Judith McNaught: Hellä ja katkera yö

Suosittu nuori naispoliisi Sloan Reynolds viettää floridalaisessa Bell Harborin pikkukaupungissa yksinkertaista elämää uppoutuen työhönsä, kunnes FBI sekoittaa päiväjärjestyksen. Syynä on Sloanin huippurikas isä, joka 30 vuoden jälkeen ottaa yllättäen yhteyttä ja kutsuu hänet Palm Beachiin. Sloan ei tunne minkäänlaista halua lähteä suihkuseurapiireihin tutustumaan petturi-isäänsä ja Paris-sisareensa. Mutta FBI-agentti Paul Richardson on toista mieltä. Neuvokas, rohkea ja kaunis Sloan on kuin omiaan kaivamaan tietoja petoksesta epäillyn isänsä puuhista, varsinkin kun agentti itse lyöttäytyy mukaan Sloanin ”poikaystävänä”. Oikeudentuntoinen Sloan suostuu juoneen ja lähtee Palm Beachiin esittämään tyhmää blondia. Keskellä säihkyvän seurapiirin loistetta Sloan tapaa kuitenkin muutakin kuin perheensä. Tyrmistyttävän komea ja rikas liikemies Noah Maitland vie häneltä jalat alta, mutta on FBI:n epäiltyjen listalla. Kun vielä isoisoäiti murhataan epäselvissä olosuhteissa, Sloan tutkimuksineen alkaa olla todellisessa kiipelissä …

Muutamia päiviä sitten päädyin lukemaan listaa, jossa muistaakseni listattiin parhaimpia historiallisia romaaneja ja maininta Diana Gabaldonin Muukalaisesta (sarjasta Matkantekijä) sai minut selaamaan koko listan läpi. Kirjailija Judith McNaught tuli tietooni sitä kautta.

Kyseiseltä listalta löytyi  A Kingdom of Dreams niminen kirja ja nimi vaikutti niin taianomaiselta yhdessä kirjan kannen kanssa, että pakkohan sitä oli tarkastella lähemmin. Myöhemmin kiinnostuin muistakin kirjassa esiintyvistä asioista, mutta kerron niistä sitten itse A Kingdom of Dreamsin arvostelussa. Kunhan saan vain kirjan käsiini. Kävi ilmi, ettei kirjaa ole suomennettu eikä alkuperäistä teosta löydy kirjastoista, tai ainakaan ei vielä. Muutamia muita McNaughtin kirjoja puolestaan löytyi ja sitten päästäänkin Hellään ja katkeraan yöhön.

Hömpältähän tämä näytti ihan selvästi ensinäkemältä eikä kyseessä ollut historiallinen romaani, mutta päätin silti kokeilla ja katsoa millaista on Judith McNaughtin jännityksen ja romantiikan sekoitus. Sain samalla myös tilaisuuden rastittaa yhden kohdan kirjabingosta.

Juoni on tarpeeksi hyvin kuvattu enkä osaa kertoa sen enempää spoilaamatta kirjaa totaalisesti. Tarina keskittyi enemmän hahmoihin, joita löytyi suunnasta ja toisesta, ja heidän välisiin asioihin ja suhteisiin. Lapsista haaveilevan ja kiltin Sloanin lisäksi hänen ystävät sekä hänen äitinsä olivat etusijalla kirjan alussa, mutta suurimman tilan vei sitten Sloanin vierailu Palm Beachissä. Olisin kyllä mielelläni lukenut hänen poliisitovereistaan ja hänen parhaasta ystävästään enemmän.

Sloanin ihastuksen kohde Noah Maitland ei ollut ihan omalaatuinen tapaus. Hän oli hyvännäköinen, rikas ja tietysti kiinnostunut Sloanista, vaikka ei halunnut sitä aluksi myöntää itselleen eikä perheelleen. Kuitenkin, kun mies huomasi ettei Sloan ollut sellainen niin kuin ensinäkeminen antoi hänestä kuvan, halu tutustua naiseen kasvoi. Noahin isä ja nuori sisko olivat ihastuttavia hahmoja. Isä oli vanha ja viatonta esittävä höperö ja sisko puolestaan ei pelännyt tuoda mielipiteitään suoraan esille. Pidin heistä kahdesta enemmän kuin Sloanista ja Noahista. Heissä tuntui olevan enemmän luonnetta.

Pikku hiljaa alkoi jännitykselle löytyä aihetta, mutta ei kannata odottaa kylmiäväreitä herättävää jännitystä, mikäli kirja on sinulla lukulistalla tai parhaillaan kesken. Murhamysteeriä oli silti kiva seurata ja yritti tarina harhauttaa pari kertaa, kuitenkin yritykseksi se jäi. Syyllinen oli ehkä liiankin helppo päätellä, mikä oli harmi.

Viihdekirjallisuutta olen lukenut paljon ennenkin ja luettuja teoksia löytyy eniten Nora Robertsilta, joka on varmasti monelle tuttu jo pelkkänä nimenä. Linda Howardilta olen lukenut myös paljon teoksia, mutta hän ei puolestaan (ehkä) ole kaikille ihan tuttu nimi. Verrattuna näihin kahteen kirjailijaan, McNaught tämän teoksen perusteella näyttää hallitsevan tarinoitansa rauhallisemmalla otteella. Muussa tapauksessa perus hömppäviihdettä Hellä ja katkera yö oli.

Hellän ja katkeran yön jälkeen voin huoletta lukea A Kingdom of Dreamsin. McNaught osasi luoda inhimillisiä ja hauskoja hahmoja, mikä teki lukemisesta miellyttävämmän, mutta itse juoni ei lyönyt minua ällikällä. Toivottavasti A Kingdom of Dreams olisi eri juttu, mikäli saan tilaisuuden sen lukemiseen.

Jos etsit romantiikkaa, nopeaa ja helppoa luettavaa, voit luottaa Judith McNaughtiin. Mutta jos haluat paremman vaihtoehdon niin omasta mielestäni voit suunnata suoraan Nora Robertsin tuotannon pariin.

Kirjabingosta vedän viivat kohtaan 'Lainattu kirja'.


½
Sivuja: 394
Suomentanut: Kristiina Savikurki
Kustantaja: Otava (2000)
Alkuperäinen teos: Night Whispers (1999)

Kommentit