Upeat kannet! Millainen sisältö?

Viimeisten kuukausien aikana olen löytänyt kirjasarjoja milloin mistäkin (kaikki YA -kirjoja), jotka ovat kiinnittäneet huomioni niiden hienojen kansiensa avulla. Tätä postausta olenkin pohtinut ja pohtinut, sillä tässä eivät ole kaikki sarjat, jotka olen löytänyt. Valitsin niistä kuitenkin viisi mielenkiintoisinta ja katsotaan jos myöhemmin kirjoittelen lopuista. Sarjat ovat englanninkielisiä eivätkä ne ole oman tietoni mukaan saaneet mahdollisuuttakaan suomennokseen. Tein itse jonkinlaisen suomennoksen niiden tiivistelmistä.

 SHATTER ME

Ensimmäisenä ovat Shatter Me -sarjan kannet, jotka ovat omasta mielestäni näistä kaikista kauneimmat ja niissä esiintyvät silmät pistivät minut aivan sanattomaksi. Viileitä värejä on käytetty hyvin ja minua erityisesti ihastutti tuo kaunis jään sininen väri. Nämä kaksi ensimmäistä kantta eivät kuitenkaan jätä kolmatta alleen. Värit ovat lämpimät ja pehmeät ja kieltämättä nämä kannet koristaisivat upeasti kirjahyllyjä. Shatter Me -sarjan takana on Tahereh Mafi, joka ei ole minulle entuudestaan tuttu.

Juoni: Shatter Me kertoo 17-vuotiaasta tytöstä Julietesta, joka vangitaan hänen kuolettavan kosketuksensa takia. Sota on parhaillaan käynnistymässä ja hänen vangitsijansa (The Reestablishment) ovat sitä mieltä, että Julieten voimista olisi valtavasti hyötyä tulevassa taistelussa. Niinpä Julieten on tehtävä valinta: ryhtyä aseeksi tai sotilaaksi. COVENANT

Seuraavat kannet kuuluvat Covenant -sarjalle, joissa minua ihastuttivat kukat ja kuinka niiden ääriviivat muodostuvat valkoisesta savusta. Siihen mukaan lukien kansien värit, kokonaisuudesta tulee jotenkin miellyttävän sähköinen ja vielä senkin lisäksi tutun kirjailijan nimi kannessa ilahdutti. Kyseessä on siis Jennfer L. Armentrout.

Juoni: Covenant seuraa 17-vuotiasta Alexandriaa, joka on yksi kreikkalaisten jumalten jälkeläisistä, kuitenkin vain puoliverinen. Alexandra joutuu palaamaan maailmaan, jossa hänen kaltaisiaan kohdellaan alempiarvoisesti ja heillä on vain kaksi vaihtoehtoa: kouluttautua tappamaan daimoneja (vaarallisia henkiolentoja) tai ryhtyä täysveristen palvelijoiksi. Alexandria ei ikimaailmassa ryhtyisi palvelemaan ketään, joten hän on tehnyt valintansa, mutta hänen suoritustaan vaikeuttaa täysiverinen Aiden, josta tulee Alexandrian kouluttaja. AWAKEN

Kate Kacvinskyn kirjoittaman Awaken -sarjan ensimmäisen osan kansikuva muistuttaa minua hyvin paljon Jamie McGuiren  Beautiful Disaster -kirjaa (toivottavasti minun ei tarvitse sanoa samaa kirjan sisällöstä). Eroja löytyy kuitenkin värin, kuvassa esiintyvän lasipurkin ja sen sisällön suhteen. Sarjan kannet antavat kivasti kuvaa kirjan sisällöstä: suljettu lasipurkki = vankeus ja aukinainen ikkuna = vapaus.

Juoni: Awakenissa ihmiset majailevat vain ja ainostaan kotonaan sisällä. Oli kyseessä mikä tahansa, koulunkäynti tai deittailu, se tehdään tietokoneelta käsin. Maddie on sujut tähän digitaaliseen elämäntapaan, kunnes hän tapaa Justinin, pojan, jonka mielestä ihmisten ei tulisi olla yksin. THE BODY FINDER

The Body Finderin kannet ovat yksinkertaisuudeltaan hienoja. Mustaan taustaan sopii hyvin hentoiset kukat ja niiden väritkin tuovat vähän ilmettä kansiin (näyttää siltä, että kukat kuin kukat vetävät minua puoleensa). The Body Finder oli nimeltään kaikista mielenkiintoisin. Sarjan luoja, Kimberly Derting ei ole minulle tuttu ennestään.

Juoni: Violet Ambrosella on kyky aistia kuolleita ruumiita, ainakin niitä, jotka ovat murhattu. Violet ei pidä kykyään lahjana, sillä lapsuudessaan se johdatti hänet useasti kuolleiden pariin. Kuitenkin nyt pientä kaupunkia ravistelee sarjamurhaaja ja Violetin kyky voi olla ainoa keino pysäyttää murhaaja. Violetin ystävä Jay pysyy Violetin rinnalla ja auttaa Violetia löytämään murhaajan, vaikka hänen polttava suojelunhalunsa käskee häntä tekemään toisin.BLACK CITY

Elisabeth Richardsin Black City -sarjan kannet ovat näistä kaikista ehkä voimakkaimmat. Kun muiden sarjojen kannet huokuivat omalaistaan herkkyyttä, räjähtävät Black Cityn kannet suorastaan silmissä. Sarjan toisen osan nimi Phoenix ja kannen palava sulka kiehtovat ja mietin mitähän se kertoo se mahtaisi kertoa sarjasta. Se on mahdollisesti vain vertauskuva, mutta koska sarja sisältää fantasiaa, miksei se voisi sisältää myös feenikslintuja? Ovathan ne hurjan kauniita.

Juoni: Kauhean sodan jälkeen, ihmiset ja Darklingit (en ole varma mitä kyseiset olennot ovat) ovat erotettu korkean seinämän voimin. Kun sota ihmisten ja Darkligien välillä alkaa tehdä uhkaavasti lähestymistään, on nuoren puoliverisen Darkling poika Asin ja ihmistyttö Natalien tehtävä päätöksiä, jotka voivat johtaa heidän kummankin kuolemaan.


Tarkastelin sarjoja Goodreads -sivuston kautta ja silmäilin ensiksi kirjoille annettuja tähtiä ja harmillisesti Shatter Me sai huonoimmat arvostelut. Monet lukijat antoivat vain yhden tähden ja jotkut lukemistani arvioista pursuivat tyytymättömyyttä. Covenant puolestaan sai tähtiä hieman enemmän ja arvostelut jakautuivat hyviin sekä huonoihin, mutta monet lukijat mainitsivat, että Covenant muistuttaa Vampire Academy -sarjaa eikä siihen oltu tyytyväisiä. Itse en ole Vampire Academyä lukenut ja tiedän siitä vain sen, että se kuhisee vampyyrejä ja sarjaan perustuva elokuvakin sai ensi-iltansa tänä vuonna helmikuussa.

Awaken, The Body Finder sekä Black City saivat ristiriitaisen vastaanoton, toiset tykkäsivät ja toiset eivät. Keskiarvot vaihtelivat 3.50-4.00 välillä. En erityisemmin lukenut lukijoiden kommentteja kyseisistä kirjoista, jotta en vahingossakaan lukisi juonipaljastuksia, sillä näin tapahtui (damn it..) Covenantin kanssa ja luulen, että tämä juonipaljastus oli aika tärkeäkin juttu.

Anyway, Covenantissa minua kiinnostaa kreikkalainen mytologia, kun taas Shatter Me, Awaken ja Black City houkuttelevat minua lukemaan niitä enimmäkseen dystopian osalta. The Body Finder herätti uteliaisuuteni sen jännityksen ja fantasian tarjonnan kautta ja palan halusta tietää mitä kaikkea Violet pystyy kyvyillään tekemään.

Jossain vaiheessa nämä kirjat päätyvät lukulistalleni, joista Covenantin ensimmäinen osa Half-Blood taitaakin odottaa siellä jo vuoroaan. Kaikissa sarjoissa näyttää olevan yksi keskeinen asia, nimittäin (kielletty) rakkaus. Romantiikkaa luen mielelläni, mutta jos toteutus on aivan kamala (tiedättehän, mahdolliset kolmiodraamat, naiivit päähenkilöt..) voi kirjan taso laskea joko vähän tai hyvin jyrkästi. Harvoin nämä asiat nostattavat sitä.

En kuitenkaan (vielä) tuomitse sarjoja, vaikka pienen pieni epäilys leijaileekin ilmassa ja Goodreads on vain yksi suuntaa antava paikka eikä minun pitäisi luottaa yksinomaan siihen. Oletteko kenties törmänneet näihin sarjoihin/kirjoihin? Entä lukenut?

Tällaista tällä kertaa!

Kommentit

 1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Pidän kansia koskevista bloggauksista, ja tekisi mieli itsekin kirjoitella näistä :D Minäkin ihailen paljon kansia ja hommailen luettavani usein kansien perusteella. Vaikka sanotaan, että don't judge a book by its cover, silti minä teen niin. Yksinkertaisesti sanottuna, jos kansi on sysiruma, ei se herätä mitään mielenkiintoa kurkistaa sisälle. Kaunis kansi herättää kiinnostukseni paljon herkemmin. Lisäksi hankin omaan hyllyyni mieluummin kauniita kansia kuin jotain sellaisia, mitkä eivät millään miellytä silmää.

  Yksi seikka, joka käännyttää minua pois kirjan luota, on seksin kuivaharjoittelu tai öljytty sikspäkki kirjan kannessa. Minusta se on mautonta. YA-kirjojen kannet ovat usein niin upeita ja niihin on nähty vaivaa, mutta monissa NA-kirjoissa ne kannet mainostavat vain seksiä ja lihaksikkaita vartaloita. Ne näyttävät monesti siltä kuin niihin ei olisi pistetty tikkuakaan ristiin ja ajatellaan seksin myyvän niin hyvin, että miksi edes pitäisi. Tämä on yksi syy, miksi luen 100% mieluummin YA-kirjoja kuin NA-kirjoja.

  Olen lukenut Kimberly Dertingin The Body Finderin. Pidin siitä, mutta se jäi mielestäni vajaaksi niissä elementeissä, jotka olisivat voineet tehdä kirjasta niin paljon paremman. Pidin siitä kuitenkin. Minulla on tuo Desires of the Dead jo omassa hyllyssä. Suosittelen. Lisäksi minulla on itsellä tuo Black City, ja olen niin rakastunut noihin kaikkiin kolmeen kanteen! Aivan upeita! Tuota Tahereh Mafin trilogiaa olen vältellyt. En tiedä, miksi. Jotenkin se ei ole puhutellut minua. Nyt olen kuitenkin tehnyt päätöksen lukea tuo trilogia, koska se on saanut niin valtaisan paljon positiivista palautetta... ja koska kannet ovat niin kauniita :D

  Hyvä postaus tällainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tämä miesten paljaiden vatsojen käyttö kirjan kansissa...ne eivät erityisemmin tee vaikutusta ja olen aivan samaa mieltä, että tuntuu aivan siltä kuin niihin ei olisi nähty ollenkaan vaivaa. Muutamia tällaisia olen kuitenkin lukenut, mutta ne eivät ole yllättäneet positiivisesti (yksi oli kuitenkin kohtalaisen viihdyttävä kirja).

   Shatter Me -sarjasta olen itsekin ottanut askeleita poispäin tietämättä sille tarkkaa syytä :D Ehkä se johtui huonosta palautteesta, mutta pidän pintani ja aion siihen tarttua joku kerta! Ja kiva tietää, ettei The Body Finder osoittautunut aivan pettymykseksi, haluaisin niin paljon pitää siitä, sillä se vaikuttaa niin jännittävältä kirjalta :D

   Poista
 2. Ihanan näköisiä kirjan kansia. Goodreadsissa tulee usein lisättyä suositeltuja teoksia jos niiden kansikuva ja lyhyt kuvaus tuntuvat kiinnostavilta. Pitänee aloittaa englanniksi lukeminen, kun suomennoksia saa odottaa (jos koskaan tulisivat edes). Toisaalta, kyllä minulla riittää luettavaa suomeksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Goodreads on minulla ainakin se suosituin paikka, josta olen etsinyt ja löytänyt monia kirjoja ja kirjasarjoja :) Ja suosittelen ehdottomasti lukemaan englanniksi! Se kivan erilainen lukuelämys ja tuo vähän vaihtelua lukuhetkiin ;)

   Poista
 3. Nämä kannet ovat kyllä mielettömän hienoja!

  Jännä juttu, minä olen kuullut Shatter Me:stä enimmäkseen pelkkää ylistystä. Covenantia on tosiaan kuvailtu Vampire Academyn kaltaiseksi, mutta aion kuitenkin lukea sen ja ottaa itse selvää, muistuttavatko ne toisiaan.

  Mukava postaus, tällaisia eivät monet tee :) Blogisi vaikuttaa muutenkin hyvältä, joten taidan ryhtyä seuraajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, no sepä mielenkiintoista! Nyt rohkenen siis tarttua sarjan kirjoihin vähemmän huolehtien :D Minun pitäisi muistaa, etten antaisi arvosanojen vaikuttaa suuresti siihen luenko tiettyjä kirjoja vai en, mutta ne pakostakin laittavat epäilemään oli kansi tai tiivistelmä millainen tahansa..

   Voi kun kiva, kiitos! Taidan tehdä vasta palveluksen ja ryhtyä seuraamaan sinua ;)

   Poista
  2. Minä olen ottanut sellaisen taktiikan käyttöön, että silloin kun olen lähiaikoina aloittamassa jotakin kirjaa, välttelen siitä kirjoitettuja arvosteluja, jotta ne eivät kummittelisi mielessäni ja vaikuttaisi mielipiteeseeni. Lukeminen on niin jännää siinä, että joku juttu jota joku ei voi sietää, toinen rakastaa.

   Kiitos seuraamisesta! ;)

   Poista
 4. Kiva postaus ja kauniita kansia! Varsinkin tuo Awaken-kansi on niin upea, ihastuin siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ja kaikki kannet ovat todellakin hienoja, niitä voisi katsella mielin määrin :)

   Poista
 5. Nykyään kyllä tehdään kauniita nuortenkirjojen kansia. Ne ovat yleensä melko simppeleitä ja niissä toistuu aina samankaltaisuus sarjan osasta toiseen (mikä joskus aiheittaa mulle sen, etten erota sarjan osia toisistaan kansien perustella, varsinkin jos en ole fani. Sekaannusta hämmentää se, ettei kirjoihin aina merkitä selkeästi, monesko osa sarjaa ne ovat) Muistan että kun itse olin lapsi tai jotain 12-15-vuotias, nuortenkirjoissa oli enimmäkseen kansia joissa oli joku toiminnallinen kohtaus kirjasta tai kirjan hahmoja kasattu poseeraamaan kanteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne :D Sitä saa etsiä ja etsiä, jotta tietäisi oikean lukujärjestyksen jos kannet ovat samanlaisia, nimeä lukuunottamatta.

   Ja tuota en tullutkaan ajatelleeksi, mutta se on aivan totta ja muutama, itseasiassa fantasiakirja nousi itsellänikin muistiin, vaikka en ole oikeastaan niitä lukenut. Ajan pyörä taisi olla sarjan nimi, johon kyseiset kirjat kuuluivat :D

   Poista
 6. Sinulle on haaste blogissani :)
  http://noannankirjat.blogspot.fi/2014/04/11-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti