J.K. Rowling: Paikka vapaana

Kun Barry Fairweather kuolee odottamattomasti hieman yli 30-vuotiaana, pieni englantilainen Pagfordin kaupunki on shokissa. Pagford näyttää todelliselta englantilaiselta idylliltä mukulakivisine toreineen ja vanhoine kirkkoineen, mutta kauniin fasadin takana on sota käynnissä. Rikkaat ja köyhät sotivat keskenään, nuoriso käy sotaa vanhempiaan vastaan, vaimot sotivat miestensä ja opettajat oppilaidensa kanssa... Pagford ei ole lainkaan sellainen miltä se päällisin puolin näyttää. Barryltä tyhjäksi jäänyt paikka seurakuntaneuvostossa käynnistää rajuimman taistelun mitä kaupungissa on ikinä koettu. Kuka voittaa vaalit, joita värittävät intohimo, kaksinaamaisuus ja odottamattomat paljastukset?

Ajatukset eivät ole jostain syystä kulkeneet kovin selkeästi viime päivinä, joten kesti vähän aikaa saada (tästä kirjasta) ne kokoon ja kirjoittaa niistä vähänkään selkeä kokonaisuus jaettavaksi. On ollut niin paljon mielenkiintoisia juttuja viimeisten päivien aikana enkä ole pystynyt keskittymään yhteen asiaan vaan riennän asiasta toiseen kuin mikäkin maantiekiitäjä. Sen pidemmittä alku-puheitta tässä olisi vähän heränneitä ajatuksiani.

J.K. Rowlingista tuli oikopäätä yksi suosikkikirjailijoistani, kun tutustuin hänen luomaan ja kaikkien rakastamaan Harry Potter -sarjaan. Kun tämä ilmiömäinen kirjasarja sai päätöksensä vuonna 2007, hänen seuraavaa teostaan odotettiin varmasti kuin kuuta nousevaa ja itsekin tarkkailin vähän väliä, että mitä hän keksii seuraavaksi. Paikka vapaana (engl. The Casual Vacansy) ilmestyi vuonna 2012 ja se nousi heti myyntilistojen kärkeen, mutta uskon että moni muukin minun lisäksi yllättyi siitä, mitä oli luvassa.

Paikka vapaana on aikuisille suunnattu romaani ja tyyliltään huomattavasti erilaisempi kuin Harry Potter. Kirja seuraa Pagford nimisen pikku kaupungin ihmisiä eikä tarinalla ollut oikeastaan pää- ja sivuhenkilöitä. Kaikki, niin nuoret kuin vanhatkin, saivat tasapuoleisesti jakaa ja/tai kuulla juoruja ja joko iloita tai kärsiä niistä. Väkivalta, seksuaalisuus ja politiikka kulkivat mukana tiiviisti ja suru ja viha tekivät tunnelmasta välillä ahdistavankin surumielisen. Toiset olivat katkeria ja kateellisia, kun toiset puolestaan kärsivät vakavemmista asioista. Kaikkia kuitenkin yhdisti edesmennyt Barry Fairweather.

Huomasin kiinnostuvani erityisesti henkilöiden ajatusmaailmoista mitä pidemmälle luin ja Paikka vapaana antoi minulle erilaisen ja positiivisesti yllättävänkin lukukokemuksen. Minun pitäisi astua useammin ulos mukavuusalueeltani, eli suurimmaksi osaksi viihdekirjallisuuden parista, sillä jos en sitä tee, ohitan varmasti useita upeita lukukokemuksia.

J.K. Rowling on osoittanut Harry Potter -kirjasarjansa kautta, kuinka erinomainen tarinankertoja hän on, mutta Paikka vapaana todisti, että hän osaa kirjoittaa muutakin kuin nuorten fantasiaa. Paikka vapaana oli rohkea, koskettava ja realistinen kuvaus ja kertomus perheistä, sinkuista, lapsista ja aikuisista ja loppua kohden aloin pitämään henkilöistä, joita en voinut aluksi sietää ja päinvastoin.

Kirja aloitti myös ensimmäisen haasteeni ja muut kyseisen haasteen kirjat löydät alla olevasta linkistä.

Paikka vapaana -kirjasta on tekeillä televisiosarja, joka on tarkoitus esittää tänä vuonna ja Rowling itse aikoo osallistua sarjan tekemiseen. No ei televisiosovitus yllätys ole, sillä onhan kirja myynyt kansainvälisesti huikeasti. En tiedä aionko kyseistä TV-sarjaa katsoa, mutta aion kuitenkin seurata tiedotuksia ja katsoa miltä se tulisi näyttämään.

★ ★ ★
Haastekirja (1/27)
Sivuja: 543
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
Kustantaja: Otava (2012)
Alkuperäinen teos: The Casual Vacancy (2012)

Kommentit

 1. Mukava että pidit ;) Olen lukenut tästä aika paljon pettyneitä arvosteluja, mutta itse pidin oikeasti. Toki HP on lähempänä sydäntä, mutta mukava taidonnäyte tämäkin on. =)

  Vähän tuli pari rajumpaa kohtaa puun takaa, lopussa kaatui pari hyvää hahmoa, mutta siltikin jäi positiiviset fiilikset. Varmaan luen joskus uusiksi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös huomannut, että Paikka vapaana on saanut rajuakin kritiikkiä eikä kirja nyt omiin suosikkeihinikaan yllä, mutta en pettynyt tähän lainkaan :) Pidin sitä virkistävänä ja minäkin voisin tehdä uusintakierroksen joku päivä ;)

   Poista
 2. Minulla on Paikka vapaana lukulistalla. Pitäisi ehdottomasti saada luetuksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, tosiaan ei yhtään hullumpi kirja! :)

   Poista

Lähetä kommentti