John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

Riipaisevan hauska, filosofisen älykäs ja vimmaisen rohkea romaani syöpää sairastavien Hazelin ja Augustuksen rakkaudesta ja periksiantamattomuudesta. Kilpirauhassyöpää sairastava 16-vuotias Hazel on onnekas saatuaan muutaman lisävuoden. Elämä tuntuu soljuvan sormien lomitse, kunnes hän tapaa Augustuksen. Itsepintaisen sinnikäs poika on päättänyt voittaa omakseen sydämen, jonka siihen saakka on täyttänyt muuan arvoituksellisesti kesken jäänyt romaani. Samalla kun sairaus tiukentaa otettaan, nuorten elämän käsikirjoitus menee uusiksi. Vaikka kirjallisia salaisuuksia ratkova matka Amsterdamiin osoittautuu pettymykseksi, rakastuneet löytävät toisistaan sen, mitä eivät ole vielä ehtineet menettää.

Tähtiin kirjoitetu virhe alkoi olla suuri puheenaihe sosiaalisessa mediassa kuin myös sen ulkopuolella kun kirjaan pohjautuva ja samanniminen elokuva alkoi pyöriä elokuvateattereissa ympäri maailmaa vuoden 2014 kesällä.  Tunteita, enimmäkseen kyyneleitä vuodateltiin Youtubessa sekä blogeissa ja palaute on ollut hyvin positiivista eikä mennyt kauaa kun puheet ja kirjoitukset kantautuivat minun korviini ja näköpiiriini. John Green ja hänen teoksensa eivät olleet minulle ennestään tuttuja, mutta uskoakseni kirjailija nousi monien muidenkin tietoisuuteen Tähtiin kirjoitettu virhe -kirjan ja viimeistään elokuvan ansiosta.

Tunteikas reaktio elokuvaan sai minutkin uteliaaksi elokuvasta sekä kirjasta ja lisäsin kirjan lukulistalleni, mutta täytyy sanoa, ettei uteliaisuus riittänyt saamaan minua lukemaan kirjaa heti. Taisin päättää odottavani, että villitys laantuisi ja uskon, että unohdustakin oli mukana, sillä vasta vuoden päästä, 2015 kesällä nappasin kirjan kirjastosta.

Teksti oli todella nopealukuista, mutta kovinkaan helpoksi sitä ei voi sanoa, sillä onhan kyse vakavasta aiheesta, kuolemasta. Green on kuitenkin onnistunut tarjoamaan helposti lähestyttävän tarinan kuolemasta ihastuttavilla sekä rohkeilla hahmoillaan. Syvennyin kirjan pariin niin hyvin etten kuullut tai oikeastaan välittänyt taustalla kuuluvista äänistä. En edes rannalla loikoillessani kuullut pikku poikien armotonta kinasteluja vasta kun päätin vaihtaa asentoani rantahietikolla. Ihastuin kirjan hahmoihin, etupäässä tietenkin Hazeliin ja Augustukseen, joiden ihana ja samalla niin surullinen ystävyys ja rakkaus oli melkein käsin kosketeltavaa. Isaac oli myös mahdottoman suloinen.

Kolmikon asenne oli äärettömän ihailtavaa, he olivat taistelijoita ja jaksoivat asennoitua elämään sarkastisesti tilanteistaan huolimatta. Elokuvassakin kohtaus mielenosoituksesta ja kananmunien heittelystä ei olisi paremmin voinut onnistua. Se tuntui hyvin aidolta.

En itkenyt vuolaasti kirjaa lukiessa, mutta silmäni olivat kosteat moneen otteeseen, koska tiesin mitä tulee tapahtumaan. Kiitos kuuluu itselleni, koska olin taas katsonut elokuvan ennen kirjan lukemista. Se ei onneksi pilannut lukukokemustani, kuitenkin tunsin elokuvan aikana hieman suurempaa surua, koska silloin luulin tietäväni mitä tulee tapahtumaan kunnes en enää tiennyt. Pikkuhiljaa aloin tajuta ja tuleva nostatti ison palan kurkkuun ja menin kieltämättä hämilleni.

Rakastettava tarina kaiken kaikkiaan. Tykkäsin paljon ja äärimmäisen paljon plussaa Greenille vahvoista hahmoistaan. Minun täytyy hankkia Tähtiin kirjoitettu virhe omiin kokoelmiin. Täytyy myös silmäillä muitakin John Greenin teoksia ja oikeastaan Kaikki viimeiset sanat on herättänyt kiinnostukseni. Pohdin myös Arvoitus niemltä Margoa, koska kirjaan pohjautuva elokuvakin pyörii jo teattereissa. Suosituksia?

★ ★ ★ ★
Sivuja: 340
Suomentaja: Helene Bützow
Kustantaja: WSOY (2013)
Alkuperäinen teos: The Fault In Our Stars (2012) 
Kirjastosta

Kommentit

 1. Tämä oli ihana kirja, elokuvaa en ole nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi katsomaan elokuvan, todella hyvin tehty ja näytelty :)

   Poista
 2. Kannattaa lukea nuo kaikki Greenin kirjat: Kaikki viimeiset sanat ja Arvoitus nimeltä Margo, itse ainakin tykkäsin:) John osaa luoda kirjan hahmoista niin toden tuntuisia, aivan kuin ne olisivat oikeasti olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää! Kyllä se täytyy palata Greenin kirjojen pariin joku päivä ja taidankin aloittaa jommasta kummasta :)

   Poista

Lähetä kommentti