Diana Gabaldon: Sudenkorento

Muukalaisen aloittama upea historiallinen rakkaustarina jatkuu. Claire Randall palaa Invernessiin oltuaan poissa runsaat kaksikymmentä vuotta. Matkaseurana Clairella on tyttärensä Brianna, hehkeä punatukka, joka saa miesten päät kääntymään.St. Kildan kirkkomaalla Claire näkee odottamatta yli kaksisataa vuotta vanhan hautakiven, jossa on hänen skottirakastajansa nimi. Muistot hurjasta seikkailusta 1700-luvun Skotlannissa nousevat Clairen mieleen.

Kun Muukalainen (engl. Outlander) tuli luettua, olin niin innoissani, etten pysynyt paikoillaan. Halusin päästä käsiksi heti seuraavaan osaan, mutta ensinnäkin kirjastot olivat jo kiinni, koska oli jo myöhäinen ilta ja minulla oli muutenkin muita kirjaston kirjoja lukematta. Hillitsin itseni ja luin loputkin lainaamani kirjat loppuun ja suorastaan juoksin hakemaan Matkantekijä -sarjan toista osaa, Sudenkorentoa (engl. Dragonfly in Amber).

Kirja alkoi mielenkiintoisesti, koska tällaista alkua en osannut odottaa (muistellen miten Muukalainen loppui). Yli kaksikymmentä vuotta on siis kulunut ja kuluneiden vuosien aikana hän on asunut Amerikassa yhdessä miehensä Frank Randallin ja tyttärensä Briannan kanssa. Nyt Claire ja aikuiseksi kasvanut Brianna matkaavat Skotlannin Invernessiin, mistä Clairen seikkailu alkoi ja syy matkaan on Clairelle hyvin tärkeä.

Välikommenttina tähän, että paloin halusta tietää mitä ihmettä oli oikein tapahtunut sekä Clarelle että Jamielle ja missä oli Frank Randall (vastaus viimeiseen kohtaan tuli kuitenkin hetkessä). Olin aluksi varma, että tiivistelmä johdatteli minua harhaan kertoen, että Jamie on kuollut ja taitavasti Diana Gabaldon herätteli (ainakin minulle) pahoja aavistuksia ihanan Jamie Fraserin kohtalosta.

Claire on siis palannut takaisin ja hän etsii tietoa skottirakastajastaan Jamiesta. Apua hän saa Rogerilta, jonka hän tapasi ennen kuin siirtyi ajassa taaksepäin ja joka on nyt kasvanut aikuiseksi. Claire sinnittelee tunteidensa kanssa, kun hän löytää Rogerin kanssa murheellisia tietoja. Oli piinaavaa lukea melkein sata sivua, joissa keskityttiin tarinan nykyaikaan, eli vuoteen 1968 eikä Jamiesta kohtalo näyttänyt hyvältä. Clairen mieltä painaa myös totuus Briannan isästä, jonka hänen on Briannalle kerrottava. Sitten viimein hypätään ajassa taaksepäin, 1700-luvun Skotlantiin ja tarina jatkuu siitä, mihin ensimmäinen osa Muukalainen jäi.

Muukalaisessa rakastin sitä, miten Skotlanti tuli esille ihanasti historiallisessa mielessä ja koko maasta mieleeni painautui kaunis kuva. Sama lumouden tunne pysyi Sudenkorentoa lukiessa ja yksityiskohtaiset kuvailut maisemista ja linnoista tekivät lukukokemuksesta jälleen maittavan. Oli myös jännää päästä oppimaan lisää vanhan lääketieteen saloja, kun Claire tekee parantajan töitä Ranskassa. Missään vaiheessa kirja ei ollut tylsä, vaikka tarina kulki rauhallisesti eteenpäin. Lukukokemuksesta tuli siten myös opettavainen niin lääketieteen kuin historian kannalta.

Rauhallisuus ei kuitenkaan ollut jatkuvaa, sillä jännitystä toi erityisesti tapaus, jota en olisi uskonut tapahtuvan, mikä oli myös omasta mielestäni yksi kirjan hurjimmista juonenkäänteistä. Tämän tapahtuman kautta, Clairen ja Jamien suhde laskee alamäkeä, mutta se ei ollut tietenkään tämän vahvan rakkaustarinan loppu, koska he kaksi ovat luotuja toisilleen. Sarjan ensimmäinen osa Muukalainen sai minut rakastamaan Clairea ja Jamieta  ja Sudenkorento vain vahvisti mielipidettäni heistä. Heidän rakkaustarina on yksi koskettavimmista ja parhaimmista, joihin olen ikinä törmännyt.

Diana Gabaldon osoitti jälleen kuinka upeaa hänen tarinankerrontansa on. Tarina vetäisi minut heti maailmaansa mukaan ja herätti tunteita laidasta laitaan. Alun herättämiin kysymyksiin vastattiin loppua kohden, mutta ei kaikkiin, sillä kysymyksiä jäi ilmaan ja vastaukset saadaan varmasti sarjan kolmannessa osassa, Matkantekijässä (engl. Voyager). Siitä on jo aikaa, kun luin Sudenkorennon, mutta muistellessani nyt kirjan tapahtumia ja erityisesti kirjan henkeäsalpaavaa loppua, haluan aloittaa seuraavan osan mahdollisimman pian.

★ ★ ★ ★
Sivuja: 763
Suomentanut: Anuirmeli Sallamo-Lavi
Kustantaja: Gummerus (2005)
Alkuperäinen teos: Dragonfly in Amber (1992)

Kommentit