Lilith Saintcrow: Night Shift

Jill Kismet. Dealer in Dark Things. Spiritual Exterminator. Demon Slayer.

Not everyone can take on the things that go bump in the night.

Not everyone tries.

But Jill Kismet is not just anyone.

She's a Hunter, trained by the best - and in over her head.

Welcome to the night shift...

 
Osallistuin Nina Marin järjestämään synttäriarvontaan tämän vuoden alussa ja kivaksi yllätyksekseni olin yksi voittajista! Sain valita Nina Marin kokoamasta kirjapinosta yhden kirjan ja silmäni osuivat Lilith Saintcrowin Night Shiftiin, joka aloittaa kuusiosaisen Jill Kismet -nimisen urbaanifantasiasarjan. Ja niinpä minä valitsin sen.

Night Shift alkoi heti räjähtäen. Ensimmäiset sivut olivat täynnä toimintaa sekä synkkää ja mystistä tunnelmaa eikä mitään jääty selittelemään vaan meno sen kuin jatkui. Murhatapaukset New Yorkissa herättivät uteliaisuutta eikä aikaakaan kun tapahtumat veivät syvemmälle yliluonnollisten asioiden pariin ja lisää kysymyksiä ponnahti mieleen. Erityisesti päähenkilön Jill Kismetin ajatuksissa kulkeva Mikhail sekä arpi Jillin kädessä saivat minut vaatimaan enemmän tietoa. Ei auttanut kun lukea eteenpäin.

Edesmenneen opettajansa Mikhailin kouluttamana Jill ottaa tehtäväkseen selvittää kuka hänen kaupunkiaan (niin kuin hän asiaa kuvasi) turmelee ja erikoisten kykyjensä ansiosta hän aikoo kostaa heidän kuolemansa metsästämällä demonit (hellbreed) käsiinsä. Nainen ei ole kuitenkaan niin iloinen kyvyistään, sillä se vaatii aina kuukausittain tapaamisen inhoamansa demonin Periclesin kanssa. Tapaamiseen kätkeytyy heidän kahden välinen sopimus

Sankaritar Jill Kismet vaikutti heti alkuun sellaiselta hahmolta josta voisin pitää ja kyllä hänestä huokui kickass -meininki loppuun asti. Jill osasi pitää puolensa hienosti, hän oli räväkkä suustaan, mutta tajusi tilanteen päälle olla asiallisemmin. Jillin herkäksi kohdaksi paljastui hänen opettajansa kuolema ja jaksoi hän sitä tiheään tahtiin myös ajatella ja kertoa itselleen olla ajattelemasta sitä. Ja siinä oli yksi asia, mikä sai minut pyörittelemään silmiäni kerran ja toisenkin.

Jill seuraa poliisitutkintaa poliisiystäviensä kanssa ja hän saa apua myös ihmissusi ystäviltään. Itsenäisenä toimijana hän ei ilahtu kun joutuu kaiken muun touhun lisäksi Saul Dustcirclen vahtimaksi. Aluksi vastahakoinen Jill kuitenkin tajuaa, että ihmissusi osoittautuu hyväksi avuksi murhiin syyllistyneiden demonien kiinnisaamisessa. Saul oli hiljainen ja hyväntahtoinen ihmissusi eikä millään lailla huono lisä tarinaan, mutta hänen ja Jillin välille syntyneet kipinät ja romantiikka laskivat alun räjäyttävää menoa nyyhkytyksillä ja epävarmoilla ajatuksilla. Romantiikka ei ollut huonosti toteutettu, sitä oli vähän, mutta silti Night Shift olisi toiminut yhtä hyvin ja ehkä hitusen paremmin sitä ilman.

Periclesin ja Jillin kohtaamisia olisi puolestaan saanut olla enemmän! Minusta Periclesin pahan kiusoitteleva luonne oli todella viihdyttävää. Tämä vaikutusvaltainen demoni oli karismaattinen ja koska häntä pidettiin melko lailla pimennossa niinä lyhyinä hetkinä jolloin hän esiintyi, kiinnostus häntä kohtaan vain kasvoi. Mielenkiintoisinta oli, ettei hänestä tiennyt istuuko hän täysin pahan satulassa vai onkon pelkästään omien etujensa hakija. Periclesin rooli ei siis ole täysin selvä ensimmäisen osan jälkeen, mutta hänellä on omat juonensa ja motivaationsa pitää Jill hengissä eikä kyseessä oli vain heidän kahden välisen sopimuksen tuoma ilo.
Pericles, Pericles, Pericles...tai Perry, mutta pidän Periclestä nimenä paremmin, mitä sinä oikein juonittelet?
Mikä oli minusta hauskaa ja toisaalta en tiennyt mitä ajatella kun kirjassa esiintyi vivahteita Supernaturalista.  Tai kentien sitä on oleskeltu sarjan parissa liikaa? Höpö höpö! Huomattavia yhtäläisyyksiä olivat yliluonnollisten olentojen metsästys, vahvojen juomien kuten viskin kittaaminen sekä suojeleva asenne ja vahva side autoa kohtaan, joka oli tässäkin tapauksessa Impala. Tosin oranssin värinen.

''Next time I drive.''
I dont think so. ''Dream on. Nobody drives my baby but me.''
(s. 182)

Aivan niin kuin Dean Winchester olisi sanonut.


Night Shift tarjosi todella tapahtuma- ja toimintarikkaan, yllättävän ja tiivistunnelmaisen lukukokemuksen ja minusta demonimaailma ja ''normaalimaailma'' oli sekoitettu hyvin yhteen. Ei ollenkaan huono valinta. Hunter's Prayer on sarjan toinen osa ja olen erittäin kiinnostunut mitä tulee tapahtumaan jatkossa.

Kirjankansibingosta rasti leimataan kohtaan Nainen näin sopivasti Miehen jälkeen.


★½
Sivuja: 323
Kustantaja: Orbit (2008)
Ei ole suomennettu

Kommentit

  1. Olen iloinen, että pidit tästä! Minulla tästä on jo niin monta vuotta aikaa, etten muista enää kunnolla tapahtumia... Luin tämän heti Dante Valentinen (myöskin Saintcrown kirja, jota suosittelen kovasti) jälkeen ja olin silloin vielä niin kovassa Danten imussa että Jill Kismet ei vielä silloin jäänyt mieleen niin hyvin. Omistan molemmat sarjat ja aion ne vielä joskus lukea uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiminta veti mukaan ja oli melkein mahdotonta päästää kirjasta irti kun oli sen aika :D Ja tämä Dante Valentine tulikin vastaan Goodreadsissa kun selailin kirjailijan muita tuotoksia. Täytyy pitää sarja mielessä!

      Poista

Lähetä kommentti