Muumikirjat ja minä -haaste!

Haaste haasteen perään. Lämpimät kiitokset Kirjaneidolle, joka omassa blogissaan haastoi minut tähän haasteeseen, joka herätti mieluisat muistot lapsuudestani. Haaste lähti liikkeelle Opuscolo -blogista!

Haasteen säännöt:

  - Kirjoita Tove Janssonin Muumi-kirjoista ja siitä, miten ja missä vaiheessa ne ovat kuuluneet elämääsi. Tee omaelämäkerrallinen teksti aiheesta ja julkaise se blogissasi.
 - Lähetä haaste kolmelle sellaiselle kirjabloggaajalle, joita aihe voisi kiinnostaa.
 - Mainitse haasteen alkuperä tekstissäsi.

Muumit ovat olleet iso osa lapsuuttani ja edelleen Muumipeikko ja kumppanit hurmaavat omilla persoonallisilla tavoillaan. Ehdottomia suosikkejani olivat Pikky Myy ja Nipsu. Muistan Muumipapan, joka touhusi muistelmiensa parissa, Muumimamman, jonka keitokset näyttivät aina niin maukkailta ja Mörön sekä Jäärouvan/Jääkuningattaren, jotka olivat yhtä aikaa niin pelottavia ja kiehtovia (Jäärouvan hevonen kuitenkin ihastutti). Muistan hattivatit, Noidan ja Aliisan, Poliisimestarin, Mymmelin, Vilijonkan, Taikurin, Tiuhdin ja Viuhdin ja heidän matkalaukkunsa ja Hemuli kukkien, Haisuli kepposien, Niiskuneiti nilkkarenkaansa ja Nuuskamuikku huuliharpunsa kanssa on vaikea unohtaa.

Olen keräillyt Muumi -tuotteita, etenkin astioita ja Muumi mukeja minulla löytyy eniten eikä keräily ole siihen päättynyt. Pelasin pienenä paljon monenlaisia Muumi -pelejä (niin tietokoneella kuin lautapelien merkeissä, Muumit piilosilla ja Muumit ja Taikurin hattu olivat suosikki PC-pelejäni), mutta täytyy sanoa, että suurimmat muistikuvat ovat kuitenkin Muumit -piirretyistä.

Olin aina niin innokas katsomaan televisiosta ja VHS:ltä Muumeja, laulaen yhtä innokkaasti tunnusmusiikin perässä. Jaksojen monet taustamusiikit olivat kaunista ja mieleenpainuvia ja tunnistan ne vieläkin missä vain. Haluaisin linkittää niin monta kappaletta, mutta tässä, tässä ja tässä ja vielä tässä olisi muutama (löydät lisää musiikkia näiden linkkien kautta). Muistatko sinä nämä? Monet jaksot palautuivat ihanan kirkkaasti mieleeni. Osaavat japanilaiset tehdä pirun kaunista ja kylmiäväreitä herättävää musiikkia, ei voi muuta sanoa.

Pienenä luin itse sarjakuvia Muumeista ja minulle on luettu päiväkodissa Tove Janssonin Muumi -kirjoja, mutta en ole itse harmittavasti lukenut yhtään. Tämä haaste pisti minut kuitenkin päättäväiseksi ja päätin siis hieman sivistää itseäni ja varata päivä tai kaksi Tove Janssonin tuotannoille. Muumipeikko ja pyrstötähti on piirroselokuvana minulle tuttu, mutta nyt on aika muistaa se myös kirjana ja se olisi hyvä aloitus kohti Tove Jansson -sivistystä. Hirveä hinku tuli myös etsiä VHS:sille tallennetut Muumit ja pitää kunnon Muumilaakson tarinoita -maratoni.

Otan ilo mielin vastaan suosituksia Muumi -kirjoista! Mitkä kirjat ovat vallanneet teidän sydämet?

Tämä kuva löytyi yhdestä Muumit -PC pelistä, jossa kuvan sai värittää!

Apua, tämäkin haaste on heitetty jo niin monelle enkä muista tarkalleen ketkä kaikki ovat haasteen saaneet tai tehneet, mutta valitsin seuraavat blogit:

Tarinoiden syvyydet (Nina Mari)

Kommentit

 1. Hah, tänks tästä! :D Nyt joudun häpeäkseni tunnustamaan, etten ole lukenut alkuperäisiä muumikirjoja tyyliin... ikinä. Vain niitä jaksojen pohjalta tehtyjä kirjoja. Höpöttelen sitten vaikka muusta muumeilusta, mitä olen elämäni aikana harrastanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Sekin on jotain ja minäkin suurimmaksi osaksi kerroin vain piirretyistä, sillä en itsekkään ole lukenut (vielä) yhtään Muumi -kirjoja.. :D

   Poista
 2. Oi että, Muumit piilosilla PC-peli! Rakastin sitä pienenä :D Harmikseni peli ei kylläkään ollut oma, vaan sukulaisilta lainassa. Mitenköhän sitä pääsisi vielä pelaamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli vallan mainio peli :D Luulen, että vanhempani ovat omani myyneet.. jos ei ja joskus jos pääsen siihen käsiksi en varmasti epäröisi kokeilla sitä vanhojen aikojen kunniaksi ;D

   Poista
 3. Hauskaa!

  Kokeile ihmeessä Kuka lohduttaisi Nyytiä -kirjaa! Se on ikisuosikki. Pidän myös aivan valtavasti Muumipappa ja meri -kirjasta.

  Unohdin aivan nuo astiat omasta kirjoituksestani! Hyvä pointti - monessa kodissa hörpitään aamukahvia Muumi-mukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ehdotuksistasi! Pistän ne mieleeni ja kyllä, minäkin yleensä nautin juurikin aamukahvit Muumi mukeista ;D

   Poista
 4. Näkymätön lapsi!!!!! ;) Oma suosikki noista kirjoista.

  Hahaa, kirjaston lastenosaston koneella oli joskus noita Muumi -pelejä. Pienenä oli aina ihan pakko pelata jokin Pikku Myyn huonekaluhyppelyjutska läpi... ;) Mutta nykyään lastenosaston kone on nuortenosaston kone, eikä sillä saa pelata. Olin lapsi oikeaan aikaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset myös sinulle ehdotuksesta! Ja sinäpä sen sanoit ja nyt kun sen sanoit, aloin muistella monia muitakin, pelejä, leluja, piirrettyjä, joita ei enää tehdä, nähdä tai niistä on sitten tehty modernimpia, mutta ne eivät omasta mielestäni vedä vertoja alkuperäisille ;D

   Poista

Lähetä kommentti