Marie Lu: Legend

What was once the western United States is now home to the Republic, a nation perpetually at war with its neighbors. Born into an elite family in one of the Republic's wealthiest districts, fifteen-year-old June is a prodigy being groomed for success in the Republic's highest military circles. Born into the slums, fifteen-year-old Day is the country's most wanted criminal. But his motives may not be as malicious as they seem.

From very different worlds, June and Day have no reason to cross paths - until the day June's brother, Metias, is murdered and Day becomes the prime suspect. Caught in the ultimate game of cat and mouse, Day is in a race for his family's survival, while June seeks to avenge Metias's death. But in a shocking turn of events, the two uncover the truth of what has really brought them together, and the sinister lengths their country will go to keep its secrets. 


Aluksi täytyy tunnustaa, ettei dystopia ollut minulle kovin tuttu juttu, tai oikeastaan kyseinen käsite ei ole vain ilmaantunut eteeni tai voi olla etten ole edes kiinnittänyt siihen niin huomiota, vaikka olen lukenut ja katsonutkin muutamia dystopia aiheisia teoksia. Dystopia kirjoja olen lukenut Ally Condielta, ensimmäisen osan Tarkoitettu -trilogiasta (Tarkoitettu) sekä Veronica Rossilta kaksi osaa Paljaan taivaan alla -trilogiasta (Paljaan taivaan alla ja Halki ikiyön). 

Huomasin Marie Lun Legendin (joka on samannimisen sarjan ensimmäinen osa) ensimmäistä kertaa Nina Marin blogissa ja kiinnostukseni alkoi silloin tehdä heräämistään. Luin myös Kirjaneidon arvion kirjasta sekä lukuisia muita mielipiteitä Goodreadsista. Siitä lähtien myös dystopia alkoi käsitteenä tulla minulle tutummaksi. Myöhemmin huomasin, että monet muutkin dystopia -kirjat ovat saaneet hyvää palautetta lukijoilta ja ne tekivät minut niin uteliaaksi, että pakkohan minun oli syventyä aiheeseen paremmin ja lisätä lukulistalleni muutamia genren teoksia. Yksi niistä oli Legend, jonka huomasin sattuman kautta kirjastossa enkä epäröinyt ottaa sitä mukaani.

Koska olin lukenut niin monta hyvää arvostelua kirjasta, olin innoissani kuin myös peloissani tulevasta lukukokemuksesta. Pitäisinkö minä siitä? Tämä oli kysymys, joka pakostakin pyöri mielessäni, kun tutkailin kirjan kansia ja muistelin kuinka kirja oli miellyttänyt muita lukijoita. Kaikki oli niin positiivista ja takakannen napakka tekstikin vakuutti (kyseessä ei ole sama teksti kuin yllä oleva), että pettymyksen mahdollisuus tuntui silloin niin suurelta. En oikein osaa sanoa miksi tunsin näin. Ehkä koska halusin itsekin pitää siitä. Hätistelin pelkoni kuitenkin sivuun ja lähdin ottamaan selvää mitä tuleman piti. 

Vauraassa perheessä syntynyt 15-vuotias June Iparis tunnetaan sotilaallisena ihmelapsena, sillä hän suoritui jokaiselle lapselle järjestettävästä kokeesta (Trial) täydellisesti ja on valmennettavana tasavallan (The Republic) korkeimmissa piireissä. Vuosia sitten Junen vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa ja nyt June asuu yhdessä veljensä Metiaksen kanssa ja koiransa Ollien kanssa. Kuitenkin June kokee raskauttavan menetyksen, kun Metias saa surmansa sairaalaan tehdyn murron aikana, josta syytetään maan halutuinta rikollista, Dayta.

Day on 15-vuotias poika, joka on puolestaan syntynyt köyhässä perheessä ja kamppaillut eloonjäämisestä ja perheensä hyvinvoinnista, etenkin kun tappava kulkutauti pistää tasavallan sotilaat koputtelemaan ihmisten oviin ja pahimmassa tapauksessa merkkaamaan sen X -merkillä. Oikeutta hakien, June lähtee Dayn perään, mutta jahtinsa aikana hän huomaa, ettei Day olekaan se keneksi kaikki ovat hänet leimanneet ja Junen tehtävä tekee radikaalin suunnanmuutoksen, kun järisyttävät totuudet paljastuvat hyvinkin läheltä.

Huh. Ja vielä kerran huh. Legendin luettuani huokaisin helpotuksesta, koska minä suureksi ilokseni pidin lukemastani. Mukaan mahtui yllätyksiä (surullisiakin) enemmän kuin yksi ja tarina kulki hyvin sujuvasti eteenpäin. Päähenkilöt olivat yllättävänkin miellyttäviä, vaikka usein teini-ikäiset henkilöhahmot ovat olleet melkoisen heikkoja omasta mielestäni. June ja Day eivät herättäneet kertaakaan negatiivisia tunteita, June oli mielestäni näpsäkkä ja lahjakas tyttö ja Day sai kaikki myötätuntoni tämän perheen kauhean kohtalon takia. Luulen myös, että tulen pitämään enemmän Kaedesta, mikäli hän ilmaantuu jatko-osissa.

Legend tarjosi romantiikkaa ripauksen verran pinnalla ja vaikka pidänkin romantiikasta, minusta oli kuitenkin oikea ratkaisu pitää romantiikka suurimmaksi pois kuvioista. Hurjapäinen rakastuminen ja sen julistaminen olisi ollut outoa, ottaen huomioon mitä kaikkea kirjassa tapahtui ja minusta koko paketti toimi toiminnalla ja jännittävillä hetkillä. Sitä paitsi Legend oli vasta ensimmäinen osa trilogiasta, joten romantiikalle on hyvin paljon tilaa jatko-osissa.

Muistellen Nina Marin ja Kirjaneidon arviota, en voinut itsekään olla ihmettelemättä tätä Yhdysvaltojen tilannetta. Tosiaan, Legendissä Yhdysvallat on jakautunut kahtia ja läntinen puoli tunnetaan tasavaltana (kertaalleen, The Republic) ja vastakkainen puoli puolestaan siirtomaana (The Colonies) ja puolet ovat jostain syystä ajautuneet sotaan. Miksi? Selitystä ei Legend tarjonnut. Kuitenkaan kiihtyä ei tarvitse ja kuten Kirjaneitokin omassa arviossaan rauhoitteli, ehkä selitys löytyy jatko-osista. Heitin kuitenkin omat arvaukseni siihen liittyen ja katsotaan miten käy.

Junen ja Dayn seikkailut jatkuvat Legend -sarjan toisessa osassa Progidyssa ja tarina päättyy kolmannessa osassa Championissa. Marie Lu on myös julkaissut lyhyt pituisen teoksen nimeltään Life Before Legend ja nimen mukaisesti se kertoo ajasta ennen Legendiä.

Legendin elokuvaoikeudet on myyty CBS Filmsille, jonka tuottamisen hoitavat Wyck Godfrey sekä Marty Bowen (mm. Twilight). Ohjaajana toimii Jonathan Levine (tunnetaan 50/50 -elokuvan ohjaajana) ja käsikirjoittajiksi valittiin Andrew Barrer ja Gabe Ferrari. Kuitenkin projekti on vasta kehittelyvaiheessa, ei siis ole varmaa pääsekö projekti ottamaan seuraavan askeleen. Tämäpä vasta mielenkiintoista. Näkisin mielelläni elokuvaversion ja luulen, että tästä voisi tulla hyvä kilpailija Nälkäpeli -elokuville ja mahdollisesti myös Divergent -elokuville. Saa nähdä!

★ ★ ★½
Sivuja: 295
Kustantaja: Penguin Books (2013)
(Ensimmäinen painos julkaistu 2011)
Ei ole suomennettu

Kommentit

 1. Hienoa että luit tämän! Pidän niin todella pidän tästä trilogiasta ja Prodigy kantaa edelleen suosikkiani titteliä koko triosta :D Huoli pois, tuo Legendin historian ja selitysten puute korvataan jatko-osissa erittäin hyvin ;) Tartuhan Prodigyyn mahdollisimman pian, sillä siinä on muuten toiminnan-, korruption- ja jännityksentäytteinen jatko-osa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Progidy ja Champion hyppäsivät suoraan lukulistalleni ja varmasti aion ne lukea lähi päivinä ;) Ja minulla olikin kutina, että sarja paranee toisessa sekä kolmannessa osassa ja siksi odottelenkin tulevia lukukokemuksia todella paljon :D

   Poista
 2. Ai tästäkin suunnitellaan leffaa? Saa nähdä kuinka käy. :) Kivaa, että sinäkin pidit Legendista, tuota historian puutosta paikataan jo Prodigyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että aukot täyttyvät jo toisessa osassa :) Ja tosiaan, elokuvan tekemiselle on annettu mahdollisuus, katsotaan miten käy. Täytyy olla silmät ja korvat tarkkana asian suhteen ;)

   Poista

Lähetä kommentti