Deborah Harkness: Lumottu

Jotakin oli juuri tapahtunut. Jotakin maagista.
Ei se mitään ole, minä ajattelin ja marssin päättäväisesti ulos kirjastosta.

Oletko ihan varma? kuiskasi pitkään torjuttu ääni.


Diana Bishop on nuori historiantutkija ja tunnetun noitasuvun jälkeläinen. Sukuun kohdistuneiden vainojen vuoksi hän tutkii alkemiaa puhtaasti tieteen keinoin, mutta joutuu pyörtämään päätöksensä löytäessään salaperäisen kadonneeksi luullun käsikirjoituksen.

Dianan lisäksi valtaväestöön sulautuu laaja olentojen eli noitien, demonien ja vampyyrien joukko, joita maaginen kirja vetää puoleensa. Vahvoin loitsuin suojattu käsikirjoitus kätkee arvokasta tietoa kaikkien luotujen syntyperästä ja jopa kuolemattomuuden salaisuuden…

Asia kiinnostaa myös perinnöllisyystieteilijä Matthew Clairmontia, joka siviiliammattinsa lisäksi on 1500-vuotias vampyyri ja intohimoinen darwinisti. Yhdessä he tempautuvat aikarajat ylittävään seikkailuun, joka vie vainoajiaan pakenevan parin aina Ranskasta Yhdysvaltoihin ja menneisyyden Englantiin. Dianan ja Matthewin välistä kiellettyä vetovoimaa ei väkevinkään magia pysty tukahduttamaan, mutta ovatko sen seuraukset niin tuhoisia kuin raivostuneet olennot uskovat?

Tämä vuosi on tuonut minulle sylin täydeltä kirjoja luettavaksi ja niin on luettujen kirjojen lista kasvanut huimasti. Tämän vuoden alussa listalleni pääsi Deborah Harknessin Lumottu (engl. A Discovery of Witches), All Souls -trilogian ensimmäinen osa. Eräs sukulaiseni oli parhaillaan lukemassa vielä silloin minulle tuntematonta kirjaa ja uteliaisuudesta katsoin sitä lähemmin, kun huomasin sen hänen pöydällään. Nimi Lumottu kertoi kertoi heti ensimmäisenä minulle, että kyseessä olisi fantasiakirja ja kansikuvan kanssa mietin heti noitia. Sain kuitenkin huomata tiivistelmän kautta, että kyse oli myös vampyyreista ja demoneista.

Pelkästään vampyyreja sekä vampyyrien, ihmisusien, ja noitien yhdistelmää on myös käytetty jo liiankin paljon ja on siksi jo varsin kulunut aihe. Tässäkin vampyyrien lisäksi on otettu mukaan noidat ja demonit eikä kirja sen takia innostanut aluksi niin paljon. Kuitenkin maininta seikkailusta ja tiivistelmässä kolmannen kappaleen alku '1500-vuotias vampyyri ja intohimoinen darwinisti'  kertoi, että saisin ehkä sittenkin kokea jotain erilaista. Lisäsin kirjan lukulistalleni eikä kestänyt kuin muutama päivä kun lähdin tämä kirja kainalossa ulos kirjastosta.

Vaikka Lumottu ei sivumäärältään ole yksi pisimmistä kirjoista, joita olen lukenut, sen sisältö oli kuitenkin yksi laajimmista. Kirjailijan uskomaton asiantuntemus viineistä, alkemiasta ja historiasta tuli hyvin selkeästi esille ja yhdessä ne tekivät tarinasta rikkaan. Ja se, miten hän käytti sitä hyväkseen tarinan kerronnassa oli mielestäni tyylikästä. Valehtelisin jos väittäisin, ettei teksti ollut raskasta luettavaa. Sitä se oli, etenkin historian osalta, jolla oli myös niin iso rooli tarinassa, mutta kirjailijan tarkka kuvaus teki siitä kiehtovaa. Yllätyin itsekin kuinka halukas olin sitä lukemaan, kun historia ei millään osannut kiinnostaa koulussa.

Dianan perheen henkiin heräävä ja mystinen kotitalo Amerikassa ihastutti paljon ja siellä asustavat haamut olivat hauska lisä. Romantiikkaa ei ollut paljon ja vaikka yleensä se harmittaakin, tällä kertaa sitä asiaa ei tarvinnut minun paljon harmitella, koska sen tilalla oli paljon mielenkiintoista luettavaa. Jospa romantiika roihuaa enemmän Dianan ja Matthewin välillä sarjan toisessa osassa, Shadow of Night.

Yllätyin, kun lopussa vastaan tuli tarinan suomalainen pahanoita Satu Järvinen. Pysähdyin kohtaan, jossa nimi tuli ensimmäisen kerran ilmi ja ilahduin jotenkin railakkaasti, vaikka eihän se nyt sinänsä niin iso juttu ole. Monille kyseinen henkilö on herättänyt kysymyksiä ja kirjailija on vastannut kotisivuillaan 'Frequently Asked Questions' -osiossa niistä ainakin yhteen:
Q. What made you decide to make Satu a Finn?

A. Members of my family and close circle of friends are Finnish. Besides, Satu means ‘fairytale.’ Who could resist naming a witch ‘Fairytale’?
Lumottu oli minulle iloinen yllätys ja Deborah Harkness on onnistunut tekemään vampyyreista ja noidista jälleen kiehtovia. Lumottu ansaitsi ehdottomasti paikan ei kovin pitkältä suosikkilistaltani ja odotan innolla jatko-osaa. Olen yrittänyt etsiä tietoja jatko-osan mahdollisesta suomennoksesta, mutta onnistumatta. Shadow of Night löytyy kyllä kirjakaupoista ja kirjastoista englanninkielisenä, mutta mielellään lukisin sen suomeksi. Kauaa en kuitenkaan jaksa odottaa.

Asioita jäi avoimeksi ja kirja loppui raastavaan kohtaan enkä malta odottaa millaisia vastauksia ja jännittäviä tilanteita menneisyys tuo tullessaan (Ymmärrätte, jos olette lukeneet kirjan tai jos osaatte päätellä, mistä on oikein kyse). Suosittelen!
★ ★ ★ ★ 
Sivuja: 644
Suomentanut: Helene Bütsow
WSOY (2012)
Alkuperäinen teos: A Discovery of Witches (2010)

Kommentit

 1. Minullakin on useaan otteeseen käväissyt mielessä tämän lukeminen, mutta jotenkin se on vain aina jäänyt. Arvostelusi sai minut kuitenkin innostumaan tästä, joten ehkäpä jonakin päivänä... ;D Ja on aina hauskaa törmätä mihin tahansa Suomi-viittaukseen ulkomaalaisessa kirjassa. :)

  VastaaPoista
 2. Minullakin teos on ollut jo pitkään lukulistalla, varmaan siitä asti, kun suomennos ilmestyi. Opiskelukiireiltäni en ole tätä vielä ehtinyt lukmeaan, mutta muistaakseni tämä löytyy lukupinostani (jota olen laiminlyönyt seminaaritöiden takia rankalla kädellä). Hauska kuulla, että tämä onyllättävä teos, minulla ei ole kauheasti ollut mitään oletuksiatämän suhteen, mutta luettuasi (osan) tekstistäsi (en uskaltanut kokonaan, vielä), olen vakuuttunut, että tämä voi olla hyvin mielenkiintoinen tuttavvuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja hienoa, että aiot myös tämän kirjan lukea kun kerkeät!

   Poista
 3. hyvä kirja toivottavasti jatkoa tulee suomeksikin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon hirveästi, vaikka hyvin huonolta näyttää tilanne tällä hetkellä.. Pidetään peukut pystyssä siitä huolimatta!

   Poista

Lähetä kommentti