Diana Wynne Jones: Liikkuva linna

Hattukaupan Sophie on Hatterin kolmesta sisaresta vanhin, ja kohtalon mukaan hänen on turha toivoa menestystä elämässään. Eräänä päivänä kauppaan ilmestyy mahtava Erämaan noita, joka sanoo antavansa Sophielle opetuksen ja loihtii hänet vanhaksi eukoksi. Sophie jättää työnsä, rupeaa keppikiertolaiseksi ja hakee viluissaan yösijaa kaupungin laidalle ilmestyneestä liikkuvasta linnasta. Sen valtiaan, velho Howlin, huhutaan syövän nuorten tyttöjen sydämiä, mutta mitäpä pelättävää vanhalla Sophiella muka olisi?

Linnaa liikuttaa tulidemoni Calcifer, joka tarjoaa viekkaasti apuaan loitsun purkamisessa. Sophie lupaa vuorostaan vapauttaa tulidemonin Howlin kanssa solmitusta sopimuksesta. Samalla kun siivooja-Sophie tutustuu linnaan ja sen salaperäisen oven takaisiin paikkoihin, hän joutuu kallistamaan korvansa myös levottoman sydämensä sanomalle. Kauanko turhamainen nuori velho sietää nurkkiaan nuuskivaa omapäistä taloudenhoitajaansa?

Silmäilin tässä eräänä päivänä Studio Ghiblin menestyksekkäitä ja omalaatuisia animaatioelokuvia ihan huvikseni. Muistan vakuuttuneeni Henkien kätkemästä, Prinsessa Mononokesta sekä Liikkuvasta linnasta kun katsoin elokuvat ensimmäistä kertaa ja ne ihastuttavat edelleen ja ajattelin, että joku minulta katsomatta jäänyt elokuva saisi viihdyttää minua.

Sitten tämän pienen nettisurffailun jälkeen eteeni ilmestyi tieto siitä, että elokuva Liikkuva linna pohjautuu Diana Wynne Jonesin samannimiseen nuortenkirjaan, jolloinka innostuin hetimiten hakemaan kirjan kirjastosta. Ja niinpä elokuvan katselu sai siirtyä toiselle sateiselle päivälle.

Lukiessa oli kuitenkin vaikea olla ajattelematta samalla  Liikkuva linna -elokuvaa, niimpä eroavaisuuksien poimiminen oli melkeinpä mahdotonta. Se oli mahdotonta myös siksi, että erot kirjan ja elokuvan välillä olivat suuret. Suuremmat kuin osasin odottaa.

Eroavaisuuksia löytyi etenkin hahmoista ja juonesta: esimerkiksi Jonesin juoni ei sijoitu sodan aikoihin, jonka takia muutamat tapahtumat poikkeavat tietyiltä osin elokuvan tapahtumista. Eräillä hahmoilla oli myös kirjassa hieman erilaisempi rooli kuin elokuvassa ja Sophien ja Howlin suhde oli elokuvassa hieman romanttisempi. Muuten kirjassa esiintyi minulle jo elokuvassa tutuiksi tulleita asioita: Erämaan noidan langettama kirous, hyppivä variksenpelätin, tulidemoni Calcifer, hänen ja Sophien välinen sopimus sekä Howlin liikkuva linna taianomaisine ominaisuuksineen.

Pidin Hayao Miyazakin ohjaamasta Liikkuvasta linnasta todella paljon, mutta nautin alkuperäisestä Liikkuvasta linnasta yhtälailla. Ja vaikka kirjan tarjoama juoni oli hieman erilainen, se oli mielenkiintoinen. Yllätyksiäkin oli ripoteltu mukaan ja koko kirja todistaa sen, että Jonesin mielikuvitus on erikoista ja kieltämättä se on söpöäkin.

Kirja tuli luettua hetkessä, se oli valloittava ja ihastuin uudelleen sen maagisen maailman tuomiin ihmeisiin sekä hupsuihin hahmoihin. Etenkin Sophie äkäisenä ja vireänä yhdeksänkymmentä vuotiaana muorina jaksoi naurattaa ja hän oli kirjan parasta antia mukaansatempaavan ja kirjavan kerronnan lisäksi. Calcifer oli myös ihana.

Jäin silti kaipaamaan vähän lisää, erityisesti loppuun, sillä sen jännittävät tapahtumat etenivät aivan liian nopeasti. Muuten Liikkuva linna oli todella hyvää ja ainutlaatuista nuorten fantasiaa. Suosittelen! Taidankin jo seuraavalla kirjastokäynnillä etsiskellä Leijuvaa linnaa, jossa lukemani mukaan vielä nähdään Sophieta ja Howlia.

Sivuja: 323
Suomentaja: Ville Viitanen
Kustantaja: WSOY (2005)
Alkuperäinen teos: Howl's Moving Castle (1986)

Kommentit

 1. Aaaah, Miyazakin animaatiot ovat aivan ihania! Liikkuva linna, Henkien kätkemä ja Prinsessa Mononoke ovat yksiä kaikkien aikojen lempielokuviani ikinä! <3

  Totta, tämän kirjan ja leffan välillä on todella paljon eroavaisuuksia, mutta jotenkin olen aina nauttinut tästä tarinasta erillään toisista. Kirja on todella hyvä omalla tavallaan ja elokuva aivan ihana omallaan. Liikkuva linna taitaa muuten olla ainoa Jonesin kirja, mitä olen lukenut ja pitäisi kyllä lukea lisää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miyazakin elokuvat ovat aivan huikeita ja täysin omaa luokkaansa! Ja kyllä, tulin itsekin siihen tulokseen, että kummatkin toimivat omilla tavoillaan yhtä hyvin. Totta totisesti täytyy Jonesin kirjoja lukea lisää, minullekin tämä oli ensimmäinen lukemani Jonesilta :D

   Poista
 2. Tämä pitäisikin lukea. Olen nähnyt elokuvaversion ja pidin siitä kovasti. Katselukerrasta on jo sen verran aikaa, että kirjaa pystyisin lukemaan 'omana itsenään'. Wynne Jones kirjoittaa vetävästi. Noidan veli oli suosikkejani joskus nuorempana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että elokuva on valloittanut sinutkin ;)Suosittelen lämpimästi Liikkuvan linnan lukemista!

   Poista
 3. Ah elokuva on kyllä ihana, pitäisi katsoa se pitkästä aikaa uudestaan. Rakastan kyllä myös Henkien kätkemää ja varsinkin Totoroa :) Kirjaa en ole lukenut, mutta joskus voisi senkin kyllä tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miyazakin elokuvat ovat kerrassaan henkeäsalpaavan ihastuttavia! Totoroa en ole vielä katsonut, mutta olen kuullut siitäkin pelkkää hyvää. Ehkä katson sen seuraavaksi ;)

   Sinullekin suosittelen lämpimästi tämän kirjan lukemista!

   Poista
 4. Mitääh, onko tästä kirjakin? Pakko lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, reaktiosi oli lähes samanlainen kuin minulla :'D Ja ehdottomasti lue Liikkuva linna, se on lukemisen arvoinen ja enemmän!

   Poista

Lähetä kommentti