J.D. Robb: Kuoleman salaliitto

Eve Dallasin täytyy sukeltaa syvälle New Yorkin sisuksiin, kun hänet kutsutaan tutkimaan kadulla nukkuneen miehen kuolemaa. Yllätyksekseen Eve löytää laserintarkan reiän sieltä, missä miehen sydän ennen oli – erittäin taitavan kirurgin työtä. Pian selviää, että vastaavia, kummallisia tapauksia on sattunut ympäri Amerikkaa ja Eurooppaa.

Eve saa lääketieteellisen yhteisön takajaloilleen etsies sään vastauksia, ja kun hänen oma uransa joutuu vaakalaudalle, panokset kovenevat entisestään. Hänen on sekä puhdistettava nimensä että
jäljitettävä järjestelmällinen tappaja, joka on tarpeeksi julma käydäkseen yhteiskunnan heikko-osaisimpien kimppuun ja tarpeeksi vaikutusvaltainen peittääkseen jälkensä.

Pääsiäiset on nyt vietetty, mämmiä maistettu (not a big fan of it, menee kuitenkin vanilijakastikkeen kanssa) suklaamunat syöty (nam!) ja kirjojakin olen muiden arkitouhujen sekä kouluhommien ohella saanut luettua.  J.D. Robbin Kuoleman salaliiton (Eve Dallas -sarjan kahdeksas osa) lukasin toisena pääsiäispäivänä loppuun ja kyllähän se tarjosi jännittäviä ja viihdyttäviä hetkiä ja toi tarvittavat hengähdys tauot koulutehtävistä.

Lukiessani Eve Dallas -sarjaa olen hämmästellyt siinä sivussa 2050 -luvun maailman antimia, joita Robb on onnituneesti keksinyt. On eletty 90 -lukua kun hän on hypännyt ajassa eteenpäin ja luonut hienosti tulevaisuuden kuvaa. Etenkin paljon ihmisiä muistuttavat robotit sekä avaruusmatkat, jotka eivät ole sen ihmeellisempiä kuin aamukahvit jaksavat kiehtoa osasta toiseen.

Tässä osassa huomio kohdistui lähinnä lääketieteeseen. Oma huomioni kiinnittynyt erityisesti ihmisten elinikään (he elävät peräti 120 vuotiaiksi kehittyneen lääkehoidon ansiosta) sekä elinsiirtoihin, joihin kätkeytyy hämmästyttäviä ja vaarallisiakin puolia kun valtaa ja kunniaa havittelevia ihmisiä on liikkeellä.

Even menneisyyttä on 7 aiemmassa osassa käsitelty aina vähän kerralla, mutta tällä kertaa se tuli esille paljon useammin eikä vain muutaman lauseen verran vaan nyt puhuttiin sivuista. Uutta tietoa ei ollut paljon, mutta se tyydytti toistaiseksi tietämyksen nälkäni. Even menneisyydessä on vielä aukkoja ja suurena kysymysmerkkinä on aikooko Robb täydentää aukot vai aikooko hän pitää tietyt asiat mysteerinä. 33 osa nimeltään New York to Dallas (joka minulla on!) kuulemma pistää tälle mysteerille lopun.

Menneisyyden muistelun rinnalla Even sietokykyä koeteltiin todenteolla, jonka seurauksena hänen kova kuori sai pitkän särön kun hänen uransa oli lähestyä loppuaan. Tuntuu vähän oudolta ja pahalta sanoa näin, mutta oli jollain kieroutuneella tavalla mielenkiintoista lukea enemmän Even herkkästä ja haavoittuvasta puolesta. Ei se kaunista ollut missään vaiheessa, mutta kun muuten kirjojen aikana on nähty naisen ihailtavaa ja työlleen omistautunutta, ärhäkkää, kiusoittelevaa ja lujatahtoista luonnetta, tuntui hahmo tällä kertaa paljon inhimillisemmältä.

Nimi Kuoleman salaliitto tässä osassa oli osuva. Epäiltyjen kesken pompittiin eikä ratkaisuun päästy aivan heti käsiksi. Pääni oli mennä sekaisin kun tiedonmuruset osoittivat joka suuntaan ja ratkaisuun juostiin lujaa loppumetreillä. Siitä minä pidin. Se pisti mukavan valppaaksi.

Kuoleman salaliitto oli taattua Robbin laatua ja sarjan pariin on aina jännittävää palata, mutta eipä nämä viimeisimmät kirjat ole nousseet ensimmäisten osien tasolle. Ei sillä, että jokin olisi muuttunut huononpaan suuntaan tai alkanut ärsyttämään.  Se oli se alun huuma, mikä teki Alaston kuolema ja Maineikas kuollessaan -kirjoista todella loistokkaat. Ja koska kaikki ei ole enää niin uutta ja ihmeellistä, ei lukukokemus tunnu niin huikealta.

6 suomennetun osan jälkeen sarjan suomentajana toiminut Satu Leveelahti piti taukoa lähes 5 vuotta. Sitten sarjan innokkaiden lukijoiden iloksi Leveelahti palasi takaisin ja ehti suomentaa kahden vuoden aikana kaksi osaa lisää. Nyt kysymys kuuluukin; pääsevätkö lukijat 9 ja kenties 10 osan kimppuun lähiaikoina vai onko tauko ottamassa taas paikkaansa?

Haastekirja: 3/40
Sivuja: 537
Suomentaja: Satu Leveelahti
Kustantaja: Gummerus (2014)
Alkuperäinen teos: Conspiracy In Death (1999)

Kommentit