Linda Howard: Yön sylissä

Leskeksi jäänyt Cate Nightingale pitää majataloa pikkukaupungissa Idahon vuoristoseudulla. Kaksospoikiensa ohella hänen elämänsä täyttää työ satunnaisine asiakkaineen sekä korjausmies Calvin Harris, jolle tuntuu vanhassa rakennuksessa riittävän jatkuvasti tehtävää. Eräänä aamuna yksi majatalon asukkaista katoaa. Muutaman päivän kuluttua aseistetut miehet saapuvat kyselemään hänen tavaroitaan. Uhkaava tilanne raukeaa, kun Caten ujoksi luulema, mutta selvästikin tiukoissa paikoissa toimimaan tottunut Calvin karkottaa häiritsijät tiehensä. Painajainen on kuitenkin vasta alussa, ja hetken kuluttua se iskee täysillä koko yhteisöön. Paikkakuntalaiset eristetään muusta maailmasta, ja he jäävät palkkatappajien panttivangeiksi vailla sähköä, lämmitystä ja puhelinyhteyksiä. Catella ja Calvinilla ei ole vaihtoehtoja - nuorina ja kyvykkäinä heidän on ryhdyttävä taistelemaan piirittäjiä vastaan niin päivänvalossa kuin yön sylissäkin.

Tässä eräänä päivänä, koska vapaa-aikaa oli mielin määrin (enkä ollut ajanviettoni suhteen kovin kekseliäällä tuulella) mieleni teki lukea jotain hömppää viihdettä ja tiesin heti kenen kirjailijan tuotanto soveltuisi siihen hyvin. Kuka muu muka kuin Linda Howard pyöri mielessäni ja Yön sylissä oli ainut Howardin teoksista, jonka olen lukenut vain kerran, joten se oli mainio valinta sille päivälle.

Yön sylissä on hieman erilaisempi kuin muut lukemani Howardin kirjat. Intohimoisen romantiikan osuus tässä oli paljon vähäisempi ja tarinan kerronta ei ollut niin huumoripohjainen kuin yleensä. Hahmotkaan eivät olleet tyypillisiä: naispäähenkilö Cate Nightingale ei ollut rääväsuinen, temperamenttinen kaunotar, vaan miehensä menettänyt ja kahden suloisen pikku pojan äiti eikä miespäähenkilö Calvin Harris ollut komea ja täysin  itsevarma poliisi vaan kiltti, kärsivällinen ja ujolta vaikuttava, mutta silti toimintavalmis mies.

Tarinaa kerrottiin useamman henkilön näkökulmasta ja osan saivat Caten ja Calvinin lisäksi toinen Idahon asukas sekä tarinan 'pahikset', joiden motiivit heille annettua tehtävää kohtaan erosivat toisistaan tuoden pientä jännitettä lisää kuvioihin. Caten hupsut pojat Tanner ja Tucker olivat erittäin herttaisia lapsia heidän viattomien tempauksiensa kanssa enkä olisi itse pystynyt näissä tapauksissa pitämään kasvojani perus lukemilla niin kuin Cate ja hänen äitinsä Sheila pystyivät.

En ole aivan varma, miksi Yön sylissä oli juuri se teos, jonka olen lukenut vain kerran. Ehkä silloin se ei vain kolahtanut minulle tai odotukseni olivat toisenlaiset, mutta nyt voin sanoa, että tämä oli lukemisen arvoinen ja virkistävä teos, jos ajatellaan vain Howardin kirjoja. Yön sylissä -kirjan luki kahdessa illassa ja jälleen Howard on kehitellyt toimivaa viihdettä, vaikka tämä ei tarjonnutkaan niin suuria elämyksiä. Toisaalta, en ole sellaista tältä kirjalta tai muiltakaan Linda Howardin kirjoilta toivonutkaan. Jos pidät Howardin kirjoista, älä epäile ja jätä tätä lukematta, mikäli olet niin tehnyt, sillä (Romantic Timesin sanoja lainaten) kirjailija nousee aivan uudelle tasolle vangitsevalla panttivankidraamallaan.

Sivuja: 390
Suomentaja: Aila Herronen 
Kustantaja: WSOY (2008)
Alkuperäinen teos: Cover of Night (2006)

Kommentit