Gayle Forman: Jos vielä jään

Helou helou! Syksy alkaa tehdä tuloaan ja onhan elokuu pistänyt minut kiireiseksi enkä ole päässyt kovinkaan usein omien sekä muiden (kirja)blogien pariin. Useiden uusien postauksien läpi käyminen on siis edessäni ja pyhitän tämän iltani niille! Päällisin puolin syypäänä kiireeseeni on ollut koulu, joka käskee minut aamulla klo 8:00 paikan päälle ja päästää vasta 16:00 aikoihin takaisin kotiin. Tosin tekemään lukuisia tehtäviä ja kouluasioista pääsen oikeastaan eroon vasta illan puolella.

Onneksi aikaa kuitenkin on jäänyt (välillä vähän ja välillä enemmän) ystävilleni, kirjoille sekä muille rakkaille asioille. Muutaman kirjan olen saanut luettua kokonaan ja yritän koota ajatukseni niistä mahdollisimman pian ja jakaa ne teille. Tässä olisi luetuista kirjoista yksi, joka on Gayle Formanin Jos vielä jään.

Rakkaus musiikkiin saattoi 17-vuotiaan Mian yhteen poikaystävänsä Adamin kanssa, mutta nyt se uhkaa myös erottaa heidät. Kaksivuotisen suhteen ylle on kerääntynyt pilviä, kun Mia on päättänyt pyrkiä arvostettuun Juilliardin musiikkiakatemiaan New Yorkiin. Sisäänpääsy merkitsisi muuttoa maan toiselle puolelle, kauaksi Adamista, jonka rockbändi on tekemässä läpimurtoa kotikaupungin musiikkimaailmassa.

Sitten eräänä harmaana talviaamuna Mia lähtee perheensä kanssa ajelulle, ja yhdessä ohikiitävässä hetkessä mikään ei ole enää ennallaan. Hän herää onnettomuuspaikalta ja huomaa seuraavansa tapahtumia ulkopuolisena ja näkymättömänä, vailla fyysistä kipua. Musertavan menetyksen edessä Mian on tehtävä päätös, jossa ei ole kyse ainoastaan hänen tulevaisuudestaan, vaan koko elämästään.

Löysin tai oikeastaan etsin käsiini Jos vielä jään romaanin katsottuani siihen perustuvan elokuvan (If I Stay) trailerin Youtubesta, joka vaikutti, minut yllättäen, sellaiselta josta voisin ehkä pitää. Niinpä tämä tunteikas traileri passitti minut hakemaan kirjan kirjastosta ja yllätyin kuinkia lyhyt se oli sivujen suhteen. Totesin kuitenkin myöhemmin, että alle 200 sivua lukisi hetkessä eikä se pitkittäisi muiden lainassa olevien kirjojen lukemista.

Kirja tulikin luettua todella nopeasti ja päällimmäiset ajatukset olivat sen jälkeen... tyhjät. Jotkut kirjat sitten jättävät sanattomiksi joko hyvällä tai huonolla tavalla. Tässä tapauksessa sekä että. Jos vielä jään teki minuun vaikutuksen sen aitoudellaan kertoen nuoren tytön tunnesiteistä perhettään ja ystäviään kohtaan ja ennenkaikkea valinnasta suuren menetyksen uhalla, mutta jotenkin se ei vaan osunut niin, että se olisi minut upottanut kirjan maailmaan.

Miten sen nyt sanoisi, minusta kirjasta puuttui yllättyneisyys tai se jokin känne, joka olisi vienyt tarinan mielenkiintoisempaan ja värikkäämpään suuntaan. Tahti oli aika rauhallinen ja liiankin tasainen eikä esimerkiksi Mian elämässä ennen onnettomuutta menty pintaa syvemmälle, mikä harmitti ja vei uteliaisuuteni pikku hiljaa pois. Muutamat kohdat kuitenkin (Mian ja Adamin sekä Mian ja Kimin hetket) olivat aika huvittavia ja suloisia, mutta eniten tunteita herätti Mian pikkuveljen Teddyn poismeno, vaikkei siitä niinkään isoa numeroa tehty. Se vain tuntui pahalta.

Jos vielä jään onnistui herättämään hetkittäisiä ajatuksia perheen menettämisestä ja aloin muistelemaan oman elämäni kohokohtia tähän päivään asti. Kiintymys musiikkiin sai minut kaipaamaan omia oppituntejani pianon soitossa ja ajatus palaamisesta sen pariin palasi takaisin. Olen kuitenkin realistinen ja odotan vielä parempaa ajankohtaa, koska koulu vie ja tulee viemään vielä kuukausiakin suurimman osan ajastani. Jonain päivänä kuitenkin.

Kokonaisuudessaan Jos vielä jään oli ihan ok ja tunteita herättävä teos, mutta minun makuuni se jäi vähän latteaksi. Aion silti elokuvan katsoa ja elättelen toivoa, että se osoittautuisi miellyttävämmäksi kuin kirja.

Mian ja Adamin tarina on saanut jatko-osan, joka on nimeltään Where She Went, jossa on hypätty kolme vuotta eteenpäin Jos vielä jään -kirjan tapahtumista ja tarinaa kertoo tällä kertaa Adam. Teosta ei ole suomennettu, mutta mikäli se joskus suomennetaan tai englanninkielinen versio tulee vastaani, voisin sen lukea.

★ ★½
Sivuja: 188
Suomentanut: Ulla Selkänen
Kustantaja: Wsoy (2009)
Alkuperäinen teos: If I Stay (2009)

Kommentit