N.K. Jemisin: The Hundred Thousand Kingdoms

Yeine Darr is an outcast from the barbarian north. But when her mother dies under mysterious circumstances, she is summoned to the majestic city of Sky. There, to her shock, Yeine is named an heiress to the king. But the throne of the Hundred Thousand Kingdoms is not easily won, and Yeine is thrust into a vicious power struggle with a pair of cousins she never knew she had. As she fights for her life, she draws ever closer to the secrets of her mother's death and her family's bloody history. But it's not just mortals who have secrets worth hiding and Yeine will learn how perilous the world can be when love and hate - and gods and mortals - are bound inseparably.

Tämä kirja sattumalta päätyi mukaani kun ennen kirjastosta lähtöä halusin katsoa palautettujen kirjojen hyllykköä ja englanninkielisten teosten seassa N.K. Jemisinin The Hundred Thousand Kingdoms nappasi huomioni. Puhe jumalista fantasian ja sci-fin yhteisvoimin riittikin syyksi ottaa kirja luettavaksi. Kirjan kansi houkutteli myös tälle tutustumisretkelle. Mutta. Kirja ajautui ajan kuluessa aina kirjapinoni pohjalle ja unohtui sinne. Huomattuani pehmeän pokkarin uudelleen myös lukeminen alkoi uudelleen ja ihan alusta. En päässyt vieläkään pitkälle eikä siksi, että kirja olisi ollut huono. Kirjapinosta löytyi vain se toinen ja mielekkäämpi.

Taas kului aikaa ja seuraavalla kerralla kirjan huomattuani päätin keskittyä ihan kunnolla tähän eeppiseltä fantasialta kuulostavaan teokseen ja saada tämä ärsyttävä tilanne päätökseen. Ja onneksi minä tein niin. Minä nimittäin pidin tästä. Yllättävän paljon.

Jemisinin kerronta veti minua niiden muutamien sivujen, joihin en malttanut aiemmin edetä, jälkeen puoleensa kuin magneetti. Tarina liikkui eteenpäin hyvässä, jännittävässä ja hyvin odottamattomassa rytmissä ja jumalten maailma ja sen salaisuudet kiehtoivat koko ajan enemmän. Tarina siis kertoo Yeine Darrista, joka kutsutaan odottamatta Skyn kaupunkiin ja pian hän löytää itsensä taistelemassa kuninkaan perittäjären paikasta. Poliittinen kamppailu tuo mukanaan kysymyksiä menneisyydestä, joihin Yeine tahtoo saada vastaukset saamistaan varoituksista huolimatta.

Mytologinen maailma oli kiinnostava ja Jemisin on osannut kuvailla sitä kauniisti. Jumalten sotainen historia ja sen linkittyminen tarinan nykyaikaan oli mielestäni hyvin toteutettu. Kiinnitin kerrontaan normaalia enemmän huomiota, sillä se välillä hyppäs johonkin huomioon, esim. Yeinen elämästä, mikä teki kerronnasta hyvällä tapaa hieman erikoisen.  Kiinnostus pysyikin yllä osittaisista eikä niin arvattavista paljastuksista.

Toimintarikas The Hundred Thousand Kingdoms ei ollut, mutta mielestäni tähän sopi paremmin maaginen ja rauhallinen, mutta hyvin intensiivinen tunnelma. Omalla kohdallani tarina tuntui myös todella raikkaalta ja uniikilta muihin fantasiakirjoihin verrattuna, joita olen vasta lukenut. Romantiikka oli osana tarinaa, mutta enemmän siinä sivussa kuin tarinan keskipistessä ja Jemesin onnistui välttämään tietyt tyypilliset ja ennalta-arvattavat fantasian a girl meets a boy -romanssit. Puhumattakaan insta-lovesta... Nina Mari, tulet aina mieleeni tästä sanasta :'D

Hahmot olivat erikoisia omalla tavallaan ja suosikeiksini nousivat todella (ääh iih) suloinen Sieh, kaksi persoonaa omaava ja arvaamaton Nanadoth sekä itse sankaritar Yeine. Sieh hurmasi pikkuveljen tavoin läheisyyttä hakevana ja kiusoittelevana veijarina. Yksi kolmesta jumalasta, yön jumala Nanadoth oli hyvn mielenkiintoinen ja välillä hämmentäväkin hahmo vaihtelevine persoonineen. Mutta tämä hyvä paha juttu toimi.

Tarinan päähenkilö Yeine Darr tilanteeseensa nähden oli hieno hahmo. Hän ei esittänyt rohkeampaa kuin oli eikä ärsyttänyt valittamalla vaan realistisesti paniikin jälkeen (kuka tuntemattoman keskelle sysäytetty ja ilman muita vaihtoehtoja ei tuntisi paniikkia?) ja ihailtavan hahmon tavoin hän lähti selvittämään keinoja selviytyäkseen kamppailusta serkkujaan vastaan. Kehenkään hahmoon ei ollut luottamista, mikä teki lukuhetkistä viimeisille sivuille asti kivan jännittyneen ja salamyhkäisen. Tykkäsin myös näistä erikoisista nimistä. Erikoiset nimet ovat oikeastaan aina kiehtoneet minua.

Kesän kirjoihini tuli tämän hyvän lukukokemuksen kautta yksi kirja lisää: Inheritence -sarjan toinen osa The Broken Kingdoms! The Hundred Thousand Kingdoms löytyisi CDONista alle kympillä. Hmm. Koko trilogia puolestaan parilla kympillä. Hmmmm.

★ ★ ★ ★
Sivuja: 427
Kustantaja: Orbit (2010)
Ei ole suomennettu 
Kirjankansibingo: Keltainen

 

Kommentit

  1. Aahahaa, insta-love :DD olen harkinnut, että tämän lukisin. Olen kuullut paljon positiivista ja nyt voisin joskus ihan tositarkoituksella tämän lukeakin!

    VastaaPoista
  2. Heissun, olen täällä haastetta tarjoilemassa! :) http://ninankirjablogi.blogspot.fi/2015/07/kolme-kirjaa-haaste.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti