Linda Howard: Täydellinen mies

Jaine Bright ja hänen kolme ystäväänsä tapaavat kokoontua grillibaarissa viinilasillisen ja tyttöjen juttujen merkeissä. Eräänä iltana he ryhtyvät miettimään, minkälainen olisi täydellinen mies. Rikas? Komea? Hyvä sängyssä?

Naiset innostuvat laatimaan listan, josta tulee paitsi leikkimielinen myös melko rohkea. Sisäpiirin vitsiksi tarkoitettu lista päätyy kuitenkin julkisuuteen, ensin heidän työpaikallaan, sitten sanomalehdessä ja televisiossa. Lista on pieni sensaatio ja toimittajan alkavat pommittaa naisia juttupyynnöillä. Jainella ja ystävillä on ensikauhistuksen jälkeen hauskaa, mutta ilo loppuu lyhyeen, kun yksi heistä murhataan raa’asti. Jaine ryhtyy selvittämään juttua naapurissa asuvan hyvännäköisen poliisin kanssa, mutta aikaa ei ole paljon. Loukkaavasta listasta raivostunut tappaja on muidenkin naisten jäljillä.

Linda Howard on lajissaan yksi parhaimmista. Täydellinen mies (eng. Mr. Perfect) ei ollut ensimmäisiä Howardin kirjoja, joita luin, mutta ei siinä kauaa mennyt kun löysin ja hain kyseisen kirjan luettavaksi hullaannuttuani Howardin huolettomaan tarinankerrontaan, hulvattomiin henkilöihin sekä jännittäviin murhamysteereihin.  

Niin kuin muutkin Howardin kirjat, Täydellinen mies sopi mainiosti iltalukemiseksi, jolloin vakavuudelle ei ole tarvetta ollenkaan. Silmäni vuosivat kuin hana ja tuntui kuin minulla olisi pienet iltavillit, kun luin, ei, hotkin kirjan sivut toinen toisensa jälkeen. Tämän hotki yhdessä illassa helposti, toisellakin kerralla. Lainaan seuraavaksi kohdan kirjasta (vähän pitkähkön), joka sai minut hekottamaan aivan liikaa, mikä oli osittain pienen väsymyksen syytä.

   Samin kulmakarvat ponnahtivat ylöspäin. »Että mitä?» hän kysyi entistä äkäisempänä.
   »Minulla on kuukautiset. Menstruaatio. Olet ehkä kuullut siitä. Se tarkoittaa -»
   »Minulla on kaksi sisarta. Taidan tietää himpun verran kuukautisista. Sen ainakin tiedän, että munasolu on hedelmöityskykyinen suurin piirtein kierron puolessa välissä, ei loppupuolella!»
   Perhana. Jaine mutristi suutaan.  »Hyvä on, valehtelin. On aina marginaalisesti mahdollista, että ajoitus pettää, enkä ollut valmis ottamaan riskiä, onko selvä?»
   Ei näköjään ollut. »Sinä torjuit minut», Sam voihki sulkien silmänsä kuin äkillisessä tuskassa. »Minä meinasin kuolla ja sinä torjuit minut.»
   »Saat sen kuulostamaan maanpetokselta.»
   Sam avasi silmänsä ja mulkoili Jainea. »Entä nyt sitten?»
   Sam oli suunnilleen yhtä romanttinen kuin kivipaasi, Jaine tuumi, joten miksi hän oli niin kiihottunut? »Sinun käsityksesi esileikistä on luultavasti: 'Oletko hereillä?'»
   »Entä nyt sitten?»
   »Ei.»
   »Jessus!» Sam nojasi tuolinsa selkään ja sulki taas silmänsä. »Mikä tässä hetkessä on vikana?»
   »Minähän sanoin, että minulla on kuukautiset.»
   »Niin?»
   »Niin... ei.»
   »Miksei?
   »Koska en halua!» Jaine huusi. »Älä nyt viitsi!»
   Sam huokaisi. »Jassoo. Niitä premenstruaalisia juttuja vissiin.»
   »Niitä on ennen kuukautisia, tollo.»
   »Niinhän sinä sanot. Kysy keneltä tahansa mieheltä, niin kuulet muuta.»
   »Miehet ovatkin asiantuntijoita», Jaine nälvi.
   »Kultamuru, ainoat premenstruaalisten juttujen asiantuntijat ovat nimenomaan miehet. Sen takia miehet ovatkin niin hyviä sodankävijöitä. Ovat oppineet kotonaan pakenemisen ja väistelyn taidon.»
   Jainen teki mieli heittää Samia paistinpannulla, mutta BooBoo oli tulilinjalla, ja ensin hänen olisi tietenkin pitänyt etsiä paistinpannu.
   Sam virnuili Jainen ilmeelle. »Tiedätkö, miksi niillä vaivoilla on sellainen nimi?»
   »Uskallakin», Jaine uhitteli. »Vain naiset saavat laskea leikkiä siitä aiheesta.»
   »Siksi, että hullun lehmän tauti oli jo varattu.»
   Anti olla paistinpannu. Jaine etsiskeli veistä.
Ai että, miehen ja naisen logiikan ja ajatusmaailman kohtaaminen, aina niin hupaisaa. Samankaltaisia (kinastelu) kohtauksia löytyi useita eikä nauru pysynyt poissa. Tällainen huumori viihdyttää aina, ainakin minua. (Ja tosiaan, BooBoo on kissa, joka on Jainella hoidossa) Täydellinen mies on omasta mielestäni yksi parhaimmista kirjailijan tuotoksista ja kokonaisuudellaan ansaitsee minulta hyvät pisteet. Ulkomaillakin kirja on menestynyt hyvin.

Neljän naisen tekemä Lista oli hyvä tapa saada aikaan huumoria, romantiikka sekä jännitystä. Jännityksen suhteen kirja toi mukanaan muutamia yllätyksiäkin ja sekös se minua sitten ilahduttikin. Tällä kertaa epäiltyä ei ollutkaan niin helppo arvata, mikä tämän kaltaisten kirjojen kanssa yleensä on yleistä. Romantiikkan nälän kirja tyydytti takuulla, vaikka eihän se sellaista herkkää ja tunteikasta kosiskelua ollutkaan. Pikemminkin suoraa, intohimoista ja paikoin hupaisaa, niin kun aiemmassa kirjan katkelmassa nähtiin.

Hahmot olivat tyypillisiä Howardin tuotosta: mies toimi miehekkäänä ja hurmaavana poliisina, vaikka alussa siihen ei olisi aivan heti uskonut. Nainen oli vahva ja hieman ärhäkkä suustaan, jonka hän itsekin tiedosti.

Täydellinen mies on yksi vanhimmista Howardin tuotoksista ja siksi minun oli hyvin vaikea löytää kirjaa muualta kuin kirjastoista. Kuitenkin eräästä pienestä liikeestä, jossa myytiin kirjoja, musiikkia sekä elokuvia, kyseinen kirja löytyi ja hintakin oli hyvin alhainen, joten miettimättä toiste, otin tietysti kirjan itselleni. Kun haluan seuraavan kerran heittää aivot täysin narikkaan, Täydellinen mies on siihen erinomainen keino.

★ ★ ★ ★
Sivuja: 388
Suomentanut: Marja Helanen-Ahtola
Kustantaja: WSOY (2004)
Alkuperäinen teos: Mr. Perfect (2000)

Kommentit