J.R. Ward: Kuolematon

Seitsemän kuolemansyntiä. Seitsemän pelastettavaa sielua. Langennut enkeli, jolla on kovettunut sydän, ja demoni, jolla on kaikki menetettävänään, käyvät säälimättömään kamppailuun toisiaan vastaan.

Langenneet enkelit -kirjasarjan loppunäytöksessä syntinen maailma kohtaa pelastuksensa - mutta millaisen pelastuksen? Vastahakoinen ihmiskunnan pelastaja, langennut enkeli Jim Heron, on vakaasti päättänyt suojella helvetistä vapauttamaansa viatonta Sissyä, vaikka se heikentääkin hänen mahdollisuuksiaan peitota demoni Devina. Enkelin pitäisi myös pelastaa ihmiskunta, ja tämä onkin hänen suurin haasteensa koskaan...

Langenneet enkelit -sarjan päätös osa Kuolematon ei turhia aikaile vaan jatkaa tasan siitä mihin Riivaus jäi. Kamppailu muuttui tasapeliksi kun Jim antoi yhden voittonsa demonille vastineeksi Sissyn vapaudesta ja heti perään toinen tappio vei Devinan voiton puolelle 3-2. Jimin on siis pelastettava kaksi sielua, jotta maailma pelastuisi ja Devina saataisiin kukistettua.

Sissy vihoittelee Jimille tämän sotaan kohdistuneesta piittaamattomuudesta, mutta ei osaa arvata mistä se johtuu. Hmm. Myös arkkienkeli Colin on raivoissaan Jimin päätöksen aiheuttamasta seuraamuksesta ja aikoo kostaa kärsimyksensä. Ja juuri kun huokailin kirjan alkaessa heti draamalla,  pamahtaa perään uusi juonenkäänne, joka antoi juoneen kivasti puhtia ja potkua pitkään aikaan. Oli se jo aikakin. Jännittävä tilanne jatkuu jonkin aikaa kunnes se taas rauhoittuu ja palaa sarjan tyypilliselle tielle.

Uutta paria ei lähtä Kuolemattomassa kalastelemaan vaan romantiikkaa tuovan parin muodostavat ketkä muukaan kuin Jim ja Sissy. Siitä ei ollut kovin vaikeaa päätellä juonen kulku kohti loppua. Niinpä lukeminen alkoi loppua kohden tuntua aika tasapaksulta lupaavasta alusta huolimatta. Piristystä tarjosivat kaiken sen synkkyyden keskelle iloiset, hupaisatkin jälleen näkemiset.

Loppu oli kaunis ja tunteikas enkä olisi voinut toivoa parempaa loppua sarjan hahmoille. Jim oli mahtava ja raudan lujia hahmoja olivat myös Ad, Eddie eikä muut enkelit Nigel ja Colin tulleet kovin kaukana perässä. Devina oli Devina. Demonin uskottavuus kuitenkin kärsi, kun hän antautui jatkuviin tunteiden loukkauksiin ja vuodatteluihin. Niin kauniisti kuin ne olikin kirjoitettu, ne eivät pitkällä tähtäimellä iskeneet muidenkaan hahmojen kohdalla. Tiettyihin kohtiin se toimi, toisiin taas ei. 

Jos nyt jotain erityistä moittia niin se kohdistuu kirjojen kansiin. Ymmärrän kyllä yskän, komeat ja karskeat enkelit oli pakko saada myös kansikuviin. Itse en pidä niistä ja Kuolemattoman kansi on näistä karmein. Se on vähän harmi, koska nämä surkeat kannet eivät päde niin hyvin sisältöön. No tietysti mielipiteitä on muitakin. 

En erityisemmin jää kaipaamaan sarjaa, minulle riitti, että sain lukea sarjan loppuun kirja kerrallaan saadakseni tietää millaisen lopun Ward keksii Langenneille enkeleille. Kokonaisuutta ajatellen olen ihan tyytyväinen, mutta yhtä tähdellinen se ei ollut kuin vielä jatkuva Mustan tikarin veljeskunta -sarja. Suosittelen kyllä sarjaa Wardin kirjoista pitäville ja jotenkin ilahduttavaa oli sarjan läheinen yhteys MTV/BDB -sarjaan.

Ja vaikka Devina onkin kukistettu ja lähetetty takaisin loukkoonsa, hänen osansa Wardin kirjoissa tuskin on ohi. Nimittäin kirjailija on paljastanut, että häntä tullaan luultavasti näkemään Mustan tikarin veljeskunta -sarjassa ja vieläpä Lashin seurassa. Hmm, mielenkiintoista tosiaan. En tiedä onko tämä tapahtumassa ihan heti, tuskin häntä nähdään ainakaan sarjan uusimmassa osassa The Shadowissa (suom. Varjot), joka ilmestyy suomennettuna lokakuussa.

Nyt kun Langenneet enkelit -sarja on tullut päätökseen, on Ward aloittanut uuden projektinsa. Tämä projekti kantaa nimeä The Bourbon Kings eikä se sijoitu Caldwelliin kuten monet muut hänen kirjansa ja lukemani mukaan siitä tulee ensimmäinen sarja, joka ei ole fantasiaa. Saapi nähdä ottaako Basam Books sarjan suomennettavaksi, sittenpähän näkee onko siitä mihinkään.

Sivuja: 393
Suomentaja: Timo Utterström
Kustantaja: Basam Books (2015)
Alkuperäinen teos: Immortal (2014) 

Kommentit