirvittävää tappajaa., jonka uskotaan tietävän ratkaisun avaimet. Matka Buffalo Billin karmaisevaan maailmaa alkaa. Samalla Clarice joutuu selvittelemään omia pahoja painajaisiaan.

Elokuvat ovat vieneet minua monien kirjailijoiden ja kirjojen pariin ja Thomas Harrisin ja hänen dekkarinsa kuuluvat tälle listalle. Katsottuani kaikki Hannibal -elokuvat ja kun kirjoista tuli uusi harrastukseni ja kiinnostuksen kohteeni, lisäsin Harrisin teokset heti lukulistalleni. Punaisen lohikäärmeen luin tietysti ensin, vaikka kaikista eniten minua kiinnostivat Uhrilampaat ja Hannibal -kirjat, koska elokuvina ne olivat parhaimpia.

Pitäisin tätä kirjaa itsenäisenä jatko-osana Punaiselle lohikäärmeelle, sillä tällä kertaa tarinan päähenkilön paikkaa vetää Will Grahamin sijasta nuori FBI -harjoittelija Clarice Starling. Viittauksia ensimmäiseen osaan ja tähän kyseiseen löytyy, mutta vain ohimennen eikä niillä ole mitään tekemistä tämän kirjan tapahtumien kanssa.

Uhrilampaat alkaa siitä, kun Clarice kutsutaan FBI -agentti Jack Crawfordin luo. Jack pyytää Claricea laatimaan psykologisen profiilin Hannibal Lecteristä, jolla uskotaan olevan hyötyä sarjamurhaaja Buffalo Billin kiinnisaamisessa. Clarice tarttuu tehtävään ja onnistuu herättämään tohtori Lecterin mielenkiinnon ja saamaan hänet kertomaan omat tietonsa ja näkemyksensä. Tietyin ehdoin. Näin ollen Clarice löytää itsensä vaihtamassa omia henkilökohtaisia asioitaan Lecterin arvoituksellisiin vihjeisiin Buffalo Billistä.

''Quid pro quo Clarice'', niin kuin elokuvan tunnetussa kohtauksessa sanotaan.

Punaiseen lohikäärmeeseen verrattuna Uhrilampaissa Hannibal Lecter esiintyi enemmän, josta olin enemmän kuin tohkeissani. Hannibal Lecterissä on sitä pelottavaa ja kamalaa karismaa sekä taiteellisuutta, ettei tiedä miten päin olisi tai miten tuntisi. Thomas Harris on luonut todella nerokkaan ja vaikuttavan hahmon, joka sattuu nyt olemaan kannibaali ja sarjamurhaaja.

Olen aina pitänyt poliisisarjoista ja mitä vaikea selkoisempi, arvoituksellisempi ja yllättävämpi rikollinen sitä innostuneemmaksi muutun. Sama pätee oikeastaan muihinkin hahmoihin niin kirjoissa kuin elokuvissa. Ja nyt dekkareita luettuani ja vuoden sosiaali- ja terveysalan koulua käyneenä olen huomannut kiinnostukseni psykologiaa kohtaan. Lukiossa lakitiedon kurssi kiinnosti ja siinä erityisesti rikosoikeus. Ehkä nämä selittävät jo paljon aiemmin sanottua.

Uhrilampaat -elokuva ja etenkin Starlingia näyttelevä Jodie Foster toi hahmon vahvan persoonallisuuden ja tunteet hienosti esille, mutta kirja täydensi kivasti käsitystäni hänestä kuin myös Buffalo Billistä ja tämän taustoista. Claricen ja tohtori Lecterin välille muodostunut outo suhde oli takuulla kirjan parasta antia eikä kauhua sekä painajaisia herättävä, aikailematon ja kauniskin kerronta tullut kaukana perässä. Tämän kirjan lukee hetkessä, herättivät sen tapahtumat pelottavia kuvia mielessä tai ei.
Ehdottomasti tähän asti yksi parhaimmista rikoskirjoista joita olen lukenut ja oikeastaan kolmas rikoskirja, joka saa paikan suosikkikirjojeni joukosta. Hyvällä ja luottavaisella mielellä aion tarttua Hannibaliin, mikä jatkaa Clarice Starlingin ja tietystin itse Hannibal Lecterin matkassa. Harmittavasti se on jäänyt myös viimeiseksi, sillä Harris ei ole kirjoittanut heille enempää jatko-osia. Harris on kuitenkin vienut lukijat Lecterin menneisyyteen kirjassa Nuori Hannibal, jota odotan kyllä jännittäen. Elokuvana se oli huono..

Elokuvaversio Uhrilampaista näkyi keskiviikkona Hero -kanavalla ja olihan minun se silloin pakko katsoa. Hyi olkoon kun se kohtaus Baltimoren mielisairaalassa, jossa Anthony Hopkins näyttäytyy ensimmäistä kertaa Hannibal Lecterinä pistää edelleen koko kehon lukkoon ja saa aikaan jatkuvia puistatuksia.

★ ★ ★ ★
Sivuja: 350
Suomentanut: Hanna-Liisa Timonen
Kustantaja: Gummerus (1989)
Alkuperäinen teos: The Silence of the Lambs (1988) 
Kirjankansibingo: Eläin 

 

Kommentit

 1. Hannibal saa veret hyytymään. Thomas harris on luonut hirviön, josta olen lukenut kaikki kirjat ja katsonut elokuvat, hui!

  VastaaPoista
 2. Kirjoja en ole lukenut mutta leffat olen katsonut ja juuri lopettanut sarjamaratonin eli tuijotellut haltioituneena NBC:n Hannibal-sarjaa, jossa pääosissa upeat Mads Mikkelsen (Hannibal) ja Hugh Dancy (Will). Sarja on herkullisen visuaalinen lähes makaaberiuteen asti ja sen ihmissuhteet ovat riemastuttavan kieroja puhumattakaan dialogista, joka on älykästä ja tulvillaan mustaa huumoria. Suosittelen lämpimästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa seurailen sarjaa jo enkä ole pettynyt kahteen ensimmäiseen kauteen ollenkaan! Olen myös vakuuttunut hienosta toteutuksesta ja hyvistä näyttelijöistä. He sopivat rooleihinsa täydellisesti. Toivottavasti vain kolmas kausi ei jää viimeiseksi kun NBC ei enää aio sarjaa kanavallaan näyttää.

   Poista

Lähetä kommentti