Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo

Barcelonan vanhan kaupungin sydämessä on salaperäinen ”Kadonneiden kirjojen hautausmaa”. Sinne kirjakauppiasisä vie kymmenvuotiaan poikansa Danielin ja antaa hänen valita itselleen kirjan. Käsiin osuu Tuulen varjo, jonka kirjoittaja on kadonnut mystisesti, kenties murhattu. Yli vuosikymmenen ajan Daniel seuraa kirjailijan jälkiä läpi rakkauden, väkivallan, ystävyyden ja petoksen labyrintin. Sitten Caraxin salaperäinen tarina alkaa toistua Danielin omassa elämässä: eräs Tuulen varjo -romaanin henkilöistä ryhtyy vakoilemaan ja uhkailemaan häntä.

Espanjalaisen kirjailijan, Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo (Unohdettujen kirjojen hautausmaa) tuli ensimmäisenä tietooni Kirjaneidon blogista (Kirjaneidon tornihuone) ja jälleen kerran hyvä palaute sekä vangitseva kirjan kansi saivat kirjan loikkaamaan suoraan omalle lukulistalleni.

Voi, että. Pitkään aikaan ei ole minulla ollut näin vaikeaa kertoa ajatuksiani lukemastani kirjasta. Olen yhtäaikaa sekä sanaton että sekavan sanallinen. Tämä tuntuu niin hassulta, oudolta ja kivalta enkä totta puhuakseni osannut aavistaa, että Tuulen varjo tämän kaiken minulle tarjoaisi. Olen kokenut aivan uuden lukuelämyksen, josta nautin hirveän paljon.

Tämän kirjan seurassa tuntui kuin jokin minussa olisi muuttunut. Vielä tarkemmin sanottuna, pidin kirjaa hallussani kuin se hajoaisi millä hetkellä tahansa käsiini. En tiedä johtuiko se juuri kirjan vanhanaikaisesta kansikuvasta ja vielä sen lisäksi siitä, että kirjan kunto näytti olevan lähellä luhistumisen alkua. Ei sillä, että kohtelisin kirjoja muuten aivan miten sattuu, mutta jotenkin tunsin olevani ainakin kaksi kertaa varovaisempi. Itse tarinallakin voi olla vaikutusta käytökseeni, sillä siinä hypättiin kirjojen maailmaan ja puhuttiin kirjoista vaikuttavalla tavalla.

Siitä on aikaa, kun olen lukenut viimeksi henkilöstä, joka kasvaa niin fyysisesti kuin henkisestikin kirjan aikana ja nyt tiedän taas, että se on käsittämättömän hienoa seurattavaa. Niin herkkistä ja tunteikkaista espanjalaisista hahmoista oli hauska lukea, olivat he sitten hieman änkyriä, suoraviivaisia tai iloisia, miehiä tai naisia. Espanja ja sen kulttuuri tuli mukavasti ja hyvin esille, vaikka paikkojen sekä joidenkin ihmisten nimistä ei päässyt aivan heti perille tai oikeastaan niiden muistaminen vaati pienoista työtä.

Minusta tarina oli hieno erityisesti sen takia, että siinä seurattiin Danielin elämää, mikä samalla myös tutustutti lukijan pala palalta mysteerisen kirjailijan, Julián Caraxin elämään. Matka totuuden selvittämiseen toi vaaroja, jännitystä, haikeutta, iloa ja toivekkuutta ja minun piti oikein hillitä itseni, etten lukisi täyttä vauhtia eteenpäin, koska halusin keskittyä tarinaan kunnolla.

Carlos Ruiz Zafón vei minut ensimmäisenä espanjalaisen tuotannon pariin ja aivan alusta asti tekstistä välittyi sellainen hennon herkkä tunnelma ja iltaisin ennen nukkumaan menoa kirjaa oli ihaninta lukea. Pidin kirjan tunnelmasta todella paljon alusta loppuun saakka. Kaikilta osin siis aivan ihana kirja. Kuitenkin tämä kirja pitää lukea, jotta sen hienouden voi kokea. Muuta en osaa enää sanoa. Lainaan kuitenkin vielä tähän kirjan takakannesta lauseen, joka kertoo osuvasti Tuulen varjosta.

Kiehtova kirjojen ystävän trilleri on lähes kaikkea mitä kirjailijalta voi odottaa: jännäri, rakkausromaani, kauhutarina.
Suosittelen lämpimästi!

★ ★ ★ ★
Sivuja: 647
Suomentanut: Tarja Härkönen
Kustantaja: Otava (2004)
Alkuperäinen teos: La Sombra del Viento (2001)

Kommentit

 1. Ah, Tuulen varjo. ♥ Yksinkertaisesti loistava kirja, yksi kaikkien aikojen suosikeistani. Olen ajatellut lukea kesällä uudestaan kun se omasta hyllystäkin löytyy. Ihanaa, että päätit tarttua tähän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ehdottomasti tämä täytyy lukea uudelleen kun sopiva hetki koittaa. Olipa onni että huomasin sen sinun blogistasi!

   Poista
  2. Tämä ja sarjan muutkin osat kuuluvat minunkin kesälukusuunnitelmiin. :) Mukavaa, että ihastuit tähän. :)

   Poista
  3. Hieno juttu! Voisin itsekin tarttua ainakin toiseen osaan kesällä jos saan tämän hetkisestä päivittämättömästä lukulistastani yliviivattua suurimman osan pois :D

   Poista
 2. Tuulen varjo on ihana <3 Yksi hienoimmista lukukokemuksista ikinä. Kannattaa lukea sarjan muutkin osat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti aion lukea, sillä tuo teksti vain upposi minuun :D Ei se elämääni muuttanut, mutta lukuhetket tuntuivat poikkeavilta.

   Poista
 3. Aivan oikeaa hehkutusta todella mahtavasta kirjasta! :D
  Aloitin juuri Enkelipelin lukemisen, sillä kova ikävä Zafonin maailmaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että odotus käy päivä päivältä hankalemmaksi ja minun on pakko jättää muut kirjat sivuun ja keskittyä tähän sarjaan :D Kirjojen lukemisella ei taida olla tiettyä järjestystä? Enkelipeli taitaa kuitenkin olla toinen julkaisu, joten luen sitten siinä järjestyksessä :)

   Poista
  2. En usko, että lukujärjestyksellä on niin väliä, mutta itse luen silti järjestyksessä - ihan vain varmuuden vuoksi :D

   Poista

Lähetä kommentti